İZMİR- Konak Belediyesi’nin katkılarıyla Türkiye Spina Bifida Derneği’nin düzenlediği 24. Ulaslararası ve 10. Ulusal Spina Bifida ve Hidrosefali Kongresi Kaya Termal Otel Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye Spina Bifida Derneği Başkanı Prof. Dr. Cevval Ulman, alanlarında uzman isimlerin katılımıyla dünyada en sık görülen doğuştan olma Spina Bifida ve Hidrosefali hastalığını inceleme fırsatı bulduklarını söyledi. Ulman, “Dünyada 10 milyon Spina Bifidalı vardır. Gelişmiş ülkelerde her bin çocuktan biri Spina Bifidalı doğmaktadır. İzmir kent merkezinde 2000 yılı içinde yaklaşık 37.000 doğumun tek tek kaydedildiği ve derneğimiz tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada Spina Bifida görülme sıklığı binde 1.5 gibi yüksek bir oranda bulunmuştur” dedi.
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan da, sakat doğumları önlemek amacıyla Spina Bifida Derneği’nin başlattığı projelere tüm kurum ve kuruluşların destek vermesini istedi. Sağlıklı nesiller için başlatılan projeye yürekten katıldıklarını belirten Başkan Tartan,”Çocukların gülen yüzlerini görebilmek ve geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlamak için Belediye olarak elimizden gelenin en iyisini yapmak görevimiz. Spina Bifida Derneği’nin büyük emekle giriştiği bu mücadeleyi sonuna kadar destekliyor ve herkesi sosyal sorumluluk bilinciyle göreve çağırıyoruz ”dedi.
Konak Belediyesi Başkan Vekili Dr. Nur Asiye Yaman ise Konak Belediyesi’nin koruyucu hekimlik çalışmaları yaptığını ve kadınları, genç kızları hamilelik ve hamilelik sonrası olası hastalıklar hakkında uyardığını söyledi. Spina Bifida Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Saffet Mutluer, hastalığın hamilelik sırasında saptandığını belirterek, annelerin; ‘Neden benim çocuğum, neden ben’ diye kendilerini suçlamaması gerektiğini belirterek, “Bebeğin Spina Bifidalı olup olmadığını anlamak için hamileliğin 16-18. haftaları arasında bir kan testi (AFP) ve ayrıntılı ultrason incelemesi yapılması gerekir. Bunlarla bebek Spina Bifidalı ise %75-80 oranında tanı koyulur. Spina Bifidalı bebekler eğer myelomeningosel ile doğmuşlarsa, ilk günlerde sırtlarındaki kese ameliyatla kapatılır. Hidrosefalide ise beyindeki fazla sıvıyı kan dolaşımına boşaltan ve şant denen bir drenaj sistemi yerleştirilir. Son yıllarda ‘üçüncü ventrikülostomi’ adı verilen yeni bir ameliyat yöntemi şant yerine kullanılmaya başlanmıştır. Daha doğal bir yöntem olduğu ve şantların yol açtığı komplikasyonların bunda görülmediği bildirilmektedir” diye konuştu.
Spina Bifina Nedir'
Spina bifida ayrık veya açık omurga anlamına gelir. En sık görülen doğuştan olma hastalıklardan birisidir. Eğer Spina Bifida’nız varsa, doğumunuzdan önce omuriliğinizin gelişimi sırasında bir şeyler ters gitmiş demektir. Genel anlamda omurilik, sinirlerden meydana gelmiş kapalı bir tüptür. Bu sinirler kaslarınızdaki sinirlere beyninizden gelen emirleri ileterek kasların hareket etmesini sağlar. Aynı zamanda bu sinirler hissetmemizi de sağlar. Bebek, Spina Bifidalı doğmuşsa omurilik denen bu tüp kapanmamış demektir. Bu nedenle, omuriliği örten omurga ve deri de kapanmamış demektir. Sinirlerle beyin arasında düzgün bir bağlantı olmadığı zaman da, değişik derecelerde felçler(hareket etme ve hissetme kaybı veya yetersizliği) ortaya çıkar.
Spina Bifidalı hastaları %85’inden fazlasında hidrosefali de görülür. Hidrosefali, beyin ve omurilikte düzenli olarak dolaşan sıvının bu dolaşımının bozulması sonucu aşırı miktarda artması ve beyin içindeki boşluklarda yüksek basınca yol açmasıdır. Bebeklerde kafa kemikleri henüz tam sertleşmemiş olduğundan baş büyüyerek bu basıncı düşürmeye çalışır. Ancak erken dönemde tedavi edilmez ise beyin hasar görür. Hidrosefali gelişmesi ve beynin hasar görmesi zamanında tedavi edilerek önlenebilirse Spina Bifidalı çocukların zekaları normalden farklı olmaz.
Bu hastalığın önlenmesi mümkün müdür'
Bugün için tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. Son yıllardaki çalışmalar gebelik öncesi dönemde alınan Folik Asit vitamini ile bu hastalığın önemli ölçüde önlenebileceğini göstermiştir. Bebeğin Spina Bifidalı olup olmadığını anlamak için hamileliğin 16-18. haftaları arasında bir kan testi (AFP) ve ayrıntılı ultrason incelemesi yapılması gerekir. Bunlarla bebek spina bifidalı ise %75-80 oranında tanı koyulur.