Ege Postası
Geri

Büyükşehir çöp için Ankara'ya gidiyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Yamanlar’da kurulması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi için süreç hızla ilerlemeye devam ediyor. Büyük tartışmalara neden olan ve yer seçimi nedeniyle zaman zaman Karşıyaka Belediyesi ile de gerginlik yaşayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, tesis için önümüzdeki haftalarda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor.
Büyükşehir çöp için Ankara'ya gidiyor
Haberler / Yerel Yönetimler
7 Kasım 2013 Perşembe 13:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Büyükşehir Belediyesi tarafından yer tespiti tamamlanan ve ilgili kurum görüşlerinin alındığı belirtilerek resmi başvuru süreci başlatılan Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi için önümüzdeki hafta ihaleye çıkılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Katı Atık İşletmeler Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan ihale kapsamında, söz konusu tesis için ön fizibilite raporu, proje tanıtım dosyası ve ÇED raporu hazırlanabilmesi için gelen teklifler değerlendirilecek.

BAKANLIK İNCELEYECEK

Ön Fizibilite raporunu hazırlayarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kapısını çalacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sunacağı raporlar sonrasında tesisin yapım çalışmalarına başlayabilmek için bakanlıktan “Çevresel Değerlendirmesi (ÇED) Raporu gerekli değildir” ya da “Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu” şeklinde onay isteyecek. Katı Atık Bertaraf Tesisi konusunda ön fizibilite raporunu inceleyecek olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tesisin çevreye verebileceği olumlu ya da olumsuz etkileri göz önünde bulundurarak seçilen yer ve teknoloji konusunda bir karar varacak ve onay geldiği takdirde de, tesisin önünde resmi engel kalmayacak.

İŞTE O TESİSİN DETAYLARI…


Toplam 4 aya yakın sürede hazırlanacak raporlardan sonra bakanlığa başvuru yapacak olan Büyükşehir, ihaleyi alacak firmadan, alan hakkında A’dan Z’ye değerlendirme isteyecek. Elektrik enerjisi üretecek ve atık su arıtacak tesiste, özel toz ve koku kontrol sitemi de olacak ve toplam 13 bölümden oluşacak. Atıktan türetilmiş yakıt (ATY) Ünitesi, Anaerobik Çürütme-Gaz Toplama Ünitesi, Aerobik Kompost Ünitesi gibi son teknolojilerin kullanılacağı tesis hem çevre dostu olacak, hem de Avrupa’daki muadilleri gibi son teknoloji ile ayrıştırma, dönüşüm ve enerji üretimi yapacak. Diğer yandan kentin kuzey aksına hizmet verecek olan tesis, kullanılan teknoloji sayesinde evsel atıkların yanında sanayi atıklarını da ayrıştırıp bertaraf edebilecek.

MESLEK ODALARI DA KARŞI ÇIKMIŞTI

Başkan Kocaoğlu, Yamanlar’daki alanla ilgili olarak geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada , “Bu teknolojide ne koku ne atık bulunmayacak. Tamamen kapalı sistemde kurulacak. Yer arama teknik konu. Bulduktan sonra ilgili kurumların, il bölge müdürlükleriyle alana gidiyoruz. Genel eğilimleri alıyoruz ve yazılı müracaat yapıp süreç başlatıyoruz. O süreçte yerel yönetimlerin tepkisi oluyor, normaldir. Meslek odalarıyla alanı gördük. Alanın son derece uygun olduğunu herkes kabul etti” demişti. Karşıyaka Belediyesi’nin iki üniversiteden rapor alarak “olumsuz” görüş verdiği Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili daha önce de alana giderek incelemeler yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı İzmir’deki odalar ise, geçtiğimiz günlerde Büyükşehir’den meseleyle ilgili bilgi ve belge talep etmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası