EGE POSTASI-Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Kanal 35’te katıldıkları TV programında kentsel dönüşümü konuştu. İki başkan ilçelerindeki çalışmalar hakkında bilgi verirken kentsel dönüşüme bakış açılarını da ortaya koydular.
KARABAĞ: BAYRAKLI HAZIR
Bayraklı’da 2009 yerel seçimleri öncesi gündemlerinde olan kentsel dönüşüm için seçimler sonrası hemen çalışmalara başladıklarını ve 2010 yılında meclisten geçirdikleri karar ile kentsel dönüşüm alanı ilan ettiklerini belirten Bayraklı Belediye Başkanı Karabağ, “ İlan edilen bölge Büyükşehir’den de geçti. Yani orası Bakanlar Burulu izni olmaksızın belediyelerin yapabileceği alan. Kentsel dönüşüm başladığı zaman Bayraklı insanı başka yere gönderilemez. Biz yerinde kentsel dönüşüm diyoruz. Önündeki arsa, kaçak yapı, ruhsatlı yapının sonuna kadar değeri tespit edilsin, o derleme çalışmalarının üzerinden yeni yapılacak yapılarda hak sahibi olunsun “dedi.
“VATANDAŞ YÜZDE 80 DÖNÜŞÜMÜ İSTİYOR”
Kentsel dönüşümün yapılacağı bölgede vatandaşa yönelik anket yaptıklarını ifade eden Karabağ, “anket sonucunda gördük ki halk %80 kentsel dönüşümü istiyor. O bölgeler bizim gece kondu bölgelerimizde yaşayan insanlar eski dönemden kalma. Ya da babası orayı yapmış babasından ona kalmış, orada çocuğunu dünyaya getirmiş.O kentte doğmuş büyümüş insanlar. Bu insanlar tesisleri olan, yeşil alanları olan, yapıları düzgün olan bir bölgede yaşamak istiyorlar. Dolayısıyla sıkıntı yok. Sadece uzlaşmada bir sıkıntı olabilir. O işi de bizim buralarda profesyonel bir firma aldı. Bu insanlar hayal ettiğimiz Bayraklı’nın mimari tiplemelerinin hazırlıklarını yapacak. Seneye bu zamanlar kazmayı vurmuş, başlamış oluruz” diye konuştu.
“ESKİDEN ARTIYA DOĞRU BİR DEĞİŞİM YOKSE DÖNÜŞÜM OLMAZ”
İnsanları yerinden eden bir kentsel dönüşümün kabul edilemez olduğunu ifade eden Karabağ, “ Siz yerinde kentsel dönüşüm yapmaz da insanları yerinden yurdundan ederseniz bu kentsel dönüşüm olmaz. Kentsel dönüşüm olduğu her yerde bir rant doğar. Bu ranttan gece kondu sahipleri de faydalanır. Bizim gece kondu insanımız benim 3 tane kaçak katım var siz bana bir tane daire verirseniz ben ne yaparım diyor. Elinizdeki her şeyin değerlendirilmesi yapıldıktan sonra yeni yapılacak konutlardan diyelim ki 2 tane teklif edildi. Şuanda oturduğu kaçak yapıyı satmaya kalksa 150 milyar etmez. Ama 2 tane 350 milyarlık daire verilince kaçak yapısı paraya dönüşecek. Gece kondu insanı eksiden artıya doğru bir değişime uğramıyorsa bana göre o kentsel dönüşüm değildir. TOKİ’nin yaptığı gibi insanlara başka yerde yaşamayı teklif etmek falan bunlar bize göre değil” dedi.
SOLAK: YASANIN EKSİKLERİ VAR
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ile ilgili çıkan yasanın kentsel dönüşümden çok afet riski altındaki alanların yeniden yapılandırılmasını hedeflediğini belirten Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak yasanın eksik noktalarına değindi. Solak, “Yaklaşık 25 maddelik bu yasanın içerisinde anlaşılamayan, eksik kalan bir çok nokta var. Biz bunu yaptığımız toplantılarda dile getirdik. Bu yasanın çok eksik olduğunu, toplum içerisinde bir uzlaşma sağlayamayacağını ve bu afetten korunmak için yapılan yasa sonucunda aslında daha büyük bir kaosla ve afetle karşılaşılacağı konusundaki görüşlerimizi orada da dile getirdik. Bu hususta çok acele edilmemesi gerekildiğini, kanunun eksikliklerinin giderilerek düzenlemenin yapılması gerekildiğini tekrar dile getirdik. Tabii ki burada yapalım yolda yürürken eksikliklerimizi görürüz düzeltiriz mantığı doğru değil. Çünkü siz bu yasaya göre çıkıp afet riski içeren bölgeler şurasıdır biz burada karar verdik dediğiniz an o bölgenin her şeyini kilitlemeniz gerekir” dedi. Solak Çiğli’de kentsel dönüşüm için hazırladıkları projelerin afet riski teşkil eden yerler ile ilgili olmadığını o bölgeler ile ilgili farklı planları olduklarını belirtti.
GÜZELTEPE’NİN RÖNTGENİNİ ÇEKTİK
Güzeltepe’nin üzerinde yaklaşık 60 dönümlük bir alanda 1000 konutu içeren bir kentsel dönüşüm projesi hazırladıklarını ifade eden Solak, “ Önce profesyonel bir şirketle bu konuyu paylaştık ve danışmanlık hizmeti aldık. İnsanlarımızla bir araya geldik. Bütün ölçümlerimizi yaptık. Bunları yaparken de oradaki bütün evlerin içten, dıştan fotoğrafları çekilerek, bütün yaşam standartları değerlendirilerek maddi değerlemelerini de yaparak kesinlikle röntgenini çektik. Şu anda bizim insanımız kendi evlerinin bütün eksiğini varını yoğunu biliyorlar” dedi