Ege Postası
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
'Yok edilen tarihi miras'
Hüseyin Günlü
YAZARLAR
26 Ağustos 2021 Perşembe

'Yok edilen tarihi miras'

Bazen ayrılıktır, bazen sevgilidir, bazen hasretin bittiği yerdir tren istasyonları. Tren bizi alıp götürürken uzaklara kucağımızda uyuyan ayrılığın saçlarını okşarız. Gidip de dönememenin, dönüp de sevdiklerimizi görememenin sancısını hissederiz yüreğimizde.

Kimi zaman ayrılığın, kimi zaman kavuşmanın gözyaşlarının dö-küldüğü Karşıyaka tren istasyonu, muhteşem taş mimarisi ile Karşıyaka’nın en güzel tarihi binalarından biriydi.

Gençliğimizde Menemen banliyö treni, Ankara Postası, Bandır-ma Postası, Mavi Tren ve Kurtalan Doğu Ekspresi’nin geliş gidiş saatlerinde kalabalıklaşan Karşıyaka Tren istasyonu, trenler gelip gidince gizemli bir sevgili gibi yeniden sessizliğe bürünürdü.

1865 yılında Fransızlar tarafından inşa edilen Karşıyaka tren is-tasyonu, Aliağa-Menderes Hafif Raylı Sistem projesinin yapım aşamasında Karşıyakalıların, sivil toplum örgütlerinin günlerce süren itirazlarına rağmen tarih sahnesinden silindi

Peronlarını boyunca uzayıp giden, Avrupa kentlerinde bile eşine az rastlanan muhteşem güzellikteki sundurması, geniş bekleme salonundaki oturma gurupları, antresinde kuş yuvasına benzeyen bilet gişeleri, tarih ve kültür bilincinden yoksun yöneticiler tara-fından restorasyon bahanesiyle sökülerek yok edildi. 

Karşıyaka sevdalısı gazeteci şair ve yazarlarımızdan Yaşar Ak-soy, Tufan Atakişi, Okan Yüksel, Ahmet Diker ve rahmetli M.Sancar Maruflu’nun çabaları, Karşıyaka’nın bu tarihi kültür mirasının yok edilmesini önleyemedi ne yazık ki.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası