Ege Postası
Geri

Son 12 yılda İzmir’e 30 Milyarlık dev yatırım

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bakanlık olarak son 12 yılda İzmir’e 3 milyar liradan fazla yatırım yaptıklarını ifade ederek, bu dev yatırımlarla İzmir’i geleceğe hazırladıklarını söyledi. Bakanlık İzmir'e 12 yılda ne kadar yatırım yaptı
Son 12 yılda İzmir’e 30 Milyarlık dev yatırım
Haberler / Seçim
19 Mayıs 2015 Salı 09:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Geçmişte İzmir’in yatırımlara hasret bırakıldığını, son 12 yılda hükümetleri tarafından yapılan muhteşem yatırımların bundan sonra da katlanarak devam edeceğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “İzmir hak ettiği bu yatırımlarla Dünya’nın sayılı şehirlerinden biri olacak” diye konuştu.

"Bakan Eroğlu'nun seçim üssü açıldı: Kocaoğlu'nun o sözlerine sert çıktı" Haberi okumak için tıklayınız

         Son 12 Yılda İzmir’e 30 Milyarlık Dev Yatırım
         Son 12 yılda İzmir’e hükümetleri tarafından 30 milyar liradan fazla yatırım yapıldığını ve bunun 3 milyar liradan fazlasının Bakanlığı tarafından yapıldığının altını çizen Prof. Dr. Eroğlu “2003-2014 yılları arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak İzmir’de 20 adet baraj ve göleti tamamladık. Bu süre zarfında bizim tamamladığımız sulama tesisleri ve İl Özel İdaresi sulamaları ile 310.000 dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Sulamaya açtığımız arazilerle yılda 167,5 milyon TL gelir artışı sağladık” dedi.

         İzmirli Çiftçinin Cebine 229 Milyon Liradan Fazladan Para Girecek
         Sulama alanında projelerinin bunlarla sınırlı olmadığını inşaat, plan ve proje hazırlama çalışmalarına devam edilen tesislerin hizmete alınmasıyla İzmir’de 364.780 dekar araziyi daha sulaya açacaklarını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu tesislerin tamamlanmasıyla İzmirli çiftçilerimizin cebine fazladan 229 milyon lira para girecek” ifadelerini kullandı.
         Beydağ Barajı ile Ödemiş Ovası Kurtuldu
         Tamamlanan tesisler arasında yer alan Beydağ Barajı’nın İzmir için ayrı bir önemi olduğuna da değinen Prof. Dr. Veysel Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
         “Ödemiş Ovası’nı çölleşmeden kurtarmanın tek çaresi Beydağ Barajı idi. Ancak yapımına 1994 yılında başlanan Beydağ Barajı’nın 2005 yılına kadar gövde inşaatına dahi başlanmamıştı. O tarihte Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile 3 yılda bitirilmesine karar verildi.
         
Ülkemizin proje tadilatı ile en kısa sürede bitirilen ve geri dönüşümü en yüksek olan barajı, 16 Aralık 2007 tarihinde hizmete açıldı. Küçük Menderes Havzası’ndaki kilit depolama yapısı olma niteliğindeki Beydağ Barajı, sulama suyu ihtiyacını karşılamanın yanında, Küçük Menderes ana yatağında görülen taşkınların önlenmesinde de önemli bir düzenleyici etki sağlıyor.
         Küçük Menderes Nehri üzerinde inşa edilen Beydağ Barajı’ndan alınacak su ile Ödemiş Beydağ Ovası’nda 196.500 dekar arazi sulanacak olup, bugüne kadar 75.170 dekarlık kısmın şebekesi tamamlanarak sulamaya açıldı.”
         Gördes Barajı ile İzmir’in Su Sıkıntısı Çözüldü
         Ege’nin incisi İzmir’in su sıkıntısını çözmek için İzmir İçmesuyu Projesi’nin yürütüldüğünü ve projenin ilk ayağı olan Gördes Barajı’nın 2009 yılında tamamlanarak hizmete açıldığını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Aslında 2012 yılında tamamlanması planlanan Gördes Barajı’nı, yaşanan su sıkıntısı sebebiyle ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile hızla tamamladık ve neredeyse 3 yıl erken hizmete açtık. Bu barajda 450 milyon m3 su depolanarak İzmir’e yılda 59 milyon m³ içme suyu temin edilmektedir” dedi.
         DSİ ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mutabakatı ile isale hattı ile arıtma tesisinin proje ve inşaatının ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasına karar verildiğinin altını çizen Prof. Dr. Eroğlu şöyle devam etti:
         “Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin isale hattının proje hazırlama hizmetlerini zamanında yetiştirememesi sebebiyle isale hattının inşaatının da DSİ tarafından yapılması kararlaştırıldı. İzmir İçmesuyu 2. Merhale İsale Hattı 1. Kısım” 10.10.2010’da hizmete açıldı. Yaklaşık 65 km’lik bölümü kapsayan “İzmir İçmesuyu 2. Merhale İsale Hattı 2. Kısım” ise 11.12.2013’te açıldı. Kavaklıdere İçmesuyu Arıtma Tesisi’nden alınacak suyu Bornova ve Buca depolarına iletecek “İzmir İçmesuyu İsale Hattı 3. Kısım” inşaatının temeli de 14.03.2014 tarihinde atıldı”

         Baraj hariç sadece isale hattının toplam maliyetinin 100 milyon TL olduğunu ve vaktinde bitirmek için 2010 yılında 70 milyon TL’lik büyük bir kaynak ayrılarak tesisin söz verilen zamanda bitirildiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Hattın tamamlanan ilk kısmı sayesinde 800.000 kişiye ilave su temin edildi. Böylece şehre verilen su miktarında %30 nispetinde artış sağlandı. İleride kapasite yılda 107 milyon m3’e yükseltilecek ve böylece 1 milyon 500 bin kişinin su ihtiyacı karşılanacak. Proje ile İzmir’in 2050 yılına kadar içme suyu problemi çözülmüş olacak” diye konuştu.
         66 Yerleşim Yeri ve 54.390 Dekar Arazi Taşkınlardan Korundu
         İzmir’de taşkınların önüne geçmek maksadıyla 12 yılda 76 adet taşkın koruma tesisinin tamamlandığını da söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu bu tesislerle 66 yerleşim yeri ile 54.390 dekar arazinin taşkından korunduğunu ifade etti.
         Son 12 Yılda 68 Milyon 140 Bin Adet Fidan Toprakla Buluşturuldu
         Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) ağaçlandırma çalışmaları kapsamında İzmir’de 2003-2014 yılları arasında 781.390 dekar arazide ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışması yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 68 milyon 140 bin adet fidanın toprakla buluşturulduğunu belirtti.
         2015-2019 yılları arasında ise 275.750 dekar alanda yaklaşık 18 milyon 720 bin adet fidanın toprakla buluşturulmasının hedeflendiğini söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu İzmir’in daha yeşil olabilmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarının altını çizdi.
         Ege’nin En Modern Yangın Eğitim Merkezi Buca’da Kuruldu
         Ege’nin, yangına hassas bir bölge olduğunun farkında olduklarını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ormanların korunması ve yangınla mücadele için bölgenin en modern yangın eğitim tesisini Buca’da kurduk. Yangın söndürmede görev alacak personelleri burada çok iyi bir eğitimden geçiriyoruz” dedi.
         İzmir Kuş Cenneti’ne Su Takviyesi Yapılıyor
         İzmir’de korunan alanların sayısını ve alanını da artırdıklarını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Suyun yetersiz olduğu veya kurak olduğu dönemlerde Gediz Nehri’nden ve yeraltından pompalarla İzmir Kuş Cenneti’ne su takviyesi yapıyoruz. Bu sayede 2014 yılında İzmir Kuş Cenneti’nde yetersiz olan su seviyesi, besleme neticesinde istenen düzeye getirilerek korunmuştur” ifadelerini kullandı.

         Meteoroloji Yatırımları Hız Kesmiyor
         Meteoroloji alanında da İzmir’de yatırımlarını hız kesmeden devam ettirdiklerini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu son 12 yılda İzmir’e 46 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurduklarını söyledi.
         Ege’nin İncisi İzmir Dünyanın da İncisi Olma Yolunda İlerleyecek
         Sadece kendi Bakanlığının değil bütün yatırımcı kurumların İzmir’e özlediği ve hakettiği yatırımları yapmak için seferber olduğunu vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “İzmir için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. İzmir artık eski İzmir değil. Daha modern daha gelişmiş bir şehir olacak. Ege’nin incisi İzmir dünyanın da incisi olma yolunda ilerleyecek” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası