Ege Postası
Geri

Türk bayan doktor: Kürtle de evlendim, Kürtçe de öğrendim

Türkiye'de 30 yıldır süren çatışmalara rağmen Kürt ve Türklerden oluşan binlerce aile kuruldu. Binlerce hikayeden birisi de Seçil Balyen ile Kürt olan eşi Lokman Balyen'e ait. Doktor olan ve bir kız çocukları bulunan çift, iki toplumun...
Türk bayan doktor: Kürtle de evlendim, Kürtçe de öğrendim
Haberler / Güncel
2 Mayıs 2013 Perşembe 15:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye'de 30 yıldır süren çatışmalara rağmen Kürt ve Türklerden oluşan binlerce aile kuruldu. Binlerce hikayeden birisi de Seçil Balyen ile Kürt olan eşi Lokman Balyen'e ait. Doktor olan ve bir kız çocukları bulunan çift, iki toplumun suni bir korkuyla birbirinden uzaklaştırılmaya çalışıldığını ifade etti. Birbirlerini daha iyi anlamak isteyen çift, evde Kürtçe de konuştuklarını belirtti. Daha önce tek kelime Kürtçe bilmeyen Seçil Balyen, şimdi eşi sayesinde hastalarıyla Kürtçe konuşuyor. Seçil Balyen, "Kürtle de evlendim Kürtçe de öğrendim. diyerek, iki toplumun etle tırnak gibi olduğunu ifade etti.

        Hatay İskenderunlu olduğunu anlatan dahiliye uzmanı Lütfiye Seçil Balyen, kendisinin Türk, eşinin ise Kürt olduğunu söyledi. Diyarbakır'a çalışmak için geldiği dönemde Kürtçe bilmemesinden ötürü çok zorluk çektiğini anlatan Seçil Balyen, "Kürtçeyi bilmediğimden insanlarla anlaşmam, onların hastalıklarını anlamam çok zor oluyordu." diyerek Kürtçe öğrenmesinin sebebini ifade etti.

        "Bence her Türk'ün ikinci bir dil olarak Kürtçe bilmesi gerekir.” diyen Seçil Balyen, şöyle konuştu: "Farklı dilleri öğrenmezsek kendi içimize kapanırız. Birbirimizin kültürel zenginliklerinden faydalanamayız. Farklı diller ve kültürler, ülkeleri birbirinden ayırmaz, aksine onları zenginleştirir. Medyada izlediklerimden dolayı daha önce Kürtlere karşı ön yargılıydım, çünkü olumsuz yönleri anlatılıyordu. Ne zaman Diyarbakır'a geldim, onlarla tanıştım, o zaman ön yargımın yanlış olduğunu öğrendim. Hem bir Kürtle evlendim, hem de Kürtçeyi öğrendim."

        Silvanlı olduğunu ifade eden Lokman Balyen de hiçbir zaman bir Kürtle evleneceğini düşünmediğini söyledi. Böyle bir önyargısı olmadığından Türk olan eşiyle evlendiğini anlatan Lokman Balyen, mutlu bir evlilikleri olduğunu kaydetti.

        "Anadolu'nun eski tarihine baktığımızda Kürtlerle Türkler her zaman beraber, omuz omuza savaşa gitmişler. Çanakkale, Kafkas, Doğu, Güney cephelerinde her yerde beraber savaşmışlar, beraber mücadele etmişler, aynı hayaller, aynı umutlar ve istekler doğrultusunda mücadele etmişler.” diyen Balyen, şöyle konuştu: "Kürtlerle Türkler kucak kucağa şehit olmuşlar. Fakat şimdi mevcut durumumuza baktığımız zaman maalesef Kürtler ve Türkler arasında bir diyalog eksikliği var. Ben bunu şöyle yorumluyorum; bütün Kürtler Türkçeyi öğrendiği gibi Türklerin de Kürtçeyi öğrenmeleri gerekiyor. Diyalog kurup anlaşmak ve kültürel zenginlikleri görmek için kesinlikle bütün Türklerin de Kürtçeyi öğrenmeleri gerekiyor."

        İnsanlar ve kültürler arasında empati yapılması gerektiğinin altını çizen Lokman Balyen, "Empati kurduğumuz zaman bütün sorunlar hallolacaktır. Sorunları konuşabiliriz, tartışabiliriz. Avrupa, Çin, Japonya, Amerika uzay teknolojisi, gen teknolojisi üzerinde çalışmalar yapıyorlar, biz daha hangi dil, kültür, inanç serbest olsun diye tartışıyoruz." ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası