Ege Postası
Geri

Kültürpark'la ilgili flaş öneri

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 400 milyon TL’lik yatırımla yapımına başladığı Gaziemir’deki yeni fuar alanının tamamlanması ile birlikte revize edilerek bir kongre merkezi haline dönüştürülmesi öngörülen alanla ilgili kent gündemine şok bir öneri geldi. Söz konusu alanın yeniden planlanarak bir bilim parkı haline dönüştürülmesini talep eden sivil toplum örgütlerinden Yeşil İzmir Dayanışması, mevcut fuar alanının ranta açılmasına kesinlikle karşı olduklarını belirterek, İzmir’in tarihi değerine sahip çıkılması gerektiğini hatırlattı.
Kültürpark'la ilgili flaş öneri
Haberler / İzmir
6 Şubat 2014 Perşembe 11:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz günlerde EGİAD tarafından Kültürpark’taki fuar alanına dönük gündeme gelen proje kent gündeminde de geniş yankı buldu. Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Seda Kaya’nın “Buraya işlevsellik katarak dünya parkı yapalım önerisini rant odaklı ve ticari yapılaşmaya açık bir proje olarak değerlendiren Yeşil İzmir Dayanışması adına açıklama yapan Prof. Dr. Kayhan Kantarlı “Cumhuriyetimizin İzmir’e armağan ettiği en önemli kazanımlardan biri de kente nefes aldıran, kültür, sanat, spor ve eğlence etkinliklerinin yapılabildiği bir alanı olmanın yanında, kentin 1922 yangınından arda kalan külleri üzerinde Belediye Başkanı Behçet Uz tarafından 1936’daki kuruluşundan itibaren b güne kadar Uluslararası Fuar olarak da hizmet vermiş olan 420 bin metrekare büyüklüğündeki Kültürpark’tır. Bu nedenle kentin kültürel ve ticari gelişimine önemi katkılar sağlayan Kültürpark, İzmirliler için vazgeçilmez bir tarihsel mirastır” diyerek Kültürpkark’ın sahip çıkılması gereken bir tarihi miras olduğuna vurgu yaptı.

“KÜLTÜRPARK’I RANTA KURBAN ETMEYELİM”

Prof. Dr. Kantarlı, Kültürpark ile ilgili ortaya atılan projelerin dikkatle incelenmesi gerektiğini hatırlatarak şunları kaydetti; “Diğer taraftan gelişen sanayi ve teknolojiye bağlı olarak ulusal ve uluslararası ihtisas fuarlarının artan büyüklük ve çeşitliliği karşında Kültürpark, ticari fuarları barındırma fonksiyonu yönünden yetersiz kalmış ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültürpark’ın bu fonksiyonunu son derece isabetli bir yatırım olarak Gaziemir’de özel olarak yapılandırılıp inşaatına başladığı yeni fuar alanına taşımaya karar vermiştir. Bir gelişme gereksinimi olarak gerçekleşecek olan bu taşınma sonunda Kültürpark’ta oldukça büyük bir fonksiyonel boşluk doğacağı, parkın ev sahipliği yaptığı ulusal ve uluslararası fuarların gereksinimi olarak inşa edilmiş tesis ve yapıların atıl kalacağı açıktır. Bu gerçeğin getirdiği en büyük tehlike günümüz siyasi erkinde mevcut olan “Kent merkezindeki yeşil alanları ranta dönüştürme” anlayışıdır. Bu anlayışın Kültürpark’ın doğan işlevsel boşluğundan yararlanarak “Çekim merkezi olmaktan çıktı, kente bir getirisi yok” gibi bahanelerle burayı da ranta kurban etme olasılığı unutulmamalıdır.”

“İZMİR BİLİM PARKI PROJESİ”Nİ ÖNERDİ

Yeşil İzmir Dayanışması Sözcüsü Kantarlı, Kültürpark’ı, gerekli bilimsel ve eğitsel donanımlar eklenmekle bir “Bilim ve kültür parkı”na dönüştürme projesinden bahsederek, “Gerek İzmir, gerekse bölge halkı ve yabancı turizm açısından, eskisine göre çok daha etkin ve uygulamalı bilimsel içeriği nedeniyle, okulların düzenli ziyaretiyle tüm hafta boyu devam eden son derece hareketli bir çekim merkezi haline getirmek olanaklıdır. Bu amaca yönelik bir proje önerisi olan “İzmir Bilim Parkı” projesi başlığı ile İzmir Kent Konseyi’ne sunulmuş olup, konseyce oy birliği ile kabul edilmiş ve yaşama geçirilmesi için Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderilmiştir.

Ege Genç İşadamları Derneği’nin (EGİAD) gündeme getirdiği projeye tepki gösteren sivil toplum örgütü lideri Prof. Dr. Kayhan Kantarlı, “EGİAD önerisi Kültürpark’a bilimsel ve eğitsel bir içerik de kazandırılmasını öngören Bilim Parkı önerisinden farklı olmakla birlikte, Kültürpark’ın rekreasyon alanı özelliğinin korunması başta olmak üzere, içeriği tanımlanmamış olsa da lunapark ve çocuk oyun alanlarının belli bir temaya göre düzenlenmesi gibi son derece değerli öneriler yönünden bir çakışma ve uyum göstermektedir. Bilim Parkı kurulması önerisi EGİAD önerisinde tam belirlenmemiş olan tema eksikliğine “bilim-teknoloji ve yaşam boyu öğrenme” bağlamında yaklaşmaktadır. Dolayısıyla bu iki öneri bir proje içinde kolayca birleştirilip olgunlaştırılarak Kültürpark’a etkin bir işlevsellik kazandırılabilir. İçinde bulunduğumuz çağ, bilgi toplumları çağıdır. Bilgi toplumu olmak, bilgi okur-yazarı olmayı, bilim ve teknolojinin gelişimine merak duymayı, bilgiye ulaşma yollarını öğrenmeyi, eleştirel bir bakış açısına sahip olmayı, sözlü ve yazılı anlatım becerilerini geliştirmeyi, takım çalışması ve liderlik yapabilecek bir eğitim almayı ve nihayet, ülke ve dünya sorunları karşısında duyarlı olup çözüm üretebilen nesiller yetiştirmeyi gerekli kılar.

PROJE KENT KONSEYİ VE BÜYÜKŞEHİR’E GÖNDERİLDİ

Son olarak hazırladıkları projenin “Yaşam Boyu Öğrenme” için kritik önem arz ettiğini ve “Öğrenen Kent İzmir” hedefine ulaşmak için bir dönüm noktası olduğunu belirten Kantarlı, projenin detaylarını ise şöyle aktardı; “Projenin toplumun her yaştaki kesimine hitap eden aktif bir ortamı olarak, dünyanın neredeyse tüm metropol kentlerinde Bilim Parkları/Bilim Merkezleri kurulmuştur. Toplum ve bilim arasındaki bağın güçlenmesine katkıda bulunmak, bilimin günlük yaşamdaki önemini fark ettirerek halkın bilim ve teknolojiye olan ilgi, merak ve sevgisini arttırmak; toplumda bilimsel düşüncenin benimsemesine önderlik etmek, bireylerin bilimsel yaklaşım ve analiz yeteneğini geliştirmek; öğrenmenin yaşam boyu sürdürülebilmesi için çocukları, gençleri ve yetişkinleri bilim ve teknoloji ile buluşturarak, sorgulama ve interaktif öğrenmeye dayalı, bilim-rekreasyon birlikteliğinde etkin bir sivil öğrenme ortamı yaratmak amacıyla kurulan bilim merkezlerini her yıl milyonlarca kişi ziyaret etmektedir. İzmir’de de bir bilim parkı kurmanın zamanı gelmiş ve hatta geç bile kalınmıştır. Bilim parkı yaşama geçirildiği takdirde ana okullarından başlayarak ilk-orta ve yükseköğretim kurumları dahil tüm öğrenciler için, “dokun-keşfet”, “yap-öğren” deney birimleri ve sergileri sayesinde aktif bir eğitim ortamı sağlanmış olacak; sürekli organize edilen paneller, konferanslar, sergiler, bilimsel gösteriler ve sosyal aktiviteleri ile bilime ve bilimsel düşünceye, teknolojiye önem verenler için bir çekim noktası olacaktır. Bilim Parkı, açık ve kapalı alanlarda kurulacak yap-öğren/dokun-keşfet deney birimleri, gezegenevi (planeteryum), doğa tarihi müzesi, son teknoloji ürünü 3 boyutlu belgesel sineması ve atölye çalışmalarını içeren etkileşimli eğitim ortamı sayesinde, olanakları kısıtlı okullar için tamamlayıcı bir uygulama alanı olarak da hizmet verecektir. Bilim ve teknolojideki gelişmelerin, yeni bilgilerin, keşiflerin ve icatların tanıtılması, öğrenilmesi ve tartışılması için bilimsel platformlar sunacak olan Bilim Parkı, bilim ve teknoloji ile halkın buluşma yeri olacağı gibi iç ve dış turizmde İzmir’e olan ilgiyi arttıracaktır. Nihayet üniversitelerinin yanında İzmir’e “Öğrenen Kent” ünvanını da kazandırmış olacaktır.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası