Ege Postası
Geri

Turizm cennetini sel vurdu

BODRUM'da dün akşam üç saat süren sağanak yağmur bayram öncesi kabus yaşattı. 12 saatte metrekareye 230 kilogram yağmurun düştüğü Bodrum, dağlardan gelen sel sularıyla savaş alanına döndü. Geçmişte dere olan ancak yapılaşmayla cadde ve sokağa dönüşen kent merkezinde sel suları önündeki onlarca otomobili kibrit kutusu gibi sürükledi. Sabah durumu görenler can kaybı olmamasına şükretti.Sel nedeniyle 8 kişi yaralandı. Yaşanan sel nedeniyle büyük maddi hasar oluştu. 3 saatlik rekor yağış felaket getirdi
Turizm cennetini sel vurdu
Haberler / Ege
23 Eylül 2015 Çarşamba 09:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bodrum sağanak yağmur dün akşam saat 21.00'den itibaren etkili olmaya başladı. Bayram tatili nedeniyle nüfus yoğunluğu artan kentte sağanak üç saat sürdü. Bardaktan boşanırcasına yağan yağmurun geçmesini bekleyen Bodrumlular, bir süre sonra dere kabusu yaşadı. Gökçeler Dağı'ndan gelen sel suları kent kurulduğunda dere olan cadde ve sokakları doldurdu. Ağaç dallarını da taşıyan çamurlu sular önüne ne geldiyse sürükledi. En kalabalık günlerini yaşayan Bodrum'da cadde ve sokakların araç parkları nedeniyle sıkışık olması facianın boyutunu arttırdı. Bir süre sonra da sel suları önüne gelen motosiklet, otomobil ne bulduysa denize doğru sürükledi. Araçlar üst üste binince, caddelerdeki su daha da yükseldi, evlere işyerlerine de doldu.



SEL ARAÇLARI 300 METRE SÜRÜKLEDİ 
Üçkuyular Caddesi, Dere Sokak, Hamam Sokak, Atatürk Caddesi, Cevat Şakir Caddesi'nde yüksekliği iki metreyi geçen sel suları onlarca aracı 300 metre ilerideki Azmak başı köprüsüne kadar sürükledi. Bazı motosikletler ise denize sürüklendi. Bu sırada sel sularına sokakta, caddede yakalanan araç sürücüleri ve yayalar büyük korku yaşadı. Sürüklenen bazı araçlardaki sürücü ve yolcular diğer vatandaşların yardımıyla kurtarıldı. Şiddetli sağanak üç saat kadar sürdü. Selin şiddetiyle kaldırımlar söküldü, asfaltlar yarıldı. Selden son yıllarda sayıları artan dev alışveriş merkezleri de nasibini aldı. Son teknolojiyle inşaa edilen bazı alışveriş merkezlerinin içi dize kadar su doldu. Yağmurun şiddetini kaybetmesiyle kurtarma çalışmaları başladı.


Esnaf işyerlerine su girmemesi çaba harcarken, su baskını yaşanan yerlerde temizlik çalışması yapıldı. Bazı noktalarda rögar kapakları yerinden çıktı. Yağmurlu havaya hazırlıksız yakalanan, aralarında yerli ve yabancı turistlerin de bulunduğu bazı kişiler zor anlar yaşadı.



DAĞDAN GELEN SEL 2-3 METREYİ AŞMIŞTI 
Facianın boyutu sabah gün aydınlanmaya başlayınca daha iyi ortaya çıktı. Kent merkezinin savaş alanına döndüğünü görenler büyük şaşkınlık yaşadı. Kent merkezinde evlerinin önüne motosiklet ve otomobillerini bırakanlar sabah dışarıya çıktıklarında bulamadı. 

Üçkuyular Caddesi'ne park ettiği otomobilini tam 300 metre aşağıda bulan Ertan Başar, "Bodrum'da böyle bir felaketi hiç görmedim. Bu felaketin önünde hiçbir belediye, hiçbir kurum duramazdı. Dağlardan gelen sel suları 2-3 metreyi aşmıştı. Ben de aracımı 300 metre sürüklenmiş olarak buldum. Önemli olan can kaybı olmaması" dedi. 




BODRUM'U SEL VURDU 
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, akşam saatlerinde başlayan ve yaklaşık 3 saat süren sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi.

İŞYERİNE GELEN ESNAF ŞOKE OLDU
Sabah saatlerinde işyerlerine gelen esnaf şoke oldu. Bazı otomobillerin işyerlerine girdiği görüldü. Yüze yakın işyeri ile binin üzerinde evi su bastığı belirlenirken 100 kadar otomobilin sürüklenerek büyük hasar gördüğü ortaya çıktı. Kuaför Mehmet Bayır, "Şu anda dükkanım tamamen bitmiş durumda, 2 metre yüksekliğinde dükkana su girmiş şok içindeyim" dedi.

BARLAR SOKAĞI SAVAŞ ALANI GİBİ
Dünyaca ünlü Barlar Sokağı'nda bu sabah yürüyüşe çıkanlar gördüklerine inanamadı. Üst üste binmiş otomobiller, moloz ve çamurun içerisinde motosiklet ve otomobilleri görenler şaşkına döndü. Turistler de büyük şok yaşadı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de Bodrum'a gelerek bir kriz masası oluşturdu. 




KOCADON: BU BİR AFET 
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, bugüne kadar böyle bir felaket yaşamadıklarını söyledi. Başkan Kocadon, sabaha kadar tüm ekiplerin uyumadan çalıştığını belirterek, "Bodrumluyum. Ben böyle bir felaket görmedim. Bunun adı aslında tam bir afet. Bodrum şu anda savaş alanı gibi. Sabaha kadar çalıştık. En büyük desteği de özel sektörden görüyoruz. Özel sektör hem işçi hem de araç bakımından bize çok destek oluyor. Bayram öncesi bunu yaşamamız üzücü. Ancak en büyük tesellimiz tek bir can kaybının olmaması. Büyükşehir belediye başkanımız şu anda buraya geldi ve kriz masası oluşturduk. Bodrum'u acil olarak bayrama hazırlayacağız. Ancak Bodrum'un alt yapısının büyük bir bölümü hasar gördü. Onlarca araç ev ve işyeri sular altında kaldı. Benim de otelim ilk kez sular altına kaldı. Şu anda hasar tespit çalışmalarını sürdürüyoruz" dedi.


REKOR YAĞIŞ 
Meteoroloji verilerine göre Bodrum'da dün 09.00 ile bugün 09.00 saatleri arasında tam 230 kilogram yağmur düştüğünü bunun rekor olduğunu bildirdi. Ancak sağanağın etkiliği olduğu 3 saatte ise tam 161 kilogram yağmurun düştüğü, bunun facianın boyutunu büyüttüğü bildirildi. Bu arada sonbaharın ilk yağmuru olması nedeniyle toprağın suyu emmediği, derelerin ağaç dalları çöplerle dolu olduğu, sel sularının çamur olarak akmasının altlyapıyı tamamen iflas ettirdiği gözlendi.

Öte yandan yıllar önce altı derenin üzerine kurulan Bodrum kent merkezinin yapılaşma nedeniyle bu sıkıntıyı her yıl yaşadığı ancak ilk kez bu kadar büyük sel felaketinin görüldüğü hatırlatıldı. 




Akşam saatlerinde ilçe merkezinde etkili olan sağanak yağış sele dönüştü. Şakir Caddesi ile Dere Sokak'taki 20'ye yakın araç sel suyuyla sürüklendi. Sel suyunun verdiği zararla cadde ve sokaklar kullanılmaz hale geldi. Bir elektrik direğinin devrilmesi sonucu akıma kapılan sokak köpeği öldü. Sel suyunun çekilmesinden sonra ortaya ortaya çıkan tabloyu gören vatandaşlar gözlerine inanamadı. 



AKUT 45 KİŞİYİ KURTARDI 
Bitez ve Ortakent -Yahşi mahallelerinde derelerin taşması sonucu 5 araç sürüklendi. Araçların içindeki insanları AKUT ekipleri son anda kurtardı. Evlerde ve araçlarda mahsur kalan yaklaşık 40 kişi AKUT ve itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.



Bodrum ile Konacık Mahallesi arasındaki ulaşımı sağlayan karayolu yaklaşık 2 saat trafiğe kapalı kalırken, Bitez, Ortakent-Yahşi - Yalıkavak ve Turgutreis mahallelerindeki yollar dağlardan gelen sel suları nedeniyle kullanılamaz hale geldi. 


EV VE İŞYERLERİ SULAR ALTINDA 
Onlarca ev ve işyerinde su baskınları yaşanırken, vatandaşlar isyan etti. Bir yıl önce evlenen ve evinin tamamını su basan 22 yaşındaki Merve Kaya, "Oteller evlerin önüne duvar çekti, suyun gidiş yönünü kapattı. Yaklaşık 40 bin liralık zararım var. Benim bu zararımı o otel mi yoksa duruma müdahale etmeyen yetkililer mi karşılayacak" dedi. 

Ev aletleri tamir ve bakım servisini sel suyunun basması sonucu ölümden dönen Kamil Yeter, "Atölyede uyuyordum sel suyu birden geldi. Camlar kırıldı su içeri doldu. Belime kadar suyun yükseldiğini fark ettim kendimi caddeye zor attım" dedi. 



Bodrum Belediyesi itfaiye ve zabıta ekipleri alarma geçerken, bazı firmalara ait traktör ve iş makinaları da kurtarma çalışmalarına destek verdi. Sel sırasında yaralanan 8 kişinin Bodrum Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. 


YARALAR SARILIYOR
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, dün akşam üç saat süren sağanak yağmurun ardından oluşan yaraların sarılması için çalışmalar sürüyor. Sağanak yağmurda belediyeye 347 ihbar geldiği, ekiplerin mahsur kalan 8 kişiyi kurtardığı kaydedildi. Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin 31 iş makinası, kepçe, traktör ve dozerden oluşan 52 araç, 14 motorlu pompa ve 264 personelle kentte görev yaptığı; Bodrum Belediyesi'nin de 250 personel ve 20 iş makinesiyle çalışmalara destek verdiği kaydedildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Tesisler Daire Başkanlığı'na ait 4 arıtma tesisi ile 9 terfi merkezinin felaketten zarar gördüğü ifade edildi. Arıtma ve terfi merkezlerindeki 30 jeneratörden 20'si arızalandığı kaydedildi. Güvercinlik İçme Suyu Arıtma Tesisi yakınlarına düşen yıldırım nedeniyle tesisin otomasyon sistemi çöktüğü belirtildi. Bodrum Yarımadası'na içme suyu sağlayan Güvercinlik İçme Suyu Arıtma Tesisinde yer alan ve yıldırımdan zarar gören 1000 KW'lık jeneratörün yenileneceği öğrenildi. 



MÜLKİ AMİRLER KRİZ MASASINDA

Muğla Valisi Amir Çiçek, CHP'li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve CHP'li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon; Bodrum Kaymakamlığı'nda oluşturulan kriz masasında çalışmaları takip ediyor. Kentin mülki amirleri yaşanan felaketle ilgili açıklama da yaptı.

BODRUM BAYRAMA HAZIR HALE GETİRİLECEK
Saat dokuzdan sonra da yollarda ve binaların alt katlarında su baskını meydana geldiğini kaydeden Muğla Valisi Amir Çiçek, "Bütün ekiplerimiz organize olarak önce can sonra mal ve şehir için ne gerekiyorsa arama kurtarma çalışmalarını yürüttü. Takviye ekipler gönderildi. Yağıştan kaynaklanan taşkınlar vardı. Elektrik iletişim hatlarımızda, kanalizasyon hatlarımızda, vatandaşlarımızın evlerinde ve işyerlerinde hasarlar meydana geldi. Elektrik kesintileri yaşandı. Halen ekiplerimiz çalışmaya devam ediyor. Bodrum, şu an itibariyle sıkıntılı anı atlatmış durumda. Genel afet girebilecek olağanüstü bir durum yok. Her şeyden önce can kaybımız yok. Bir vatandaşımızın sel sırasında evini temizlerken yaralandığını biliyoruz. Onunda hastanede tedavisi yapıldı. Diğer yaralı vatandaşlarımıza da geçmiş olsun diyoruz. Hasar tespiti için ön tespitler yapıyoruz. Bodrum'un en kısa zamanda bayrama en iyi şekilde ulaşmasını sağlayacağız. Ekiplerimizin gece gündüz çalışması devam edecek. Takibini de yapıyoruz. 200'e yakın binadan bahsedildi. Zemin katlarında ve bodrumlarında su toplanması var. Ekipler gelen ihbarları değerlendirip müdahale ediliyor. Araçlarda hasarlar var. Şu an 33 araç olduğunu biliyoruz. Bu sayı artabilir. Tüm ekiplerimiz Bodrum'u en kısa sürede bayrama hazırlayacak" dedi. 


HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, "Rakamlarla da gerekli açıklamayı yapacağız. En önemli şey can kaybının olmamasıdır. Malla ilgili sıkıntılarımız var. Yağış tespit edilen tüm ortalamaların üzerinde. En yağışlı mevsimde kayıt edilen verilerin bile üzerinde. Bütün dünyada olduğu gibi, burada da bu şiddetli bir yağmurda olabilecek şeylerin en azı olmuş diye düşünüyorum. Çok daha kötü şeyler olabilirdi. Bodrum Belediyesi ve Muğla Belediyesi'nin ekipleri koordineli olarak beraberce çalışmalar yürütülüyor. Temizlik çalışmaları devam edecek. Önemli kısımlara müdahale ettik. Araçların kaldırılması da polislerin tutanak tutması gerekiyor. Daha sonrasında araçlar da çekilecek. Büyük cüruhu aldıktan sonra ekiplerimiz çamuru temizliyor. Mali boyutla ilgili tespit yok. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Arıtma ve su arıtma tesisleri ile elektrik sorunumuz var. Bütün ekiplerimiz geceden bu yana çalışıyor. En kısa sürede normal yaşama dönülmesi için çalışmalarımız devam edecek" dedi.

CHP'li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da büyükşehirle koordineli yürütülen çalışmaların aralıksız sürdüğünü kaydetti.




YAĞMURUN TADINI ÇIKARDILAR 
Bodrum'da rüzgarla birlikte gök gürültülü sağanak yağmur olumsuzlukları da beraberinde getirirken, yağmurlu havanın tadını çıkaranlar da oldu. 

Bodrum'da sağanak yağış aralıklarla devam ederken, denize girenlerin yanı sıra caddeden akıp giden yağmur suyunda birbiriyle şakalaşan iki üniversite öğrencisi ilginç görüntüler oluşturdu. Tatile geldiklerini belirten üniversite öğrencileri Türker Soykan ve Mesut Habib Paşa, Üçkuyular Caddesi'nde şortları ile girdikleri su içerisinde şakalaşıp eğlendi. Soykan, Bodrum'un her halinin güzel olduğunu söyledi. 

Sabah denize girip yüzdüklerini, daha sonra oturdukları kafeden çıkışta yağmurda ıslandıklarını söyleyen Habib Paşa ise, "Tam ıslanalım dedik. Hem yağmurun hem de Bodrum'un tadını çıkardık. Umarım hasta olmayız" diye konuştu. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası