Uluslararası Kadın ve Sağlık Kongresi sona erdi
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (SAÜKAM), Sağlık Yüksekokulu ve Tıp Fakültesi işbirliği ile bu yıl ikincisi organize edilen ‘Kadın ve Sağlık Kongresi’ sona erdi. SAÜ Kadın Araştırmaları Merkezi...
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (SAÜKAM), Sağlık Yüksekokulu ve Tıp Fakültesi işbirliği ile bu yıl ikincisi organize edilen ‘Kadın ve Sağlık Kongresi’ sona erdi.
SAÜ Kadın Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen ve üç gün süren Uluslararası Kadın ve Sağlık Kongresi; SAÜKAM, Sağlık Yüksekokulu, Tıp Fakültesi işbirliği ile Sakarya Üniversitesi’nde düzenlendi. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler ve Ankara bürokrasisi 3 gün boyunca kadın sağlığı ile ilgili konularda tartışmak üzere Sakarya Üniversitesi’nde bir araya geldi. Kongrede 20 sözlü ve 100 poster bildiri sunuldu.
“BU NÜFUS ARTIŞIYLA GENÇ BİR NÜFUS ELDE EDEMEYİZ”
Kongrenin açılış konuşmacılarından TBMM Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İlişkiler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, ülkede doğurganlığın giderek azaldığını belirtti. Son 10 yılda sağlıkta yapılan çalışmaların meyvelerini verdiğini, bebek ölümlerinin binde 28’den 7,7’ye, anne ölümlerinin ise binde 64’den 15’e düştüğünü ifade eden Ünuvar, Türkiye’nin mevcut doğurganlık oranıyla 2040 yılına kadar Avrupa’nın en genç ülkesi olmaya devam edeceğini, ancak artık dünya ülkelerine oranla yaşlı sayılabileceğini kaydetti.
Ünüvar, “Türkiye’nin yaş ortalaması 29,4, Avrupa’nın ise bugünkü ortalaması 43. Şu anda 2,16 doğurganlık oranımız var ve bu oran yaş ortalamasını ancak sabit tutmaya yeter. Daha genç ve dinamik bir nüfus elde edemeyiz.” dedi.Coğrafi bölgelere göre doğurganlık oranının değiştiğini, en düşük refah düzeyine sahip olan ailelerde çocuk ortalamasının 3,35 iken refah düzeyi yüksek ailelerde 1,38 olduğuna dikkat çeken Ünüvar, aynı zamanda Batıdan Doğuya gidildikçe çocuk sayısının da arttığını vurguladı.
DİNİ İNANCIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Yine kongrenin ilk günü kadına yönelik şiddet detaylı tartışıldı ve bakanlık ile üniversite işbirliğinin öneminin altı çizildi. Kongrenin ikinci gününde Dünya Ekokardiyografi Derneği Başkanı Prof. Dr. Navin Nanda, Ankara, İstanbul ve Sakarya'dan gelen kardiyologlara yönelik, tam gün 3 boyutlu ekokardiyografi kursu verdi. Aynı gün paralel oturumda yine Türkiye'de ilk kez bir sağlık kongresinde dini inancın sağlık üzerine etkisi değişik üniversitelerden gelen ilahiyat fakültesi öğretim üyeleri tarafından sağlık profesyonellerine anlatıldı. Bu konudaki eksik çalışmaların hızlanması için bu panelin oldukça önemli olduğu konusunda fikir birliği oluştu.
Paralel oturumlardan bir tanesinde hemşirelere yönelik paneller ve yurt dışı video konferans ile özel oturumlar düzenlendi. Bir başka paralel oturumda jinekologlar, kadın hastalıkları konusunda değişik üniversitelerden gelen öğretim üyeleri ile birlikte yenidoğan, infertilite ve kadınlarda sık görülen kanserleri tartıştı.
Son gün ise kadın kalp sağlığı detayları ile anlatıldı. Aynı gün kadınlarda sık görülen kanserler, romatolojik hastalıklar ve cilt hastalıkları tıp fakültesi öğretim üyeleri tarafından detayları ile anlatıldı. 20 sözlü ve 100 poster bildirinin sunulduğu kongrenin kapanış konuşmasını yapan Kongre Başkanı Prof. Dr. Nurgül Keser, kongreye destek verenlere teşekkür etti.