Ege Postası
Geri

Tartan: Bilimin ve çağdaşlığın sesine kulak vermek gerekiyor

TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın bu yıl İzmir’de düzenlediği ‘Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu’ Dokuz Eylül Üniversitesi DESEM salonunda başladı.
Tartan: Bilimin ve çağdaşlığın sesine kulak vermek gerekiyor
Haberler / Yerel Yönetimler
6 Kasım 2013 Çarşamba 16:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü kapsamında 37’ncisi gerçekleşen; bilim adamları ve şehir plancılarını İzmir’de buluşturan kolokyum açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Halil Köse, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Atilla Orbay, Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya Koç, TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Nehir Yüksel, akademisyenler ve TMMOB üyeleri katıldı. Çok sayıda üniversite öğrencisinin izlediği kolokyumun çerçeve sunumunu ise Prof.Dr. İlhan Tekeli gerçekleştirdi.
Şehir planlaması ve kentsel dönüşüm adı altında rant sağlanmasının vurgulandığı kolokyumda Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, mutlu kentleri yaratma umudunun temel amaç olduğunun altını çizdi. Şehir planlanmasında bilim insanlarının, uzmanların olması gerektiğine değinen Başkan Tartan şöyle konuştu:
“Koltuklarımız bize geleceğin mutlu kentlerini yaratmak için verildi. Bu nedenle çok seslilik, katılımcılık ve şeffaflık olması gerekir. Ancak topluma çok ciddi bir rant gerçeği yapıştı. Bu rantın arkasında bilimsel verilerin, bilim insanlarının sesinin kısıldığını ve ranta kurban edildiğini görüyoruz. Gerçek anlamda kentsel dönüşümü bilen insanlar bu işin içinde değil. Kentsel dönüşüm söyleminin altında eğitimi olmayan, toplumu kısıtlayarak çerçevelemeye çalışanlar ve rant var. Kentin asıl sahibi kentte yaşayanlar çoğunlukta olmasına rağmen rant sağlayanlar kenti nasıl sömürürüm diyenler. Bence asıl tartışılması gereken konu budur. Bir parça bilime ve çağdaşlığın sesine kulak versek birçok şeyi başarabiliriz. Topluma güç ve yön veren kurumların teker teker etkisizleştirildiği bir süreçte TMMOB’un etkisini ve yetkisini kullanma mücadelesine destek vermeliyiz. Böyle yaparsak yanlışların düzeltilmesi konusundaki adımları atabiliriz.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası