Ege Postası
Geri

"K. Irak’taki özerk bölge, petrol için Suriye’de koridor açmak istiyor"

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi ve AK Parti Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, Suriye’de PKK’nın uzantısı PYD’nin ne yapmak istediğini açıkladı. Bakır, Kuzey Irak’taki özerk bölgenin 45 milyar dolarlık petrol...
Haberler / Politika
20 Temmuz 2013 Cumartesi 15:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi ve AK Parti Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, Suriye’de PKK’nın uzantısı PYD’nin ne yapmak istediğini açıkladı. Bakır, Kuzey Irak’taki özerk bölgenin 45 milyar dolarlık petrol rezervini Akdeniz’e aktarmak amacıyla Suriye’nin kuzeyinden bir koridor açma girişiminde bulunduğunu söyledi. Böylece Kuzey Irak’taki özerk bölgenin Türkiye’ye olan muhtaçlığını ortadan kaldıracağını dile getirdi.

Milletvekili Bakır, AK Parti Kayseri İl Teşkilatı’nın nöbetçi vekil uygulaması kapsamında parti binasında basın toplantısı düzenledi. Bakır, Suriye’deki gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulundu. PKK’nın uzantısı PYD’nin bugün yaptıklarını geçen yıl katıldığı bir programda açıkladığını anlatan Bakır, şöyle konuştu: “Ben geçen yıl katıldığım bir televizyon programında açıklama yapmıştım. Terör örgütü uzantısı PYD tehlikesi olduğunu söylemiştim. Öcalan, 1980 darbesi öncesinde Türkiye’den ayrıldı ve Suriye’ye geçti. Yıllarca orada yaşadı. Baba Esed ona sahip çıktı ve destekledi. Orada bir yapılanma oluşturdu. Bugün PKK’nın uzantısı olan PYD’nin yapılanması söz konusudur. Bunların savaşçı güçleri var. Esed, Suriye’nin kuzey bölgesinden çekilirken PYD’ye terk ederek gitti. Özgür Suriye Ordusu ile PYD arasında uzun zamandır şiddetli çatışmalar vardı. Son gelinen noktada PYD’nin Özgür Suriye Ordusu'nu püskürterek sınırımıza yakın bölgede bayrağını dikmiş durumda. Bunu ben katıldığım iki programda söylemiştim.”

“Şu an çok aşamalı bir plan adım adım ilerliyor” diyen Bakır, geçen yıl bu aşamalı planla ilgili de bilgiler verdiğini hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti: “Burada önce Kuzey Irak’ta Barzani yönetimi tarafından kurulan bir özerk bölge gibi benzerinin Suriye’de kurulabileceğini söylemiştim. Şu anda 45 milyar dolarlık Kuzey Irak’ta petrol rezervi var. Kuzey Irak bölgesi bu petrolün satışı için Akdeniz’e doğru gitmesi gerekiyor ve Türkiye’ye muhtaçtır. Şimdi bu petrolün aktarılması için Suriye bölgesinde bir koridor açılmak istenmektedir. Suriye’de Kürt özerk bölgesi kurulursa Türkiye muhtaçlığı ortadan kalkacaktır. Kesintisiz bir koridor oluşacaktır. Burada bir tehlike var.”

Bakır, dış politika ile uğraşan insanların bu söylemi ile ilgili açıklamalarında 'Suriye’de Kürtlerin uzun bir koridor açmasıyla söz sahibi olamayacağı' değerlendirmesiyle karşılaştığını belirtti. Açılması düşünülen koridorda 'Arapların, Türkmenlerin hakim olduğu alanların bulunduğu ve mümkün olmayacağı' şeklinde açıklamalar yapıldığını aktardı. Bakır, bu düşüncenin yanlış olduğunu söylediğini ifade ederek, “Ben şunu söylemiştim. Esed, nüfus olarak Suriye’nin yüzde 10’u civarındadır. Ama Suriye’ye 50 yıldır nüfuz etmektedir. Burada parası olan, silahı olan, savaşacak adamı olan o koridoru açar. Bizim dikkatli olmamız lazım. Bölgedeki Türkmenlerin ve diğer kesimdeki insanların hayatları tehlikededir. Suriye’de 3,5 milyon Türkmen vardır. Türkmen nüfusu Kürt nüfusundan çok çok fazladır. Bizim Türkiye olarak Türkmenlerin, Arapların, Suriye halkının güvenliğini gözetmemiz gerekir. Özgür Suriye Ordusu'nun tek parça olarak mücadele etmesi, tek şekilde birleşmiş, tek bir Suriye olmasını istiyoruz. Burada farklı devletlerin çıkması bölge için de Suriye için de iyi değildir. PYD de Türkiye’yi dikkate almak zorunda. Türkiye ile mücadele edemez ve bunu göze alamaz.” diye konuştu.

Pelin Gündeş Bakır, PYD’nin Avrupa Parlamentosu ve bazı siyasi partileri ziyaret ederek burada konuşma yapma girişiminde bulunduklarını aktardı. Bakır, bu girişimleri Avrupa Parlamentosu ve siyasi partileri bilgilendirerek engellediklerini söyledi. Bakır, PYD’nin Amerika ve Avrupa ülkelerinin terör örgütü listesinde yer alan PKK’nın uzantısı olduğunu yönündeki uyarıların dikkate alındığını belirtti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası