TBMM, 26. dönem milletvekillerinin yemin töreni için toplandı. Yemin töreni öncesinde, Meclis'in bomba arama köpeği ile genel kurul salonununda bomba araması da yapıldı.TBMM Genel Kurulu, en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında toplandı. Baykal'ın yanında, Başkanlık Divanı'nda Meclis'in en genç milletvekillerinden AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik ile HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birleşim açılırken locada yerini aldı. Erdoğan'a, en yaşlı ikinci üye AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman eşlik etti.
Deniz Baykal, 26. Dönem 1. Yasama Yılı'nın ilk birleşimini açtıktan sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın locadaki yerini aldığını bildirdi. AK Parti milletvekilleri ve bakanlar, Erdoğan'ı ayakta alkışladı.
TBMM Genel Kurulu'na ilk gelen lider, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli'nin hemen ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti milletvekillerinin alkışlarıyla Bakanlar Kurulu sırasındaki yerini aldı. Daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da salona girdi.
Genel Kurul'da daha sonra İstiklal Marşı okundu.
7 Haziran seçimleri sonrası olduğu gibi, oturumu en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetiyor.
Oturum, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'dan görevi devralan Deniz Baykal'ın konuşmasıyla açıldı.
Konuşmasına ''Sayın milletvekilleri 1 Kasım 2015'te seçilen millevekilleri olarak bir aradayız" diye başlayan Baykal, özetle şunları söyledi:
"TBMM'nin bu tarihi ve şerefli çatısı altında birlikte görev yapacağımız siz değerli milletvekilleri geçici başkanınız olarak saygıyla selamlıyorum. Bölgemizde tarihsel bir kırılma var. Ortadoğu haritası kanlı süreçle yeniden çiziliyor. İlk görevimiz Ortadoğu'daki yangının Türkiye'ye sıçramasına engel olmaktır.''
Baykal'dan 1 Mart tezkeresi vurgusu
En yaşlı üye' sıfatıyla geçici Meclis Başkanlığı yapan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, konuşmasında kuvvetler ayrılığı ve uzlaşma çağrısı yaptı. 1 Mart tezkeresine vurgu yapan Baykal, "Bu Ortadoğu cehennemini 12 yıl önce öngörerek karşı çıkmıştır. Bugün TBMM'nin yine kendisine yakışanı yapacağına inanıyorum" dedi.
En yaşlı üye' sıfatıyla geçici Meclis Başkanlığı yapan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Meclis'in açılışında bir konuşma yaptı. Konuşmasında 1 Mart 2003 Irak tezkeresine vurgu yaptı.
Kuvvetler ayrılığı vurgusu da yapan Baykal konuşmasında şunları söyledi
5 ayda iki kez seçilen milletvekilleri olarak tekrar toplanıyoruz. Tarihi ve şerefli bu çatı altında, geçici başkanınız olarak selamlıyorum.7 Haziran'dan sonra bir hükümet kurulabilmesi için uzlaşma sağlanması zorunluluğu vardır. 1 Kasım seçimlerinin ardından uzlaşma zorunluluğu kalmamış gözüküyor. Bu bir yanılgı yaratmasın. Demokrasi özünde iktidar ile muhalefetin diyalog ve uzlaşmasına dayanır. Hem parlamentoda hem yargıda hesap verebilecek hükümetlerin varlığını gerektirir. Bu varlığın güvencesi TBMM'dir. Kimse milletin Meclis'e yansımayan bölümün yok sayma tuzağına düşmemesi gerekir.
'12 YIL ÖNCE BU CEHENNEMİ GÖRDÜLER'
Tarihsel bir kırılmanın yaşandığı bir bölgede görev yapacağız. Yeni güç merkezlerinin şekillenmekte olduğuna tanık oluyoruz. Ortadoğu'nun haritası kanlı bir süreçle yeniden çiziliyor. Mazlum milletimizin büyük fedakarlıklarla gerçekleştirdiği Kurtuluş Savaşı'nın üyeleri olarak bu acıyı izliyoruz. 2 milyon 200 bin mülteciye kollarını açmış olarak bu konuda en büyük fedakarlığı yapmış durumdayız. Ortadoğu'daki yangının Türkiye'ye sıçramasına engel olmak zorundayız. Ne kadar onur vericidir ki TBMM 1 Mart 2003'te tezkereyi redderek şerefli bir karar almıştır. Bu kararı alanlar bu Ortadoğu cehennemini 12 yıl önce öngörerek karşı çıkmıştır. Bugün TBMM'nin yine kendisine yakışanı yapacağına inanıyorum. Dinci ya da ırkçı terör karşısında en sağlam güvence Cumhuriyetimizin temel felsefesidir. Bu en şerefli mirastır. Bu mirasın temelinde din, inanç, mezhep, ırk ayrımı yapmadan eşit vatandaş saymaktadır. Bizim devletimiz bir siyasi bilinç devletidir. Birlikte inşa ettiğimiz, içinde olmayı seçtiğimiz bir devlettir.
DEVLETİ CEMAATLEŞTİRMENİN SAKINCALARI...
TBMM'nin temelinde yatan bu anlayış ulusal birliğimizin güvencesidir. Din, mezhep ve etnik kimlik savaşları Cumhuriyetimizin temelini oluşturan bu temelin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Hepimiz aynı siyasi birliğin paydaşıyız. İşte o halka Türk milleti denilmektedir. Laikliği dinsizlik olarak sunmanın nelere yol açmakta olduğunu görüyoruz. Devleti cemaatleştirmenin sakıncalarını görenlerin, mezhep ve din dayatmalarının ne sonuçlar doğurcaklarını gördüğünü savunuyoruz.
Başta bu Meclisi kuran ve yöneten Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aramızdan ayrılanları selamlıyorum. Bütün vatan evlatlarını saygıyla selamlıyorum. Teröre kurban giden bütün insanları selamlıyorum. Cumhuriyetimizle insanları birleştirip, bütünleştirmeyi başarırsak, siyasetimizin temelinde hukuku, bağımsız ve tarafsız yargıyı yerleştirebilirsek en saygın ülkelerden biri olacağız.
İLK GÖREV MECLİS BAŞKANLIĞI
Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından göreve başlayacak olan 26. dönem parlamentosunun ilk görevi, yeni başkanını seçmek olacak.
Adaylık başvuruları 17 Kasım-21 Kasım tarihleri arasında alınacak. Meclis başkanlığı seçimi için ilk tur oylamanın 22 veya 23 Kasım'da yapılması bekleniyor.
İlk iki turda bir adayın Meclis Başkanı seçilebilmesi için 367 oy alması gerekiyor. Eğer hiçbir aday 367 rakamına ulaşamazsa, üçüncü turda 276 oy alan aday Meclis başkanı seçilecek. Meclis Başkanı seçiminin ardından yeni hükümet programı Meclis'te okunacak. İki gün sonra program üzerinde görüşmeler, bir gün sonra da güvenoylaması yapılacak.
HÜKÜMET KURULANA KADAR DEVAM
Bugün aynı zamanda geçici hükümetin görev süresi de doluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saat 17.00'de kabul edeceği Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor.
Geçici hükümetin yeni hükümet kurulana kadar göreve devam etmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı tezkere de Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, erken yemin etmek için Başkanlık Divanı’na zamanında haber vermediği bu yüzden sırası gelince yemin edeceği öğrenildi. Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hükümeti kurma görevini almak için daha erken yemin edeceği ve Beştepe'ye gideceği ifade edilmişti.
TBMM'ye oturma düzeni damga vurdu
TBMM'de 26. Dönem bugün başladı, genel kurula yeni oturma düzeni damgasını vurdu.
TBMM’de 26. Dönem bugün milletvekillerinin yemin etmesiyle başladı.
Yeni yasama dönemine ise Genel Kurul’daki oturma düzeni damgasını vurdu.
1 Kasım seçim sonuçlarının ardından Genel Kurul’daki oturma düzeni de yeniden belirlendi ve MHP ve HDP sıralarında değişiklik oldu. Buna göre AKP’nin yanında CHP, CHP’nin yanında HDP, HDP’nin yanındaki sırada ise MHP oturdu. Daha önce MHP’nin oturduğu yerde HDP’li vekiller yer aldı.
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yanında Grup Başkanvekili Oktay Vural vardı. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksedağ’ın yanında ise Grup Başkanvekili Pervin Buldan yer aldı.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, üst solunum yollarında uzun süredir yaşadığı bir sorun nedeniyle gördüğü tedavinin parçası olarak, bu sabah bir ameliyat oldu. Ameliyat olan Demirtaş bugün Genel Kurul’a katılamadı.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU YEMİN ETTİ
Yemin etme sırası Ankara milletvekillerine geldiği zaman geleneğe uyularak Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz ruhu için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşundan sonra Konya milletvekili Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay mazeretleri nedeniyle sıralarından önce ant içti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, yemin ettikten sonra, Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis salonundan ayrılacağını anons etmesinden sonra, Erdoğan milletvekillerini selamlayarak TBMM'den ayrıldı.