Ege Postası
Geri

Piramit sistemi ile satışın kurbanı oldu, yasa için TBMM'ye başvurdu

Bolu'da emlakçılık yapan ve iki yıldır üye olduğu sisteme yatırdığı parayı kurtarmaya çalışan Bilal Arslan, kandırıldığını belirterek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne başvurdu. 2 yıl sonunda ilgili yasa TBMM'den geçti. TBMM Sanayi...
Piramit sistemi ile satışın kurbanı oldu, yasa için TBMM'ye başvurdu
Haberler / Güncel
27 Ağustos 2013 Salı 16:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bolu'da emlakçılık yapan ve iki yıldır üye olduğu sisteme yatırdığı parayı kurtarmaya çalışan Bilal Arslan, kandırıldığını belirterek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne başvurdu. 2 yıl sonunda ilgili yasa TBMM'den geçti. TBMM Sanayi Komisyonu’nda geçtiğimiz aylarda kabul edilen Tüketicinin Korunması Tasarısı'nda yapılan değişiklikle, piramit satış olarak tabir edilen satışlar yasaklandı.

Piramit satış kurbanı olduğunu belirten Bolulu emlak komisyoncusu Bilal Arslan, 2 yıldır verdiği mücadeleyi anlattı. Sistemde paranın, üye bulma yoluyla kazanıldığını söyleyen Arslan, "Eşiniz, dostunuz, akrabanız firmaya üye oluyor. Sonra sizi üye yapıyor. Üye yaparken belirli bir ücret ödeniyor. İndirim kartları verip dağıtmanızı istiyorlar. Dağıtılan kartlardan alışveriş yapılması halinde belirli oranda para verileceği söylendi. Belirli evreler ve seviyelerden sonra para alıyorsunuz." şeklinde konuştu.

Tanıdığı kişilerin tavsiyesi ile sisteme dahil olduğunu söyleyen Arslan, kendisine para kazanacağını ve sistemin işlevsel olduğunu söylediklerini belirtti. Arslan, "İlk başta yatırılan parayı geri çekebilme fırsatı olduğunu belirttiler. Eski sözleşmelerimde yüzde yirmi beş kesinti ile yatırılan parayı geri alabileceğimizi söylediler. Haziran 2012 yılında sözleşme değişti ve bu hükmü kaldırdılar. Bu şekilde firmayı bize anlattılar. Bize sisteme giren firmaları anlattılar. Akaryakıt firmalarının olduğunu belirttiler. İndirim kartları verip bunları her yerde kullanacaksınız dediler. 2009 ve 2010 yılında Türkiye'ye giriş yapan bir sistem bu. Bizi 2011 yılında üye yaptılar. Üye olmak için 4 bin 470 lira ödeme yaptım. Daha fazla kazanmak için daha fazla para yatırmamızı istediler." dedi.

BOLU'DA 21 FİRMA ÜYE YAPILDI

Sistemin ayrıntılarına değinen Emlak Komisyoncusu Arslan, başta paradan para kazanılmayacağını, üye iş yerlerinden indirim kazanılacağının vaat edildiğini belirtti. 21 firmanın üye olduğunu söyleyen Araslan, "İndirim olan firmalarda kazanç yok. Bize zincir mağazaların üye yapılacağını söylediler. Bunlarda da kart geçmiyor. İndirim çok çok basit." şeklinde konuştu.

AMAÇ PARA KAZANMAK

İnsanların kandırıldığını söyleyen Arslan, şunları ifade etti: "Bu sisteme girmek için üçyüz otuz lira para yatırmak lazım. Daha sonra dörtyüz kırk lira ürün siparişi veriyorsunuz. İnsanlar kandırılıyor. Bize arkadaşlarınızı getirin, dostlarınızı getirin dediler. Para kazanmamız için. Eğitimler verdiler. Buralarda anlattılar. Sistemden çıkış yapmak için dilekçe istediler. 4 şekilde çıkış yapabilirsiniz dediler. Bunların hepsi yalan. Bolu'da 10 kişi bir araya gelerek hakkımızı aramaya başladık. Sözleşme çok iyi ayarlanmış. Kazanma şansınız çok az. Sözleşme buna göre ayarlanmış. Pirim kazanılmıyor dendi. İnternet üzerinden kabul ediyorum kabul etmiyorum butonları var. Bunlara tıklayıp sözleşmeyi imzalamış oluyorsunuz. Bolu'da bin 600 üye var. Bunların hepsi mağdur durumda. Petrol ofisinde çalışan pompacıya kadar gidip üye yapılmış. Bu piramit şema ile çalışan sistemlerin hepsi insanları mağdur ediyor. Para kazanan yüz kişi varsa geri kalanlar hep mağdur oluyor. Hak talep etme yetkiniz yok. Toplanan paraların yurt dışına çıkarıldığını öğrendik. Kapanırsa herkesin parasının ödenmesi gerekiyor."

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ'NE BAŞVURDU

TBMM'ye dilekçe yazdığını ve milletvekilleri ile görüştüğünü söyleyen Bilal Arslan, sosyal medya üzerinden diğer mağdurlarla birleşip ortak dilekçe metinlerini ilgili savcılıklara ve TBMM'ye gönderdiklerini söyledi. Girişimlerinin sonuç verdiğini söyleyen Arslan, ilgili yasanın geçtiğimiz aylarda Meclis'ten geçtiğini belirtti.

Piramit satış sistemlerini yasaklayan madde şöyle: “Piramit satış, katılımcılarına bir miktar para veya malvarlığı ortaya koymak karşılığında, sisteme aynı şartlar altında başka katılımcılar bulma koşuluyla bir para veya malvarlığı kazancı olanağı ümidi veren ve malvarlığı kazancının elde edilmesini tamamen veya kısmen diğer katılımcıların da koşullara uygun davranmasına bağlı kılan, gerçekçi olmayan veya gerçekleşmesi çok güç olan kazanç beklentisi sistemidir. Piramit satış sisteminin kurulması, yayılması veya tavsiye edilmesi yasaktır.”



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası