Ege Postası
Geri

Turizmde kendi topuğumuza sıktık! Tarihi handa klima krizi

İzmir'in tarihi mekanlarından Kızlarağası Hanı'nda klima krizi yaşanıyor. Sezonun başlaması ile birlikte kente gelen turistlerin uğrak noktası olan tarihi handaki işyerlerine klimaların kaldırılması için yazı gönderen ve Temmuz sonuna kadar da süre tanıyan Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün bu kararı esnafı şoka uğrattı. Yaşananlara isyan eden işyeri sahipleri, "O zaman dükkanları kapatalım gidelim. Sezon ortasında böyle şey mi olur'" diyerek karara tepki gösterdi. Turizmde kendi topuğumuza sıktık!
Turizmde kendi topuğumuza sıktık! Tarihi handa klima krizi
Haberler / İzmir
23 Temmuz 2015 Perşembe 09:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz yıl kira fiyatlarına gelen zam sonrasında şoka uğrayan tarihi Kızlarağası Hanı esnafı, sıcakların bastırmasıyla birlikte klima şoku ile karı karşıya kaldı. İzmir'in ayakta kalan en eski tarihi yapılarından olan 271 yıllık tarihi geçmişe sahip handa geçtiğimiz ay başlayan klima krizi sonrasında işyeri sahipleri sıkıntılı günler yaşıyor.

MÜDÜRLÜK 25 TEMMUZ'A KADAR SÜRE TANIDI

İzmir'in ve Kemeraltını'nın turistik ve tarihi anlamda en önemli mekanlarından olan tarihi Kızlarağası Hanı'ndaki kriz geçtiğimiz ay içerisinde başladı. Osmanlı tarihinin en seçkin eserleri arasında yer alan tarihi eserde 2014 yılında hazırlanan Sayıştay raporuna dayanarak harekete geçen Vakıflar Bölge Müdürlüğü, yaklaşık 50 işyerinin bulunduğu hanın dış bölümüne yerleştirilen klima kasaları ile klimaların sökülmesi için işletme sahiplerine yazı gönderdi.



ESNAFIN ÇABALARI DA SONUÇ VERMEDİ

Müdürlük, "Dükkan dışında kalan klima kasaları bütünlüğü bozmaktadır. Bu nedenle klimaların ve kasalarının sökülmesi gerekmektedir" ifadeleriyle işletmecilere 25 Temmuz Cumartesi'ye kadar süre verdi. Gelen yazının ardından şoka uğrayan işletmeciler, Bölge Müdürlüğü ile görüşerek yaz sonuna kadar süre istedi ancak çabalarına karşın sonuç alamadı.

TARİHİ HANI BİTİRİR

Yaşanan kriz üzerine harekete geçen Kızlarağası Hanı Kooperatifi yönetimi esnaftan toplanan dilekçelerle birlikte Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne müracaat ederek karardan geri dönülmesini istedi. Ancak, klimaların kaldırılması için verilen sürenin sezon sonuna, yani Eylül ayına ertelenmesini isteyen han esnafı bu taleplerine yanıt alamadı. Yaşanan duruma isyan eden iş yeri sahipleri, "O zaman anahtarları bırakalım, dükkanları kapatalım gidelim. Zaten üç ay iş yapıyoruz. Böyle bir hamle burayı bitirir. Burası kışın ısınmaz, yazın da çok sıcaktır. Klimaların sökülmesi cinayet olacaktır. Turizm sezonundayız ve İzmir'e dış ülkelerden gelen binlerce turist tarihi hanı ziyarete geliyor, alış veriş yapıyor, buradan yüzlerce aile ekmek yiyor. Tamam klimaları kaldıralım ama bize bir çözüm yolu da gösterilsin, alternatif sunulsun. Yarından sonra klimaları söktüğümüz takdirde, buraya kimse gelmez, bu sıcakta turistler hanımıza uğramaz bile... Lütfen bu yanlıştan dönülsün. Esnaf zaten kan ağlıyor. Bize bir çözüm sunulmasını istiyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

"DÜKKANI KAPATALIM GİDELİM"

Toplam 200'e yakın işyerinin yer aldığı hanla ilgili alınan karar tepkiyle karşılanırken, esnaflar ise 1993 yılında kapsamlı bir restorasyon ve bakım çalışması gören mekanda gereken çalışmanın ve altyapının geçmişte kurulmadığına ve hatanın faturasının işletmecilere kesildiğine dikkat çekti.



KLİMALAR ZORLA SÖKÜLECEK

Kararın esnafı olumsuz etkileyeceğini belirten dükkan sahipleri uygulamanın hem kendilerini mağdur ettiğini, hem de turizme darbe anlamına geldiğini belirterek, hafta sonundan itibaren yeni bir krizin patlak vereceğini söyledi. Buna göre, tarihi handa işletmecilere verilen sürenin önümüzdeki günlerde dolmasıyla birlikte, kriz yaratan klimalar nedeniyle ya işyerlerine ceza kesilecek, ya da bölge müdürlüğü yetkililerince yasal işlem uygulanarak zorla sökülecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası