Ege Postası
Geri

Urla villaları için flaş karar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaz tatillerini geçirdiği Urla’ya bağlı Zeytineli Köyü yakınındaki Hacılar Koyu’nda işadamı Latif Topbaş tarafından inşaatı yaptırılan lüks villaları takibe alan yargıdan flaş bir karar çıktı. 17-25 Aralık operasyonları sürecinde “Kaçak villalar” olarak da eleştirilen ve yıkım kararı çıkan alanla ilgili Anıtlar Kurulu’nun verdiği yapılaşmanın önünü açan SİT raporlarını inceleyen mahkeme yeni bilirkişi raporu istedi. Mahkemeden flaş karar
Urla villaları için flaş karar
Haberler / İzmir
18 Mart 2015 Çarşamba 15:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Urla ilçesinde büyük bir kriz yaratan ve 17 Aralık operasyonu sürecinde soruşturmaya konu olan “Urla villaları” yargı tarafından bir kez daha incelemeye alındı. Geçtiğimiz ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliği ile yasal statüye kavuşan Hacılar Koyu için 2013’te verilen Anıtlar Kurulu’na ait SİT statüsü değişikliği ile ilgili açılan kritik davada mahkeme yeniden bilirkişi incelemesi istedi.
 
MAHKEME YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU İSTEDİ         
Kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan ve sivil ve toplum örgütleri, meslek odaları ve İl Genel Meclisi üyelerince yargıya taşınan Urla’da villaların olduğu koyun SİT statüsünü değiştiren heyet raporları ise o dönemde “Şaibeli” ve “Sahte” tepkisi görmüştü. Sadece Urla’yı ve İzmir’i değil, Türkiye’yi karıştıran kriz sonrasında kentteki meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının yargıya taşıdığı itirazlar ise yargı tarafından reddedilmişti. Konuyla ilgili yargı mücadelesini devam ettiren sivil toplum örgütlerinin talebini bir kez daha inceleyen mahkeme, geçmişte alınan bilirkişi raporlarının da yenisini istedi. 2013 sonunda verilen kararın iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na açılan dava doğrultusunda, yeni bilirkişi heyeti yarın Urla’da keşif ve inceleme yaparak rapor oluşturacak.
 
SİT KARARI İPTAL OLURSA SÜREÇ BAŞA DÖNECEK
Buna göre, ruhsat olmaksızın inşasına başlanan Urla Zeytineli Hacılar Koyu’nda söz konusu alanla ilgili olarak İzmir 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu tarafından 28 Kasım 2013 tarihinde verilen, bölgeyi 1’inci derece SİT alanı statüsünden 3’üncü derece  SİT alanına çeviren ve yapılaşmanın önünü açan kararla ilgili yeniden bilirkişi incelemesi yapılacak. Mahkeme tarafından atanan yeni bilirkişi heyeti söz konusu değişikliği hukuka aykırı bulduğu takdirde ise, villalar için yeni bir yıkım kararı alınabileceği belirtildi. Diğer yandan, alanla ilgili SİT kararı iptal edildiği takdirde, süreç başa dönecek ve villaların yer aldığı Zeytineli Koyu ile ilgili bakanlık tarafından rapora dayandırılarak hazırlanan imar planları da havada kalacak. Konuyla ilgili olarak meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının planların iptali ile ilgili olarak açtığı iptal davaları ise devam ediyor.


DEFALARCA YIKIM KARARI ALINDI
Eylül 2010’da İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Eylül 2012’de İzmir İl Genel Meclisi, Aralık 2012’de ise İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi’nin kaçak olduğu gerekçesi ile yıkım kararı aldığı, Aralık 2013’te ise Bakanlık tarafından alınan raporlarla 1’inci dereceden SİT statüsü kaldırılan villalar ile ilgili herhangi bir işlem uygulanamadı.
 
BAKANLIK KOYA ÖZEL PLAN HAZIRLAMIŞTI
17-25 Aralık sürecinde internete düşen ses kayıtlarına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da sahibi olduğu iki adet villanın yer aldığı iddia edilen Urla Zeytineli’ndeki Hacılar Koyu için hazırlanan imar planları geçtiğimiz ayda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkartılmıştı. Hazırlanan yeni imar planlarının gerekçesini geçtiğimiz ay onaylanan ancak mahkemelik olan “İzmir-Manisa 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planları”na dayandıran Bakanlık, hazırladığı plan notları ile bölgedeki konutlara yasal statü katarak, yapılaşmanın da önünü açmıştı. Buna göre, toplam 122 bin 470 metrekarelik alanı “Tarım ve Doğal SİT Alanı” vasfından çıkartan bakanlığın planları ile, 1’inci derece  SİT alanından 3’üncü derece SİT alanına çevrilen koydaki villaların tamamı yasal  statüye kavuşmuştu.


17 ARALIK SÜRECİNDE YENİDEN GÜNDEME GELMİŞTİ
17 Aralık süreci sonrasında internete düşen ses kayıtlarında, işadamı Latif Toptaş’ın İzmir Eski Valisi Cahit Kıraç’ın villalarla ilgili alınan yıkım kararını uygulayacağı gerekçesi kendisini ile dönemin Başbakan’ı Tayyip Erdoğan’a şikayet ettiği ve söz konusu durum nedeni ile Vali Kıraç’ın görevden alınarak Diyarbakır’a atandığı iddia edilmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası