Ege Postası
Geri

Tarihi Müzenin restorasyonu yılan hikayesine döndü

İzmir'de yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip Cumhuriyet Eğitim Müzesi ilgisizlikten kan ağlamaya devam ediyor. 4 yıldır kapalı durumda bulunan müzenin geldiği nokta görenlerin içini acıtırken, merakla beklenen restorasyonu ise adeta yılan hikayesine döndü. Diğer yandan, Türkiye'nin dört bir yanında müze hamlesi başlatan devletin ülkenin üçüncü büyük ili olan İzmir'de müze kapatması ise vatandaşların tepkisini topladı. Tarihi Müzenin restorasyonu yılan hikayesine döndü
Tarihi Müzenin restorasyonu yılan hikayesine döndü
Haberler / İzmir
20 Ağustos 2015 Perşembe 11:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz yıl uzun süre tartışılan ve kriz yaratan Cumhuriyet Müzesi'nin restorasyonunda onca çabaya karşın arpa boyu dahi yol alınamadı. Bakımsızlıktan çürüme noktasına gelen ve yıkılmaya yüz tutan tarihi bina adeta kaderine terk edilmiş durumda.
 
 
4 YILDIR RESTORASYON BEKLİYOR
İzmir'in Karataş semtinde yer alan semtin en eski binalarından Cumhuriyet Eğitim Müzesi'nin kapısına dört yıl önce restorasyon yapılacağı gerekçesiyle kilit vuruldu. Kent tarihinde önemli yere sahip olan ve Milli Eğitim Bakanlığı'na ait İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi ve Türk Eğitim Tarihi ve Teknolojileri Müzesi yıllardır onarım bekliyor. Çatısı aktığı, tavanında çökme tehlikesi bulunduğu, duvar sıva ve taşları döküldüğü, pencereleri çürüdüğü gerekçesiyle ziyarete kapatılan ve restorasyona alınacağı duyurulan müzede aradan geçen onca yılda sadece çatı kısmında yenileme çalışması yapıldı.


 
YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ
Tarihi bina yaşananların gölgesinde adeta kaderine terk edilirken, yaşanan ihale çıkmazı ve bürokratik süreç nedeniyle müzede çivi dahi çakılamadı. Müze için 2011 yılında Özel İdare tarafından restorasyon ihalesi yapıldı. Binanın kurtulması için hazırlanan proje, 23 Kasım 2011 tarihinde Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Ancak, yıkılmaya yüz tutan müze acilen tadilat beklerken, bakanlık tarafından yapılan son ihale ise yapılan teknik hata nedeniyle iptal edildi. Restorasyon için gerekli olan 2 milyon liraya yakın kaynak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'na aktarılırken, projede yaşanan çıkmaz nedeniyle müzenin kötü talihi bir türlü değişmedi. Geciken süreç sebebiyle tarihi yapının durumu gün geçtikçe kötüye giderken, semt halkı ise kurtarılmayı bekleyen müze için yetkili makamlara yaptığı çağrıyı yineledi.
 
HER YERE YENİSİNİ AÇAN DEVLET İZMİR'DE MÜZE KAPATTI
Çökme tehlikesi bulunan ve her yağmurda durumu daha kötü hale gelen müzenin geldiği nokta vatandaşları isyan ettirirken, müze müdürlüğünün de kurtarılması için büyük çaba gösterdiği tarihi yapı için İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü bir kez daha göreve davet etti. Restorasyon projesinin bir an önce hazırlanarak çalışmaların başlatılması için çağrı yapan halk, "Bu manzara İzmir'e yakışmıyor" dedi. Geçtiğimiz yıl bahçe duvarı çöken ve yıkılmaktan son anda kurtulan bina için 11 yıldır gayret gösteren halk ayrıca, taleplerinin dikkate alınmadığını kaydetti.


 
NE ARAYAN VAR, NE SORAN!
Binanın hem semt, hem de İzmir için en önemli değerlerden bir tanesi olduğunu aktaran kent tarihi araştırmacısı ve yazarlarından, aynı zamanda Karataş semtinde yaşayan Abdülkadir Hazman, binanın ayağa kaldırılması ve canlandırılması için yıllardır mücadele ettiklerini belirtti. Gösterdikleri gayret karşısında İzmir'deki sivil toplum örgütleri, yerel idare, merkezi hükümet ve resmi kurumlarla siyasilerin duruma kayıtsız kaldığını söyleyen Hazman, "Yaşanan bu manzara adeta içimizi acıtıyor. Burada vatandaşlar olarak tek başımıza mücadele ederek müzeyi kurtarmaya çalışıyoruz. Ne yazık ki bugüne kadar bizleri ne arayan ne de soran olmadı. Resmi kurumların bir önce bu krize son vermesini diliyoruz. Umarız müze çökmeden önce işlemler tamamlanır ve gerekli restorasyon yapılarak burası yeniden ziyarete açılır" dedi.
 
MÜZEDE 10 BİNE YAKIN ESER YER ALIYOR
Geçmişi 1820'li yıllara kadar uzanan İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi’nde, Osmanlı dönemi ile 1920-70 yılları arası döneme ait binlerce ders kitabı, ansiklopedi, her dilden klasik roman, Atatürk’ün ilk Meclis’teki ve Ankara Ulus Meydanı’ndaki, Rus kameramanların çektiği, 10’uncu Yıl Nutku konuşması, Cumhuriyet tarihine ait binlerce eğitim filmi, slayt, Atatürk’ün İzmir Atatürk Lisesi’nde oturduğu masa ve tahtada dönemin öğrencilerine matematik dersi verirken fotoğrafı, Türk eğitim tarihine ait araç- gereç, karneler ve diplomalar sergilendi. Yaşanan restorasyon çilesinde envanterin zarar görmemesi için önlem alan müze görevlileri, içerisinde yer alan eşyaların tamamını kendi imkanları ile kolilere koyarak korumaya aldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası