Ege Postası
Geri

Kazak-Türk Liseleri 20. yılını kutladı

Kazakistan’da faaliyet gösteren Kazak-Türk Liseleri 20. yılını muhteşem bir geceyle kutladı.Kazak-Türk Eğitim Vakfı(KATEV) bünyesinde faaliyet gösteren 28 Kazak-Türk Lisesi’nin yirminci yılı münasebetiyle başkent Astana’da görkemli...
Kazak-Türk Liseleri 20. yılını kutladı
Haberler / Dünya
15 Haziran 2013 Cumartesi 14:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kazakistan’da faaliyet gösteren Kazak-Türk Liseleri 20. yılını muhteşem bir geceyle kutladı.
Kazak-Türk Eğitim Vakfı(KATEV) bünyesinde faaliyet gösteren 28 Kazak-Türk Lisesi’nin yirminci yılı münasebetiyle başkent Astana’da görkemli bir kutlama yapıldı.

Kazmedya Merkezi’nde yapılan programın açılış konuşmasını KATEV Başkanı Mehmet Mesut Ata yaptı. Kazakistan’a yaklaşık bir yıl önce gelmesine rağmen konuşmasını Kazakça yapan Ata’ya seyirciler alkışla destek verdi. KATEV Başkanı Ata, Kazakistan’ın bağımsızlığını almasının ardından 1992 yılında Almatı, Türkistan ve Gökçetav şehirlerinde açılan ilk üç okulun halk nazarında kabul görmesinin ardında bir sonraki yıl da 24 lisenin açıldığını söyledi. Okulların, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Türkiye’nin sekizinci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın büyük katkılarıyla açıldığını hatırlatan Ata, okulların uluslararası bilim olimpiyatlarında aldıkları başarılı dereceler ile Kazakistan’ın tanıtımına büyük katkı sağladığını belirtti. Okulların başarılı olmasında Nazarbayev’in ve halkın okullara olan inancı ve desteği olduğunu vurgulayan Ata, geçen yirmi yılın gelecek adına kendilerine büyük bir ümit verdiğini belirtti.

KAZAK-TÜRK LİSELERİ DOSTLUĞUN SEMBOLÜ

Bu arada Nursultan Nazarbayev’in programa gönderdiği kutlama mesajını, Kazakistan Bilim ve Eğitim Bakanı Bahıtjan Jumagulov okudu. Nazarbayev mesajında, “Kazakistan’ın bağımsızlığı ile aynı yaşta olan, kardeş ve dost iki ülke arasındaki dostluğun sembolü Kazak-Türk Liselerinin idarecilerini kutlar, öğretmenlerine başarılar diliyorum” ifadesine yer verdi. Kazakistan’ın geleceği olan gençlerin bu okullarda dört dilde eğitim aldığını vurgulayan Nazarbayev, öğrencilerin eğitimin yanı sıra vatan sevgisi, milli değerlere saygı gençler olarak hayata atıldıklarını vurguladı.
Türkiye’nin 9.cu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in gönderdiği vidolu kutlama mesajından sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün mesajını Türkiye’nin Kazakistan Büyükelçisi Ömer Burhan Tüzel okudu.
Cumhurbaşkanı Gül mesajında, "Yaşadığımız yüzyılın gerektirdiği beşeri sermaye ihtiyacına cevap verecek donanım ve mükemmellikte yürüttüğünüz eğitim faaliyetleri sayesinde, bir yandan Kazakistan’ın ve dolayısıyla büyük Türk dünyasının geleceğine damgasını vuracak, şuurlu nesiller yetiştirirken, diğer yandan aynı milletin iki devleti olan Türkiye ve Kazakistan ilişkilerinin kadim kardeşlik ve amel birliği zemininde gelişmesine ve güçlenmesine çok değerli katkıda bulunmaktasınız." dedi.

Kutlamalara katılmak üzere Kazakistan’a gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) Başkanvekili Mehmet Sağlam, okulların açılmasında emeği geçenlere şükranlarını iletti. Öncelikle iki ülke arasındaki dostluğun gelişmesinde ve Türk dünyasının bir araya gelmesinde bu okullarda yetişen gençlerin büyük katkılar sağlayacağına inandığını kaydeden Sağlam, “Gelecek mutlaka gençlerin olacaktır. Bu gençleri ne kadar kendi dini ve kültürüne bağlı, ama çağdaş medeniyete açık kafalar olarak yetiştirirşsek o kadar Türk dünyası başarılı olacaktır” dedi.

GECEDE DUYGULU ANLAR YAŞANDI

Kazakistan’a gelen ilkler arasında bulunan Manisalı Yasin Çalkım’ın, Atrau şehrindeki okulda belletmenlik yaparken, 1994 yılında öğrencileriyle Akyayık Irmağı'nın kenarında piknik yaptığı sırada suya kaçan topu çıkartmak isterken boğulma tehlikesi geçiren öğrencisinin hayatını kurtarırken kendisinin girdaba kapılarak cesedinin bir gün sonra bulunduğu görüntü, salondakileri gözyaşına boğdu.

Törende oğlunun Kazakistan’a defnedilmesine müsaade eden babası Sinan Çalkım’a plaket verildi. Plaketi takdim eden Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Nurlan Orazalin, bir Kazak çocuğunun canını kurtarmak için kendi canını feda eden Yasin’in iki ülke arasındaki kardeşliğin ve fedakarlığın gerçek sembolü olduğunu söyledi. Yasin’in Kazakistan tarihinde ismin altın harflerle yazıldığını vurgulayan Orazalin, Kazak halkının bu evladı her zaman hayırla yad edeceğini ve evladını Kazakistan’a defneden ailesinin önünde de saygıyla eğildiğini ifade etti.

Gecede Kazakistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kayrat Sarıbay, Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şeref Ali Tekalan okullarda hizmet eden öğretmen, idareci ve işadamlarına plaket verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası