Ege Postası
Geri

Teknoparklar sanayiciyi bekliyor

DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) Nisan ayında İnciraltı'nda biyomedikal teknoparkı, Mayıs ayında da Tınaztepe'de çok amaçlı teknoparkı hizmete açacak. Biyomedikal laboratuvarlarda ilaç ve aşı yapımının yanısıra kalp pili, göz içi lens, yapay deri, kıkırdak, kemik, kornea yapımı, çok amaçlı teknoparkta ise yeni nesil tekstil, eletrikli otomobil, akü, dayanıklı gemi boyası gibi çalışmalar yapılacak. DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören, genç ve taze fikirlerle firmanın dertlerinin birleşeceği teknoparklarda geliştirilecek yeniliklerin dünyaya ihraç edileceğini söyledi.
Teknoparklar sanayiciyi bekliyor
Haberler / İzmir
21 Şubat 2013 Perşembe 13:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR-  İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü'nde 17 bin 400 metrekare alanda çok amaçlı teknopark, İnciraltı'nda hastanenin bulunduğu yerde ise biyomedikal teknopark ve Ar-Ge Merkezi ile sanayiciyi üniversiteye çağırıyor. Ülkede sağlık temalı ilk teknopark, Mart ayı ortasında hizmete girecek. Teknoparkın 4 bin metrekare ofis alanının yanısıra Ar-Ge Merkezi'nin 22 bin metrekarelik laboratuvar alanında ilaç ve aşı yapımının yanısıra kalp pili, göz içi lens, yapay deri, kıkırdak, kemik, kornea, parkinson, alzhemier, ALS, kalpte miyokard enfarktüsü, hastaya özgü tedaviyi sağlayacak genetik testler, kanser ve enfeksiyon hastalıkları araştırılacak, doku, hücre gen biyobankası, transgenik deney hayvanı hizmeti verilecek. İlaç ve biyomedikal firmalarına altyapı desteği verecek olan Ar-Ge Merkezi için 80 milyon lira harcanacak. AB Sağlık, Gıda Araştırma Altyapıları Strateji Grubu Başkanı da olan Prof. Dr.Murat Özgören, "Fransa'dan, İsrail'e kadar dünyanın bu bölgesindeki en büyük Ar-Ge binası. 65 farklı klimanın olduğu merkezde basınç odaları var. Böyle bir yer olmadan ilaç, aşı ve mikrobiyoloji çalışamazsınız. Teknopark deyince bir ofisi değil, laboratuvarlı bir yeri konuşuyoruz. Böyle bir merkezle endüstriyi destekleyeceğiz. Ben AB sahasını da biliyorum. Bu teknopark bize Yunanistan'dan Bulgaristan'dan Doğu Avrupa'dan Ortadoğu'dan kişilerin gelmesini sağlayacak. Bu altyapı başka bir yerde yok" dedi.

SANAYİCİYE ÇAĞRI: BİZİ RAHATSIZ EDİN

Tınaztepe'de çalışmaya başlayan ancak tam anlamıyla Mayıs ayı sonunda hizmete girecek olan çok amaçlı teknoparkı ise akıllı seralar antibakteriyel kaplama, siyanür temizleme, ölçüm sistemleri, kalibrasyon konularında sanayiciye destek verdi. Elektrikli araba üretimi, dayanıklı gemi boyası, nano tekstil, tıbbi cihaz konularında da çalışma yapacak. Tamamlanması için 10 milyon lira harcanacak teknoparktan yararlanmak için sanayiciye çağrıda bulunan Prof. Dr. Özgören, genç ve taze fikirlerle firmanın dertlerinin birleşmesini istedi.

Prof. Dr. Özgören şunları söyledi:

"Tüm sektörlerden sanayiciler gelsin, üniversitelerdeki akademik imkanı görsün, kendi ürün portföyleriyle bizi sıkıştırsınlar, bizden talep etsinler. Yurt dışında çok büyük paralarla yapılabilecek çalışmaları onlar için yapabiliriz. Bizi rahatsız etsinler, "şuna çözüm bulun' desinler. Yeni bir ürün, yeni bir projeleri varsa birlikte geliştirelim. Burada, fikri mülkiyet koruması yapacağız. Onlara gizlilik ve güvence vereceğiz. Kültür olarak üretime çok önem vermiyoruz. Dünyada inovasyon prim yapıyor. Buna uygun ortam burada var. Bakanlık teşvikleri de ilaç gibi geliyor. Bunların akademi ile birlikte yapılması lazım. Bu yapı burada hazır."

EXPO'YU SAĞLIKTA İNOVASYONLA ALIRIZ


DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören, İzmir'in aday olduğu, teması "Daha iyi bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık" olarak belirlenen EXPO'nun sağlıkta inovasyonla alınabileceğini belirterek, "Eyfel Kulesi, betona karşı çelik teknolojisini gösterdi. Bir yenilik ortaya koydu. Bizim de sağlıkta yöntem ve yaklaşım değişikliğini göstermemiz lazım. Kişiselleştirilmiş tıp dönemi başladı. Bu da geniş halk kitlelerinin daha hastalık ortaya çıkmadan sensörlerle taranması, hastaların güncel takip ve tedavi uygulamalarının kişiye ve koşula özgü otomatik verildiği sistemlerin yapılması ile olur. İzmir konumu ve var olan kaynakları ile böyle bir atılımın altyapısını başlatabilecek güçtedir. Türkiye'nin en büyük biyomedikal Ar-Ge merkezi bu hedefe ulaşılmasında destek verebilir" dedi. (Elif Demirci/DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası