Ege Postası
Geri

Suriye başta olmak üzere 14 ülkede çocuklar şiddet mağduru

Suriye başta olmak üzere 14 ülkede çocukların silahlı çatışmalar nedeniyle savaş ve şiddete mağruz kaldıklarını belirten Birleşmiş Milletler’e (BM) ait 2012 ‘‘Silahlı Çatışmalarda Çocuklar’’ başlıklı rapor yayınlandı....
Suriye başta olmak üzere 14 ülkede çocuklar şiddet mağduru
Haberler / Dünya
13 Haziran 2013 Perşembe 10:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Suriye başta olmak üzere 14 ülkede çocukların silahlı çatışmalar nedeniyle savaş ve şiddete mağruz kaldıklarını belirten Birleşmiş Milletler’e (BM) ait 2012 ‘‘Silahlı Çatışmalarda Çocuklar’’ başlıklı rapor yayınlandı. Raporda Suriye’deki milyonlarca çocuğun ülkede süren iç savaş nedeniyle tecavüze uğrayıp çeşitli şiddetlere maruz kaldıklarının altı çizildi.

BM Genel Sekreteri’ne bağlı özel temsilci Leyla Zerrugi New York’taki BM Genel Merkezi’nde rapor hakkında basına bilgi verdi. Zerrugi, ‘‘Suriye’deki çocukların yaşadığı sorun dünyanın diğer bölgelerindekinden daha büyük’’ dedi.

Raporda 2012 yılı içinde ilk defa Şam rejimine bağlı askerlerin çocuklara karşı cinsel şiddet olayına karıştığı belirtildi. Geçtiğimiz yıl listeye ilk defa giren ülkeler ve gruplar arasında Mali’den üç, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden ise iki silahlı grup var.

Suriye’de çocukların silah altına alındıkları ve şiddete maruz bırakıldıklarına işaret eden Zerrugi, cinsel taciz, tecavüz, işkence gibi insanlık dışı muameleler de yaşadıklarını aktardı. Suriyeli çocukların yaşadığı acının çok büyük olduğunu vurgulayan özel temsilci, ‘‘Çocukların gözü önünde anne veya babaları öldürülüyor. Ülke içinde de, yurt dışındaki mülteci kamplarında da Suriyeli çocuklar çok zor şartlarda yaşıyorlar’’ dedi.

Raporun ‘utanç listesi’ bölümünde 14 ülkeden 55 farklı silahlı güç ya da grup yer alıyor. Geçen yıl utanç listesine 11 yeni silahlı güç veya grup eklendi.

2012 yılı içinde bir önceki seneye göre düzelen bölgeler de var. Raporda Özgür Suriye Ordusu ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden bir, Mali’den 3, Yemen’den bir ve Merkez Afrika Cumhuriyeti’nden 3 silahlı grubun çocuklarla ilgili Güvenlik Konseyi kararlarına uygun düzenlemeye gittiği hatırlatıldı.

Silahlı Çatışmalar ve Çocuklar 2012 raporundan adı çıkarılan Kolombiya ve Filipinler de artık Güvenlik Konseyi’nin ajandasında yer almıyor. Güvenlik Konseyi’nin silahlı çatışmaların olduğu bölge ve ülkeler gözlem listesinde ise 21 ülke ile 22 bölge bulunuyor. Bu ülkeler; Afganistan, Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Çad, Sudan, Güney Sudan, Somali, Merkez Afrika Cumhuriyeti, Myanmar.

SURİYE’DE 2 bin 445 OKUL HEDEF OLDU

Raporda çatışma olan bölgelerde çocukların eğitimlerinin engellendiği de kaydedildi. Silahlı çatışmanın yaşandığı bölgelerde okullara yapılan saldırılar İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından kınanırken, Mali’de 115, Filistin’de 321, Suriye’de 2 bin 445 eğitim kurumunun saldırılara maruz kaldığı aktarıldı. Raporda ayrıca Suriye’de 167 eğitimcinin de öldürüldüğü aktarıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası