Türkiye’nin batıya dönük yüzü, turizme açık alanların yoğunluğu ve aynı zamanda çok kuvvetli bir sağlık alt yapısına sahip olması İzmir’in bu konudaki avantajları. Yetişmiş eleman ve Uzman hekim kadroları oldukça zengin. Türkiye’de organ nakli başta olmak üzere birçok atılım İzmir’den başlayarak Türkiye’ye yayılıyor. Ege Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Op. Dr. Ruşen Aydın da “Biz bu atılımları bu alt yapıyla oldukça ilerilere taşıyabiliriz.” diyor.
Aydın İzmir’in bu konudaki avantajlarını şöyle anlatıyor: “Adnan Menderes Havalimanı’ndaki modernizasyon çalışmaları ile çevre yollarımızın tamamlanıyor olması, metro ağı ulaşımını kullanışlı hale getiryor.
Konumu oldukça ideal
Sağlığa ayrılma ihtimali yüksek alanların da bu ulaşım arterlerine yakın olması çok önemli.İnsanlar ulaşımda vakit kaybetmemeli. Bu nedenle İzmir sağlık turizmi için oldukça ideal bir şehir.”
Tabii bazı dezavantajların da olduğuna dikkat çeken Aydın şu örnekleri veriyor: “Örneğin İzmir’de bugüne kadar büyük sağlık yatırımları yapılmadı. Orta ölçekli ve daha mütevazi yatırımlar mevcut. Ayrıca Şehrin yapılanmasında belediyenin duyduğu kaygılar nedeniyle sağlık alanlarının ayrılmasında titiz davranılıyor.
Yatırımcıya kolaylık şart
Bulunan alanlar ise belediyenin imar dairesinde 1/5000 ölçekli haritalarda ya tarım alanı ya da yerleşim alanı olarak gösteriliyor.” Aydın, sağlık sektörü olarak, İzmir’de yerel yöneticilerin bu yatırımcılara destek olmasını istediklerini belirtiyor.
“Tedavi için gelecek turisti çekmeliyiz”
Dr. Merih Şan yazdı
İzmir’in sağlık yatırımları açısından daha farklı bir konuma yerleşmesi gerekiyor. Sadece sağlık konusunda değil her konuda kullanabileceğimiz dev toplantı salonlarına ihtiyacımız var. Onbinlerce araçlık otoparklar, büyük oteller ile bu merkezlerin çok yakınından metro geçmesi lazım.
Ortak hareket edilmeli
EXPO için düşünülen İnciraltı bölgesi de bu açıdan çok avantajlı. Buraya sağlık serbest bölgesi için de yatırımlar yapılmalı. Bu bölgeye dev hastaneler yapılmalı. Ayrıca İzmir’de termal var. Balçova Termal Tesislerimiz yurtdışından sürekli misafir ağırlıyor. Peki ama bizim Çeşme’de de Seferihisarda da termalimiz var, neden kullanılmıyor ' Özellikle İskandinav ülkelerinde devlet kendi yaşlılarını finanse ediyor ve yurtdışına tedaviye gönderiyor. Bu insanlar çok yüklü paralar bırakıyorlar. Ortadoğu ülkelerindeki hastaları yurtdışında farklı ülkelere gitmek yerine Türkiye’ye çekebiliriz. Çünkü bizim her türlü alt yapımız var. Hekim kadromuz oldukça iyi. Uygun fiyatlı tedaviler sunuyoruz. EXPO’yu sadece kamunun ya da sadece özel sektörün görevi olarak görmemeliyiz. Mutlak ortak adımların atılacağı projeler üretilmesi gereklidir.
* Hayat Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı