Ege Postası
Geri

STK'lardan İzmir'deki Suriyeliler için "Fuarı açın" çağrısı

Mülteciler ve insan hakları üzerine çalışma yapan dernek ve kurumlar, düzenledikleri ortak basın toplantısı ile İzmir'de yaşayan Suriyeli sığınmacıların sağlık ve hijyen problemlerinin olduğunu ve acil önlem alınması için başta İzmir Valiliği olmak üzere gerekli bütün kurumları göreve çağırdı. Dernek ve kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, İzmir Fuarı'nın Suriyeli mültecilere kapatılmasına tepki göstererek "İzmir Fuarı'nı mültecilere açın. Şahane fuarlar düzenlemek için çok zamanınız var ama bu insanların yok" dedi STK'lar İzmir'deki Suriyeliler için seslendi:
STK'lardan İzmir'deki Suriyeliler için
Haberler / İzmir
20 Ağustos 2015 Perşembe 14:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EDA EBRU NANECİ / HABER SERVİSİ - Mülteciler ve insan hakları üzerine çalışma yapan dernek ve kurumlar Basmane Çorak Kapı Camisi önünde ortak basın toplantısı düzenledi. Dernek ve kurum adına basın açıklamasını okuyan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, mültecilerin sorunlarını tespit etmek ve çözüm önerilerini geliştirebilmek için Halkların Köprüsü Derneği olarak Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği ve İnsan Hakları Derneği ile birlikte sağlıkçı ve tercümanlardan oluşan 20 kişilik ekibin Basmane'de yaptıkları saha ve sağlık taramasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. 

BİNLERCE SURİYELİ YAŞAM MÜCADELESİ VERMEYE ÇALIŞIYOR
Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde İzmir'in kapılarını mültecilere kapatmaya çalışıldığının belirterek, “Biz Türkiye’nin 1951 Cenevre Sözleşmesi’ne konulan coğrafi sınırlamayı kaldırılarak sadece Avrupa’dan gelen mültecilere değil, geçici koruma altındaki Suriyeliler de dahil olmak üzere savaş, zulüm ve insan hakları ihlallerinden kaçan ve uluslararası koruma ihtiyacı olan herkese kalıcı çözüm sunması ve mülteci statüsü vermesi gerektiğine inanıyoruz. . O yüzden de savaştan kaçan Suriyeli kardeşlerimizden göçmen, sığınmacı, geçici korumadakiler, misafirler olarak değil mülteci olarak bahsediyoruz. Yetkililer, uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde İzmir'in kapılarını mültecilere kapatmaya çalışıyor. Yüzlerce mülteciyi zorla, mültecilerin 'açık hava hapishanesi' dedikleri ve gitmek istemedikleri kamplara yolluyor. Buna rağmen binlerce Suriyeli mülteci Basmane'nin ara sokaklarında yaşam mücadelesi vermeye çalışıyor. Sokaklarda, parklarda, cami bahçelerinde yaşayan mültecilerin sorunları her geçen gün artarak devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

SALGIN HASTALIKLARINA DİKKAT ÇEKTİ 

Halkların Köprüsü Derneği olarak Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği, İnsan Hakları Derneği, sağlıkçılardan ve tercümanlardan oluşun 20 kişilik bir ekiple sağlık taraması yaptıklarını söyleyen Terzi, “Mültecilerin var olan sorunlarını tespit edebilmek ve çözüm önerilerini geliştirebilmek için Halkların Köprüsü Derneği olarak Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği ve İnsan Hakları Derneği ile birlikte sağlıkçılardan ve tercümanlardan oluşun 20 kişilik bir ekiple geçtiğimiz pazar günü bir saha ve sağlık taraması yaptık. Bugün yaptığımız taramanın sonuçlarını buradaki bütün derneklerle birlikte kamuoyula paylaşıyoruz. Sokaklarda, kaldırımların üzerinde yaşamak zorunda kalan mültecilerin acil kişisel hijyen, temizlik ve gıda ihtiyacı var. Aksi takdirde salgın hastalıklarla karşılaşabiliriz" diye konuştu.

FUARI MÜLTECİLERE AÇIN ÇAĞRISI 
İzmir Fuar alanının mültecilere açılması gerektiğini ifade eden Prof Dr. Cem Terzi şöyle konuştu: “Birisi bize açıklasın! Neden İzmir Fuar’ı kapılarını bu insanlara kapatt? Bu insanlar diplerindeki Fuar’da ağaçlarının gölgesinden, musluklardan, duşlardan, tuvaletlerden neden faydalanamıyo? Şöyle soralım; bir deprem olsa, İzmirliler sokakta kalsa Fuar’a giremeyecek miydi? Seyyar tuvaletler, banyolar kurulmayacak mıyd? Bir tas çorba dağıtılmayacak mıyd? Gezici sağlık istasyonları olmayacak mıyd? İhtiyacı olana ücretsiz ilaç verilmeyecek miyd? Bu aç ve açık bırakan savaşın depremden ne farkı va? Suriyelilerin İzmirlilerden ne farkı va? Gözyaşları aynı renk değil m? Çok açık ki katastrofik bir durumla karşı karşıyayız. Milyonlarca Suriyeli Türkiye’ye sığındı ve yüzbinlercesi İzmir’de. Yetkililer her gün onlarca hatta yüzlerce Suriyeliyi istekleri dışında kamplara gönderseler de her gün binlerce yenisi geliyor. İzmir Valiliğini, AFAD’ı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve Konak Belediyesi'ni göreve çağırıyoruz. İzmirlilerin gösterdiği dayanışmayı sahiplenin. Mültecilere sahip çıkın. Yasal görevlerinizi yerine getirin.”

Basın toplantısına Halkların Köprüsü Derneği, MÜLTECİ - DER, Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği, SES İzmir Şubesi, İHD İzmir Şubesi, TİHV İzmir Temsilciliği, MAZLUMDER İzmir Şubesi, ÇHD İzmir Şubesi, ÖHD İzmir Şubesi katılım gösterdi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası