İZMİR'in Ödemiş İlçesi'nde, ilk kez düzenlenen, Süt Bayramı'nın açılışı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yapıldı. İzmir'de Süt Bayramı Bakan Eker'le açıldı
Haberler / Yerel Politika
9 Mayıs 2015 Cumartesi 09:20
PAYLAŞ
Ödemiş Fuar Alanı'nda düzenlenen 'Süt Bayramı'na Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ak Partili Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, 'Kadın Çiftçiler Gönül Köprüsü' projesi kapsamında Diyarbakır'dan gelen kadınlar ve vatandaşlar da katıldı. Ödemiş Halk Eğitim Müdürlüğü Mehter takımı ve halk oyunları ekiplerinin gösterileriyle açılan 'Süt Bayramı'nda konuşan Ak Partili Belediye Başkanı Mahmut Badem, "Kentimizin insanlarının topraktan çok 130 bin insanın yaşadığı bu kentte 130 bin tescilli büyük baş hayvan var. Günde bin ton süt üretimi yapılmaktadır. 500 tonun bu kentte işlendiği bir yerdeyiz. Mandıracılarımız zor günleri var. Ama 2008-2009 kriz ortamını düşündüğümüzde hükümetin verdiği desteklerle çok mağdur olmadığımızı düşünüyoruz" dedi.
Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, "İnsanların karnını doyurmak için tarımı bir iktisadi faaliyet haline getirmek adına uğraştık reformlar yaptık. Türkiye'nin tarım arazileri babadan oğlu geçerken 90 yıl boyunca süratli bir şekilde küçülmüştür. Bunun toplulaştırılması yapılması lazımdı. Aksi takdirde 21.yüzyılda Türkiye'de tarım yapacak alan kalmazdı. Biz geldiğimizde destekleri kaldırmışlar, IMF'nin ve Dünya Bankası'nın tavsiyeleriyle Türkiye'de kriz ortamı günlerinde borç para verme karşılığında, destekleri kaldırmışlar, üreticiyi yalnızca doğrudan gelir desteği adından bir desteğe mahkum etmişlerdi. Dönüm başına 10 lira para veriyor, gerisine karışmıyorlardı. Hayvancı devletin üvey evladının üvey evladıydı. Devletin verdiği 100 liranın yalnızca 4 lirası hayvancıya gidiyordu. Cumhuriyet tarihinde ilk defa koyun ve keçiye destekleme kapsamına alan biziz. Toplam desteğini yüzde 30 hayvancılığa ayırıyoruz. İşte bu doğru politikadır. Damızlık gebe düve ihracatını başlattık" açıklamasını yaptı.
ÇİFTÇİYE EN BÜYÜK DESTEĞİ BİZ VERİYORUZ
Hayvancılık alanında sayısal veriler aktaran Bakan Eker, "Genetik verimi yüksek ırkları ihraç etmeye başladık. Türkiye 8 milyon ton süt üretirken, verdiğimiz desteklerle süt üretimi 18 milyon tona yükselmiştir. 420 bin ton kırmızı et üretilirken şimdi, 1 milyon tona yükselmiştir. İzmir'in sadece süt üretim desteğine baktığımızda, süt prim desteği ödediğimiz miktarla süt miktarı 1 milyon tonu yaklaşmıştır. Bu sütlerin çoğunluğu Küçük Menderes Bölgesi'nden gelmektedir. 12 sene önce aynı yerde aynı işleri yapan üreticinin eline 2,3 milyar TL geçiyordu. Şimdi ise aynı arazide aynı işi yapan kişinin eline 8,2 milyar TL geçiyor. Bu bizim çiftçiye verdiğimiz desteklerin sonucudur. Bu ayın 26'sına kadar üreticiye yağlı tohum primleri dahil 10 milyar TL ödenmiş olacak bu suretle yılın beşinci aynıda üreticinin alacaklarının yüzde 64 ödenmiş olacak. Türkiye'de 18,5 ton süt üretilmektedir. Okul sütünü gündeme getirdi. Sanayici ile üretici arasında sözleşmeli sistemi hayata geçirerek üreticiyi garanti altına aldık. Biz iktidara geldiğimizde tüm Türkiye çiftçisinin tarım hasılatı 23 milyar dolardı. Dünyada 12'nci Avrupa'da 4'ncü sıradaydık. Uyguladığımız doğru politikalarla Avrupa'da 1'nci dünyada 7'nci olduk. İstanbul'da yapılan G-20 toplantısında gıda ve tarımı gündeme biz koydurduk. Bu konuda bir deklarasyon yayınlandı bu önemli bir olaydır. Küçük menderes havzasında tutuşturulan bu şenlik ateşi yılarca devam eder" diye konuştu.
KADINLAR BAKANIN ÖNÜNDE KEÇİ SAĞDI
Bakan Eker, konuşmasının ardından sahnede kurulan sağım alanında Saanen Keçileri'nin sağan kadınları izledi. Sağım yarışmasında dereceye giren kadınlara ödüllerini Bakan Eker verdi. 'Süt Bayramı'nda Cemile Kırcı, 'Süt Sultanı', Baki Varol ise 'Süt Efesi' seçildi. Ayrıca Bakan Eker'e 23 metre uzunluğunda örgü peyniri ve Saanen Keçisi hediye edildi.