Ege Postası
Geri

Kırgızistan, ABD transit üssünün geleceğini konuşuyor

Kırgızistan, ABD’nin Bişkek yakınlarındaki Manas Havaalanı'nda bulunan askeri transit üssünün geleceğini konuşuyor. Askeri üs, 3 Mayıs’ta yaşanan ve üç mürettebatın hayatını kaybettiği ABD'ye ait son uçak kazasıyla bir kez daha...
Kırgızistan, ABD transit üssünün geleceğini konuşuyor
Haberler / Dünya
18 Mayıs 2013 Cumartesi 13:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kırgızistan, ABD’nin Bişkek yakınlarındaki Manas Havaalanı'nda bulunan askeri transit üssünün geleceğini konuşuyor. Askeri üs, 3 Mayıs’ta yaşanan ve üç mürettebatın hayatını kaybettiği ABD'ye ait son uçak kazasıyla bir kez daha gündeme geldi.

Başkent Bişkek'te bir taraftan üssün kapanması yönünde sesler yükselirken, bir taraftan da üssün kira parasının kesilmesiyle bütçede doğabilecek mali açığın nasıl kapatılacağının hesapları yapılıyor. Manas Havaalanı ilgilileri ABD’nin ayrılmasıyla alandan gelen gelirlerde ciddi manada düşüş olacağını belirtiyor.

Manas Meydanı Genel Müdür Yardımcısı Nurlan Mamırov, olabilecek mali açığı kapatmak için meydanı, doğu-batı güzergahındaki uluslararası yük taşımacılığında aktarma noktasına dönüştürme planlarının olduğunu söyledi. Kırgızistan Ulaştırma Bakanı Yardımcısı Maksatbek Dıykanov ise ABD’nin 2014 sonrasında çekilmesiyle pasifleşecek meydana hareketlilik kazandırma ve meydanı daha moren teçhizatlarla donatma konusunda Rusya ile temasta olduklarını dilse getirdi.

Diğer yandan ABD’nin buradaki varlığını sona erdirmesiyle işsiz kalacak onlarca insanın durumu da ilgilileri düşündürüyor. ABD üssünde onlarca Kırgızistan vatandaşı çalışıyor. Kimi aileler ise üsteki askeri birliğe sağladıkları gıda maddeleri ile geçiniyordu.

Bu arada muhalefetteki ‘Bütün Kırgızistan’ Partisi Başkanı Adahan Madumarov, Bişkek Manas Havaalanı’ndaki, ABD’ye ait Askeri Transit Merkezi’nin en kısa sürede kapatılmasını talep ettiklerini söyledi.

Daha önce de Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambeyev 2001’den beri Bişkek Manas Havaalanı’nda bulunan ABD askeri varlığının 2014 itibariyle sona ereceğini söylemişti.

Öte yandan Kırgızistan’daki koalisyon hükümetinin ortağı Ar Namus Partisi Millevekili Dursunbek Bakiroğlu, Cumhurbaşkanı Atambayev’in üs konusundaki kararında hiçbir değişikliğin olmadığını ve üs için açıklanan 2014 takviminin geçerliğini koruduğunu söyledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası