Ege Postası
Geri

BOTAŞ Ceyhan Bölge Müdürlüğü’nde ceylanlar ile insanlar aynı ortamı paylaşıyor

Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Ceyhan Bölge Müdürlüğü 1986’dan beri ceylanlara ve yabani hayvanlara sahip çıkıyor. 27 yıl önce Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinden getirtilen 3 yavru...
BOTAŞ Ceyhan Bölge Müdürlüğü’nde ceylanlar ile insanlar aynı ortamı paylaşıyor
Haberler / Güncel
27 Ağustos 2013 Salı 14:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Ceyhan Bölge Müdürlüğü 1986’dan beri ceylanlara ve yabani hayvanlara sahip çıkıyor.

27 yıl önce Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinden getirtilen 3 yavru ceylanın bakımı ile başlayan BOTAŞ Ceyhan Bölge Müdürlüğü, tesislerinde şu an 140 civarında ceylanı ve birçok yabani hayvanı barındırıyor. 8500 dönüm arazi üzerine kurulu olan BOTAŞ Ceyhan Müdürlüğü, tesislerde petrol nakil işleri sevkiyatı yapılırken doğa adına önemli projeleri bulunuyor. Bunlardan bir tanesi tesislerde, çalışan personel yanı sıra evcil ve yabani hayvanlar da barınıyor.

BOTAŞ Ceyhan Bölge Müdürlüğü, tehlikeli bir madde olan petrolün taşıma ve depo işini yaparken bir yandan da tank sahası hayvanlara da ev sahipliği yapıyor. Yabani ve evcil hayvanların bulunduğu tank sahasında, özellikle ceylanlar her an karşınıza çıkabiliyor. Ayrıca tank sahasının ve tesislerin muhtelif yerlerinde ‘DİKKAT CEYLAN ÇIKABİLİR’ yazılı levhaya denk gelmek mümkün. Tesislerin bir kısmında tank sahaları var, bir kısmında tesislerde çalışan personelin kaldığı binalar. Bir yandan da ormanlık alan ile iç içe tesisler. Tesiste her an karşımıza ceylan ya da farklı bir hayvan çıkabilir. Bazen tek başına, bazen ikili, bazen de gruplar halinde Ceylanları görmek mümkün.

Tank sahasını dolaşırken karşılaşılan ceylanlar resim çektirircesine kameraya bakmayı da ihmal etmiyor. İnsana çok da fazla yaklaşmayan ceylanlar, yaklaşıldığını anladığı anda da kaçmaya başlıyor. Tank sahasındaki ceylanlardan bazıları petrol tankların altında gölgelenirken, bazıları gruplar halinde otlanıyor.

Ceylanlar kendi hallerine bırakılmış değil. Ceylanların ve diğer hayvanların her türlü yaz-kış ihtiyaçları gideriliyor. Yazın kavurucu sıcaklarda serinlemek amacıyla su ihtiyaçları, kışın da soğuk havalarda yemek ihtiyaçları temin ediliyor. BOTAŞ Ceyhan Bölge Müdürlüğü Ceylanların ve diğer hayvanların hayatta kalabilmeleri ve büyümeleri için hiçbir masraftan kaçmıyor.

BOTAŞ Ceyhan Bölge Müdürü Mahmut Bahar, “Ceyhan Bölge Müdürlüğümüz 1977 yılında faaliyete geçti. O günden bu güne çevreye büyük bir şekilde yatırım yaptık, daha önce Toros Gübre ile Ceyhan Bölge Müdürlüğü arasında gördüğünüzde kırsal bir kesim olmasına rağmen binlerce ağaç yetiştirildi. Doğayı ve elimizden geldiğince burayı yeşillendirdik. Çevreye duyarlı hareket ettik. 1986'da da Ceylanpınar’dan devlet üretme çiftliğinden çok cüzi 3 tane ceylan getirildi. Ve bu ceylanlar o günden bugüne şu an 130’u buldu. 130 tane ceylanımız, tehlikeli bir madde nakli faaliyet alanımızda olduğu halde dışarıdan gelenler ceylanları gördüğünde bizim çevreye ne kadar duyarlı olduğumuzu görüyor, bizi tebrik ediyor, yaptığımız bu faaliyetlerden övgüyle bahsediyor." dedi.

Bahar, şunları ekledi: "Ceylanların yaz döneminde herhangi bir bakım masrafları yok bize. Kış döneminde ise biz duyarlı hareket ediyoruz. Gözlemliyoruz sürekli, eğer bir sıkıntı gördüğümüzde, bunlara belli noktalara yiyecek koyarak, onların herhangi bir sıkıntı yaşamaması için elimizden geleni yapıyoruz kış dönemlerinde. Bölge müdürlüğümüz 8500 dönüm üzerinde olduğu için daha önce ceylanlarımızın sayısı az iken tank sahasında barınabiliyorlardı. Ama şu an bölge müdürlüğümüz artık lojmanların arasında, ofislerimize yakın yerlere bile dağılıyor. Tamamında, 8500 dönüm arazinin her noktasında ceylan görebilirsiniz."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası