Ege Postası
Geri

İzmir'de binlerce kişi konut mağduru oldu

İzmir'de sayıları gün geçtikçe artan emekli dernekleri, kömür kandırmacasının ardından bu sefer de ucuz ev vaatleri ile vatandaşların korkulu rüyası haline geldi. Yıllık aidat karşılığında TOKİ'den uygun fiyatlı ev sözü ile emeklilerin karşısına çıkan dernekler şimdiden onlarca kişinin mağduriyetine yol açtı. İzmir'de binlerce kişi konut mağduru oldu
İzmir'de binlerce kişi konut mağduru oldu
Haberler / İzmir
1 Ekim 2015 Perşembe 09:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bayraklı, Konak, Karabağlar, Bornova, Menemen, Buca gibi ilçelerde faaliyet gösteren ve engelliler yararına kurulan çok sayıda dernek TOKİ'nin adını kullanarak yüzlerce yaşlı vatandaştan para topluyor. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) adını kullanan kurumlar, vatandaşlara uygun fiyatla ev sahibi yapma sözü vererek binlerce üye kaydıyla para toplamaya başladı.

UCUZA KONUT VAADİYLE ÜYE KAYDI
Özellikle emeklilerin yoğun olarak bulunduğu kahve ve parklarda "Emekliye müjde" başlığı altında broşürler dağıtarak vatandaşları dernek üyesi yapan onlarca kurum emekliyi mağdur etmeye devam ediyor. 18'er liralık maaş kesintileri karşılığında yeni bir aldatmaca yöntemine başvuran emekli dernekleri adeta üye kaydı yapmak için birbirleriyle yarışa girdi.
 
BİNLERCE VATANDAŞ MAĞDUR OLDU
Şimdiden binlerce başvuru toplayan dernekler, TOKİ'den 250 liralık taksitlerle ev sahibi yapma vaadiyle aracılık yapmaya başladı. SGK emeklisi vatandaşlar adına Toplu Konut İdaresi'ne "Sözde" başvuru yapan bu dernekler, garantili ve düşük fiyatlı ev sözüyle, boşluktan faydalanarak şimdiden binlerce lira para topladı.
 
TOKİ: DOLANDIRICILIK, YASAL OLARAK SUÇ
Yaşanan durumla ilgili gelişmeleri değerlendiren TOKİ yetkilileri ise, Türkiye genelindeki tüm dar gelirli vatandaşlar gibi her emeklinin de toplu konut imkanlarından faydalanabileceğini açıklayarak, benzeri vaatler ile TOKİ'nin adını kullanan kurum ve kuruluşlara itibar edilmemesini istedi. TOKİ'nin herhangi dernekle aracılık ilişkisi bulunmasının söz konusu olmadığının da altını çizen kurum yetkilileri, konut sahibi olmak isteyen her bireyin kendilerine başvuru hakkı bulunduğunu ve başvuru sahiplerinin kurayla belirlenerek yaklaşık 400 liralık taksitlerle ev sahibi olabileceğini aktardı.
 
DERNEKLER YETKİLİ DEĞİL
Diğer yandan, söz konusu yöntemlerin birer dolandırıcılık örneği olduğunu ve yasal olarak suç sayıldığının da altını çizen TOKİ yetkilileri, aracı kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri vasıtası ile değil, mevzuat gereği sadece şahsi ya da toplu başvuru kabul edildiğini hatırlattı.
 

EMEKLİLERE ÇAĞRI VE UYARI
Ev sahibi olma ümitleri ile benzer derneklere kayıt yaptıran yüzlerce emeklinin yine aynı dernekler tarafından aylıklarına gelen ücret kesintileri sonrasında şoka uğradıklarını ve çok sayıda şikayet aldıklarını söyleyen DİSK Emekli-Sen Konak Şube Başkanı İbrahim Yılmaz, hem uyarı hem de çağrı yaptı. Söz konusu derneklerin geçtiğimiz yıllarda bedava kömür vaatleri ile emeklilerden yüzlerce lira para topladığını aktaran Yılmaz, "TOKİ ile yaptığımız görüşmelerde her emeklinin zaten böyle bir hakkı olduğunu öğrendik. Yaptığımız araştırmada, TOKİ'deki görevlilerden aldığımız bilgiye göre, ortalama 400 liralık taksitler ile, çekilecek kura dahilinde ve herhangi bir ilde konut satışı yapılıyor. Emeklilerimiz bu tür derneklere ve kişilere kesinlikle inanmasın. Ülkemizde birçok dolandırıcılık vakası ve bu tarzda çeşitli yalanlarla karşılaşıyoruz. Emeklimiz zor durumda. Ev sahibi olma hayalleri ile ümide kapılarak emeklilerin zor duruma düşmesini istemiyoruz. TOKİ'ye başvuru yapabilmek için İzmir Valiliği kanalı ile resmi talepte bulunmak yeterlidir. Kaldı ki derneklerin faydası olsaydı, öncelikle kendi üyelerine faydası olurdu. Şimdi TOKİ'den ev sahibi yapma vaatleri ile kahve kahve gezerek, sokak sokak dolaşarak emeklileri yalan dolanla kandırmaya çalışıyorlar. Soruyoruz, bu dernekler kendi üyelerinden kaç tanesini ev sahibi yapmı? Ya da emekli sorunları için sokağa çıkıp bizlerle birlikte bir kez olsun seslerini çıkartmışlar m? Emeklilerin sesi olmuşlar m? Bir gün olsun, bir emekli derneğinin ya da bu emekli sorunlarını dile getirmek amacıyla kurulan sivil toplum örgütünün alanlarda olduğunu görmedim, duymadım. Kömür mağdurlarından sonra şimdi de konut mağdurları ile karşı karşıyayız. Bu konuda tüm emeklilerimizi dikkatli olmaya çağırıyorum ve böyle vaatlere kanmamalarını diliyorum" dedi.  


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası