Ege Postası
Geri

Bakan Güler, Atatürk anıtındaki sözlerin değiştirildiğini doğruladı

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Batman’daki Atatürk anıtında bulunan 'Ne mutlu Türküm diyene' sözleri yerine 'Yurtta sulh cihanda sulh' yazısının konulmasıyla ilgili soru önergesini cevapladı. Anıttaki yazının yetkililer tarafından...
Bakan Güler, Atatürk anıtındaki sözlerin değiştirildiğini doğruladı
Haberler / Güncel
26 Temmuz 2013 Cuma 15:36
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Batman’daki Atatürk anıtında bulunan 'Ne mutlu Türküm diyene' sözleri yerine 'Yurtta sulh cihanda sulh' yazısının konulmasıyla ilgili soru önergesini cevapladı. Anıttaki yazının yetkililer tarafından değiştirildiğini belirten Güler, olayda bir art niyet aranmaması gerektiğini belirtti.

        MHP Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, 26 Mart 2013 tarihinde Batman Valiliği tarafından Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtındaki kaidede bulunan sözlerin değiştirilmesi ile ilgili TBMM’ye soru önergesi vermişti. Halaçoğlu, Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından cevaplanması amacıyla verilen soru önergesine İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından verilen yazılı cevabı kamuoyu ile paylaştı.

        Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, soru önergesinde şu ifadelere yer vermiş ve cevap istemişti: “26.03.2013 tarihinde yazılı ve görsel basında, 'Batman ilimizin Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk heykelinin kaidesindeki, ‘Ne mutlu Türküm diyene’ yazısının iki gün önce söküldüğü ve yerine ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ yazısı takıldığı' şeklinde bir haber yer almıştır. Belediye Başkan vekili Serhat Temel yaptığı açıklamada, 'Bu değişikliğin kendileri tarafından yapılmadığını, zaten böyle bir yetkilerinin de olmadığını' belirtmiştir. Atatürk heykelinin kaidesinde yazılı olan 'Ne mutlu Türküm diyene' yazısının kaldırıldığı haberi doğru mudu? Atatürk heykelinin kaidesinde yazılı olan 'Ne mutlu Türküm diyene' yazısının kaldırıldığı doğru ise sebebi nedir'”

        Halaçoğlu’nun bu soru önergesine Bakan Güler, yazılı olarak cevap verdi ve kaidedeki yazının değiştirildiğini doğruladı. Güler, anıttaki sözlerin değiştirilmesi ile ilgili cevabında şu ifadeleri kullandı: “Batman Valiliği'nden alınan 10.05.2013 tarihli ve 21107935-491-3404 sayılı yazıda; ülke genelinde Atatürk anıtları hakkında, kaidesi ve üzerine konulacak yazı ve işaretlerle ilgili olarak herhangi bir yasal düzenlemenin bulunmadığı, bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde hatta dış temsilciliklerimizde çok farklı şekillerde yapılmış anıtlar ve anıt üzerine yazılmış veciz sözler bulunduğu, Atatürk anıt kaidelerinde 'Ne mutlu Türküm diyene', 'Türk; öğün, çalış güven', 'Yurtta sulh, cihanda sulh', 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir', 'İstikbal göklerdedir' gibi Atatürk'e ait veciz sözlerin yaygın olarak kullanıldığı, zaman zaman anıtlarda yapılan değişikliklerde, bakım ve onarımlarda bu vecizelerle ilgili düzenleme yapıldığı ve bunun doğal olduğu, Batman Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk anıtı kaidesindeki, 'Ne mutlu Türküm diyene' yazısının zaman içinde eskimiş ve yıpranmış olması ve bazı harflerinin de eksilmiş olması nedeniyle yetkililer tarafından daha büyük puntolarla ve yekpare olarak hazırlatılmış olan 'Yurtta sulh, cihanda sulh' vecizesinin anıtın kaidesine yazıldığı, büyük Atatürk'ün en çok kullanılan bu vecizesinin Batman'daki anıtta da kullanılmış olmasında herhangi bir art niyet aranmaması gerektiği, ayrıca yapılan işlemde hukuka aykırı bir husus bulunmadığından ilgililer hakkında valilikçe herhangi bir inceleme veya soruşturmaya gerek görülmediği belirtilmiştir.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası