Ege Postası
Geri

Muhalifler: Kimyasal saldırı konusunda uluslararası toplumun tavrı şaşırtıcı

Suriye'de kimyasal silah kullanımı sonrasında çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesi tepki çekmeye devam ediyor. Suriyeli muhalifler İstanbul'da düzenlenen bir toplantıda dünyanın yaşanan olaya tepkisiz kalmasına anlam veremediklerini kaydetti....
Muhalifler: Kimyasal saldırı konusunda uluslararası toplumun tavrı şaşırtıcı
Haberler / Güncel
22 Ağustos 2013 Perşembe 16:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Suriye'de kimyasal silah kullanımı sonrasında çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesi tepki çekmeye devam ediyor. Suriyeli muhalifler İstanbul'da düzenlenen bir toplantıda dünyanın yaşanan olaya tepkisiz kalmasına anlam veremediklerini kaydetti. Suriye Ulusal Hareketi Lideri İmaduddin Raşid, son kimyasal saldırının arkasında Esed rejiminin olduğunun bilinmesine rağmen uluslararası toplumun hala kaçınıyor olmasının şaşkınlık verici olduğunu söyledi.

Mazlumder İstanbul Şubesi'nde düzenlenen ve Suriye'deki son gelişmelerin tartışıldığı basın toplantısında kimyasal silah kullanımı ve sivillerin öldürülmesiyle ilgili dikkat çeken açıklamalar yapıldı. Toplantıya Suriye Ulusal Hareketi Lideri İmaduddin Raşid, Humus Müdahale Yönetimi Temsilcisi Fevvaz El Avad, Suriye Türkmen Kitlesi Genel Sekreteri Muhammed Şeyh İbrahim ve Mazlumder temsilcileri katıldı.

Büyük yankı uyandıran kimyasal silah kullanımı ve sonrasında yüzlerce çocuk ve sivilin hayatını kaybettiği olaylara ilişkin çarpıcı bilgiler veren Raşid, Suriye'de yaşananlardan sonra dünyada hala Esed rejiminin meşru olarak tanınabildiğini ve kendilerinin bunu şaşkınlıkla izlediğini söyledi. Bazı Avrupa ülkelerinin son saldırı sonrasında hala şüpheci davrandığını belirten Raşid, "İngiziliz Hükümeti'nin son saldırıyı kimin yaptığı konusunda kendileri nezdinde bir delil bulunmadığını söyleyebilmiş olmasıydı. Bu son saldırının, olayın arkasında bu kadar net bir şekilde Esed rejiminin olduğu bu kadar net ortadayken uluslararası toplumun kaçınıyor olmasından oldukça şaşkınlık duyuyoruz" dedi.

Son saldırının ardından 1500'ün üzerinde ölü, 6 bin 500'ün üzerinde de yaralı olduğunu hatırlatan Raşid, "Buna rağmen hala İngiltere Hükümeti'nin bir ispat, bir delil bekliyoruz yönündeki ancak alay edilebilecek bir şey olabilir" ifadesini kullandı. Amerika'nın da konuyla ilgili kırmızı çizgilerinin kimyasal silah kullanımı olduğunu belirttiğini ifade eden Raşid, "Bizim yaptığımız bu silahların kullanımına dair pek çok rapor var. Çeşitli yerlerde 61 kez Suriye yönetimi Suriye halkına karşı kimyasal silah kullanmıştır. Bu raporlar da Türk Hükümeti tarafından Amerika'ya ulaştırılmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Raşid, Cenevre Konferansı'na katılan konusunda son saldırının da belirleyici olduğunu belirtti. Suriyeli muhaliflerin saldırı öncesinde konferansa katılım yönünde görüş bildirdiğini belirten Raşid, son saldırının bu anlamda rejim tarafından toplantıya katılmamak için bahane haline getirildiğini kaydetti.

Toplantıda konuşan Humus Temsilcisi Avad ise Suriye'de sadece kimyasal silah kullanımı ile ilgili ölümlerin değil, her türde ölümün yaşandığını belirterek, bunların da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti. Avad, "Suriye'de öldürülenlerin sayısı 100 bini aşmış durumda. Bunlar isim isim kent kent kaydedilmiş durumda. Şaşırtıcı olan durum bu insanlar kimyasal silahla öldürülmediği için gözardı mı ediliyor, sadece kimyasal silahla ölümler mi ölüm sayılıyor ki uluslararası toplum harekete geçsin" dedi.

Toplantıda Suriyeli Türkmenleri temsil eden İbrahim de saldırının zamanlamasının dikkat çekici olduğunu hatırlattı. İbrahim, "Biz eminiz ki bu son saldırıların arkasından bir Şam şafağı doğuyor" şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası