Ege Postası
Geri

Kılıçdaroğlu: Hükümet, Kıbrıs meselesinde biraz daha atak olmalıdır

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kıbrıs konusunda sürecin biraz ağır gittiğini düşündüklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, AK Parti hükümetinin bu konuda biraz daha atak olması gerektiğini belirterek, “Hükümet...
Kılıçdaroğlu: Hükümet, Kıbrıs meselesinde biraz daha atak olmalıdır
Haberler / Dünya
2 Mayıs 2013 Perşembe 12:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kıbrıs konusunda sürecin biraz ağır gittiğini düşündüklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, AK Parti hükümetinin bu konuda biraz daha atak olması gerektiğini belirterek, “Hükümet Kıbrıs meselesinde biraz daha çaba harcamalıdır.” dedi.

Kılıçdaroğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ziyaret etti. CHP Genel Başkanı ziyarette yaptığı konuşmada, Kıbrıs’taki demokrasiye hayran olduklarını söyledi.

KKTC’deki 1 Mayıs kutlamalarının sorunsuz bir şekilde geçmesini örnek gösteren Kemal Kılıçdaroğlu, Kıbrıs’ta dün görkemli bir şekilde kutlanan 1 Mayıs Bayramı toplantılarına CHP milletvekilinin de katıldığını kaydetti.

Kılıçdaroğlu, Türkiye’deki 1 Mayıs kutlamalarında acı ve yaralılar bulunduğuna işaret ederek, İstanbul’da daha güzel bir bayramın olmasını isterdik. Geçen yıl kutlanan bayram, toplumda gerginlik olmadığı zaman, bayramın nasıl rahat geçtiğini gösteriyor bize.” dedi.

“UMARIM BİZİM SİYASİLER BURADAKİ BİRLİKTELİKTEN DERS ALIR”

Şu anda iktidarda olanların Kıbrıs’taki birlikteliği görmeleri ve bir parça da olsa ders almaları temennisinde bulunan Kılıçdaroğlu, “Devletin yurttaşın güvenliğini sağlaması, Anayasal haklarını kullanması konusunda ona yardımcı olması, destek vermesi çok önemli. Umuyorum bizim siyasiler, iktidarda olanlar, Kıbrıs’taki birlikteliği görürler ve bir parça da olsa ders alırlar. Dünyanın her tarafında 1 Mayıs Emek Bayramı olarak kutlanıyor. Görkemli törenler yapılıyor. Yaşlısı, genci bir arada bayramı kutluyorlar, baharın gelişini kutluyorlar. Emeğin, alın terinin bayramını kutluyorlar.” şeklinde konuştu.

Kıbrıs konusuna da değinen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, müzakere sürecinin biraz ağır gittiğini düşündüklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, Türk hükümetinin bu konuda biraz daha atak olması ve çaba harcaması gerektiğini savundu.

Güney Kıbrıs’ın da ekonomik bunalımdan dolayı görüşmeleri öteleme gibi bir arayış içinde girmesini de doğru bulmadıklarını aktaran Kemal Kılıçdaroğlu, “Çünkü bunun ekonomik krizlerden bağımsız olarak ele alınması ve sürecin sağlıklı bir müzakereyle sonuçlandırılmasını biz de arzu ediyoruz.” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, BM’nin de daha aktif olmasını arzuladıklarını kaydetti.

EROĞLU: 1 MAYIS KUTLAMALARINDA ÇIKAN OLAYLAR NEDENİYLE ÜZGÜNÜZ

Derviş Eroğlu da Kılıçdaroğlu’nu kabulünde yaptığı açıklamada; Türkiye’nin en köklü partisini ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

"Elbette KKTC Cumhurbaşkanı olarak sizin de ifade ettiğiniz gibi müzakerelerin devam etmesinden yana bir tavır sergilemekteyiz.” diyen Eroğlu, Güney Kıbrıs’ın ekonomik krizin yanı sıra artık Kıbrıs sorunuyla da ilgilenmesi gerektiğini ifade etti. Bunu her zaman dile getirdiklerini anlatan Eroğlu, "Bu krizin 3 – 5 günlük bir kriz olmadığını bunun belki yıllarca sürecek bir kriz olduğunu dolayısıyla kısa bir süre içerisinde ilgili bakanlar bu konuyla ilgilenirken Güney Kıbrıs Başkanı’nın da artık Kıbrıs sorunuyla ilgilenmesi gerektiğini sık sık gündeme getiriyoruz. Mümkün olduğunca en kısa zamanda müzakerelerin başlaması yönünde gerek kendisiyle yaptığımız telefon görüşmesinde gerekse çeşitli yazışmalarla ifade etmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Bu isteklerini sık sık BM’nin Özel Kıbrıs Danışmanı Alexander Downer ile Rum tarafına ilettiklerini aktaran Eroğlu, Güney Kıbrıs’ta şu anda müzakereleri erteleme anlayışı olduğunu kaydetti. Rumların müzakerelere Ekim ayında başlaması yönünde düşünceleri olduğunu belirten Eroğlu, bunu söylemenin bile zor olduğunu vurguladı. Eroğlu; “Biz her halükarda yalnızca müzakerelerin başlaması yönündeki düşüncelerimizi dünya kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz. “dedi.

Türkiye’deki 1 Mayıs kutlamalarında çıkan olaylara üzüldüklerini belirten Derviş Eroğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı:” Türkiye’deki 1 Mayıs olayları için bir Kıbrıs Türkü olarak ve Türkiye’yi anavatan gören birisi olarak üzülüyoruz. Ama bu konuda yorum yapmak bize düşmez. Bu yorumları yapmak Türkiye’de yaşayan kardeşlerimizin hakkıdır. Her halükarda biz Türkiye’de gelişmelerin daima iyiye doğru gitmesini takdirle izleyen bir düşünce içerisindeyiz."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası