Ege Postası
Geri

İzmir’in kuşları için ikinci “toplu konut” projesi

Doğal yaşam alanları giderek azalan kuşlar için uyguladığı “yuva” projesinde bugüne kadar 1000 adet yuva kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de katkı maddesi kullanılmadan hazırlanmış 4 farklı tipte 1700 özel yuvayı kentin çeşitli bölgelerindeki ağaçlara yerleştirmeye başladı.
İzmir’in kuşları için ikinci “toplu konut” projesi
Haberler / İzmir
7 Şubat 2014 Cuma 10:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- İzmir Büyükşehir Belediyesi, göç mevsimi ve yuva yapma dönemi olmasından dolayı kentin farklı yerlerine yeni “kuş yuvaları” yerleştirmeye ve eskilerinin bakımını yapmaya başladı. Bakım çalışmaları sırasında kuş yuvalarını en çok ağaç ve ev serçesi, büyük baştankara, mavi baştankara, çam baştankarası, sığırcık gibi kuş türlerinin kullandığı tespit edildi. Bakım çalışmaları sırasında bir önceki göç mevsiminde kuşların kullandığı yuvalar ve o dönemden kalan yuva içindeki artıklar temizlenerek, yeni gelecek kuşlar için uygun ortam hazırlandı.
Yapılan bakım çalışmaları sırasında, tespit edilen malzemelerden ve yuvalardaki yüksek doluluk oranlarından "Kuşlar Kanatlarımız Altında" projesinin başarıya ulaştığı ve kuşların yuvaları yoğun olarak kullandığı tespit edildi.
Kuşların doğal yaşam alanlarının azalması gerçeğinden yola çıkan Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekipleri, kentin dört bir yanına astıkları kuş yuvaları ile ekolojik dengeye katkıda bulunmayı hedefliyor.
İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) uzmanları ile birlikte çalışan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kuşların özelliklerine uygun olarak hazırladıkları yuvaları yine türlerin yoğun olduğu yerleri göz önünde bulundurarak yerleştirdi. 2009 Şubat ayında başlayan projeyle bugüne kadar toplam 1000 adet yuva İzmir’in farklı yerlerine yerleştirilerek göç mevsimindeki kuşlara sığınma yeri sağladı. Bu dönemde de toplam 1700 adet yuvanın yerleştirilerek kuşlar için doğal ve korunaklı ortam yaratması hedefleniyor.

Her türe ayrı model
Rus çamı ve su kontraplağı kullanılarak yapılan, katkı maddesi bulunmayan ve asma ekipmanları paslanmaz olan yuvalar, kuşların türüne göre belirlenen delik çaplarına uygun şekilde hazırlanıyor. Yuvaların takıldığı yerler ve delik çapları, türlere göre listelenerek doğal denge açısından kuşların takipleri de yapılabiliyor.
Yapılan çalışmalarla kuşların türlerine göre farklı büyüklük ve genişliğe sahip olan 4 farklı modeldeki yuvalar kentin farklı yerlerine yerleştirildi. Serçe, baştankara çeşitleri, kerkenez, sığırcık, gökkuzgun, yeşil papağan, sıvacı kuşu türleri için özel yapılan yuvalar için kuş türlerinin kendi içinde yoğun olduğu yerler seçildi.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası