Ege Postası
Geri

İzmir'de doğal yaşama ateş

İZMİR'in Menderes İlçesi'ne bağlı Gümüldür'ün sahilinde birçok canlıya barınma imkanı sağlayan sazlıkların büyük bölümü çıkan yangında kül oldu.
İzmir'de doğal yaşama ateş
Haberler / İzmir
23 Temmuz 2015 Perşembe 11:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Gümüldür sahilindeki sazlıklarda bir süre önce yangın çıktı. Plajda güneşlenen vatandaşları da tedirgin eden yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangında yaklaşık 10 dönüm alandaki sazlıklar zarar gördü. Sazlıklara yakın yerlerde inşaatların devam ettiğini belirten vatandaşlar, bu yaz birkaç kez sazlıkların alev aldığını, kasıtlı olarak yakıldığını düşünmeye başladıklarını söyledi.



Kuş bilimcisi (ornitolog) Ömer Döndüren, sazlıkların sulak alanların vazgeçilmez habitat tiplerinden biri olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Saz ya da kamış dediğimiz bitkiler, belli oranda tuzluluğa tolerans göstermekle birlikte tatlı su bitkileridir. En önemli özellikleri kapalı ve korunaklı alanlar yaratarak pek çok canlı türüne barınma imkanı sağlamalarıdır. Sazlıkların içinde saz tavuğu, sukılavuzu, sakarmeke, küçük balaban, saz delicesi, bıyıklı baştankara, kamışbülbülü ve bunlara benzer pek çok kuş türü yuva yapar ve aynı zamanda düşmanlarından korunur. Kuşların yanı sıra pek çok kurbağa, yılan, kaplumbağa, balık, böcek ve örümcek türü de sazlık alanları üreme, beslenme ve korunma gibi amaçlarla kullanır." 

'SAZLIKLAR SUYU DA KORUR'

Sazlıkların güneş ışınlarının etkisini düşürerek suyun buharlaşmasını azalttığını, böylece yaz aylarında sulak alanlardaki suyu da koruduğunu belirten Ömer Döndüren sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca belli oranlarda ağır metalleri dahi arıtabilir, adeta bir arıtma tesisi gibi de çalışırlar. Ülkemizde ne yazık ki yaz aylarında sık sık sazlıkların yakıldığını görüyoruz. Bu yakma aslında sadece saz denilen bitkiyi yok etmiyor, kaçma imkanı bulamayan içindeki milyonlarca canlıyı da yok ediyor. Öte yandan sazlıklar yakmayla yok edilebilecek bitkiler de değiller. Çünkü rizomlu kök yapıları çok güçlü ve bir sonraki yıl daha gür bir şekilde yeniden çıkıyorlar.


Ama olan sazlıkların içinde yaşayan canlılara oluyor. Çok geniş sazlıkların olduğu alanlarda özellikle bazı su kuşlarının ihtiyaç duyduğu açık yüzeyleri kapatmaları nedeniyle, sazlıklarla kontrollü bir şekilde mücadele edilerek açık su yüzeylerinin oluşması sağlanıyor. Bunun için otlatma, kesme ya da az da olsa yakma işlemleri uygulanıyor. Ancak bunlar bilimsel veriler ışığında ve kontrollü yapılıyor. Sazlıkların kontrolsüz bir şekilde gelişigüzel asla yakılmaması gerekiyor." (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası