Ege Postası
Geri

Ne tarih kaldı ne de SİT! Karataş'ta 'tarihi' kıyım

İzmir’in tarihi semtlerinden Karataş’ta yer alan ve geçmişi 1827 yılına dayanan Karataş Hastanesi’nde adeta “tarihi kıyım” yaşanıyor. Yahudi cemaatine ait olan ve eski azınlık hastanesi ile doğrum hastanesi olarak da bilinen hastanenin Özel Karataş Hastanesi’ne dönüşmesiyle birlikte binanın tarihi kimliği de yok oldu. Ne tarih kaldı ne de SİT!
Ne tarih kaldı ne de SİT! Karataş'ta 'tarihi' kıyım
Haberler / İzmir
21 Ağustos 2015 Cuma 12:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’de Yahudi cemaatinin önde gelen isimlerinin ve yardımseverlerin gayretleriyle ayakta kalan Karataş Hastanesi, özel bir hastaneye kira verilmesi ile birlikte tarihi kimliğini de yitirdi. Eski Kadın Doğrum Hastanesi olarak hizmet veren alanda faaliyet gösteren özel hastane tarafından tarihi SİT statüsündeki bina ve çevresine inşa edilen ilave bina, eklentiler ve iç kısmında yapılan tadilatın ardından adeta gecekonduya döndü.

TARİHİ HASTANE GECEKONDUYA DÖNDÜ
İçerisinde İzmir’in simgelerinden Tarihi Asansör’ü yaptıran ve hastaneye büyük katkısı olan Nesim Levi Bayraklı’nın büstünün yer aldığı, Yaşlılar Yurdu ve doğum hastanesi olarak da hizmet veren yaklaşık yüz yıllık geçmişe sahip Karataş Hastanesi adım adım yok oluyor. Yahudi cemaati tarafından geçtiğimiz yıllarda kiralanan ve Özel Karataş Hastanesi olarak hizmet vermeye başlayan tarihi yapının geldiği nokta görenlerin içini acıtıyor. Yahudi vatandaşların destekleri ve toplanan bağışlarla günümüze kadar ayakta kalan tarihi hastanede inşa edilen ek bina ve yapıdaki değişiklikler yapının eski halini mumla aratır hale getirdi.



EK BİNA YAPILDI, PANOYLA GİZLENDİ
İçerisinde çeşitli kliniklerin yer aldığı ve birçok birimi ile hizmet veren hastane geçtiğimiz süreçte tarihi bina önüne ek bina inşa etti. Çevre sakinleri ve tarihçiler tarafından “kaçak” tepkisi gören hastaneye ait ek bina daha sonradan inşa edilen kuruma ait reklam panoları ile gizlendi. Ayrıca, tarihi SİT statüsüne sahip binanın hemen yanında tarihi kimliğine aykırı şekilde yeni tuvalet inşa edildi. İzmir’in en eski hastanelerinden bir tanesi olan hastanenin çektiği durum bununla da kalmazken, yine kısa süre öncesinde bina içerisinde kurallara aykırı biçimde kapsamlı bir tadilat çalışması yapıldı.



VATANDAŞ İSYANDA: BU TARİHE SAHİP ÇIKIN
Yapılacak çalışmalar için Anıtlar Kurulu’ndan restorasyon izni alınması gereken alanda, binanın tarihi kimliğini yansıtan ahşap kaplamalar ve tavanları tamamen değiştirildi ve alçı kaplandı. Diğer yandan, tarihi yapının tepesine takılan ışıklı reklam levhalarının da topladıkları imzalar neticesinde kaldırıldığını söyleyen tarihi semt halkı yetkilileri göreve davet ederek ruhsatsız yapılaşmanın engellenmesi ve binaya sahip çıkılmasını istedi.

1827 YILINDA KURULMUŞTU
İzmir’in tarihinde yer etmiş hastanelerden biri olan Karataş Hastanesi’nin temelleri, 1827 yılında görülen veba ve diğer bulaşıcı hastalıklara yakalanan Yahudi cemaatine hizmet vermek amacıyla, Josue Kuriel’e ait olan kortijo (avlu) satın alınarak atılmıştır. 1911 yılında yaşanan maddi zorluklar nedeniyle kapatılan hastane, Nesim Levi’nin bağışladığı kendisine ait yazlık evin satışından elde edilen gelirle yeniden açılmıştı. Yaşlılar Yurdu binası bünyesinde yapılan restorasyon çalışması ile genişletilen ve bugünkü haline getirilen hastane geçtiğimiz yılarda özel bir kuruma kiraya verilmiş ve faaliyet alanı da genişletilmişti.   

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası