Ege Postası
Geri

Büyükşehir'de gündem Karşıyaka'ya 'Özel ilgi': AK Parti'den 'ayrımcılık' tepkisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı olağan meclis toplantısının ikinci birleşimine  “Zübeyde Hanım Mahallesi Taziye Evi ve Kütüphane Yapılması İşi” ihalesinin yüzde 50’sini karşılanması damga vurdu. Önerge komisyonlarda oyçokluğu ile meclise gündeminde yerini alırken AK Parti grubundan 'özel ilgi ve ayrımcılık' tepkileri yükseldi.
Büyükşehir'de gündem Karşıyaka'ya 'Özel ilgi': AK Parti'den 'ayrımcılık' tepkisi
Haberler / Yerel Politika
10 Temmuz 2024 Çarşamba 18:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı olağan meclis toplantısının ikinci birleşimi Başkan Vekili Altan İnanç idaresinde gerçekleştirildi. 

SÜRE HATIRLATMASI 

Başkan Vekili Altan İnanç birinci birleşimde önergelerin tek tek okunması sebebiyle meclisin tamamlanamadığını hatırlatarak, "Meclisimize bir kere daha süreyi de dikkate alarak sayı numaralarıyla görüşülmenin bir kere daha düşünülmesini rica ediyorum. Bir önceki meclisi gündemi tamamlayamadığımız için yarıda kestik. Grup başkan vekili arkadaşlarımız konuyu zamandan tasarruf etmek adına gündeme almanızı rica ediyorum" dedi. 

OKUNARAK DEVAM ETSİN İNADI! 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın 'gündem dışı' konuşmalarda canlı yayını kapatılması kararını hatırlatan AK Parti Meclis Üyesi Nail Kocabaş, "Bu konuyla ilgili Cemil Başkanın kararından dolayı bu uygulamaya devam edeceğimizi söylemiştik. Biz yine okunarak devam etmesini istiyoruz" dedi.

UZLAŞI TEMENNİSİ

Altan İnanç ise, "Bugün de gündemi okuyarak oylayacağız. Ancak konuyu bir kere daha değerlendirmek adına grup yöneticilerinden konuyu bir kere daha gündemlerine alarak kendi aralarında müzakere etmelerini ve bir sonraki mecliste üzerinde uzlaşılmış olarak katılırsak memnun oluruz" ifadelerine yer verdi. 

KARŞIYAKA ÖNERGESİNE CUMHUR'DAN OY ÇOKLUĞU 

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yapımı devam eden “Zübeyde Hanım Mahallesi Taziye Evi ve Kütüphane Yapılması İşi” ihalesinin yüzde 50’sini karşılamak için meclis üyelerinden onay istemişti. Önerge komisyonlarda oyçokluğu ile meclise geri geldi. Önerge Cumhur İttifakı'nın ret oylarına karşın meclisten onaylanarak geçti. 

'ÖZEL' İLGİYE AK PARTİ'DEN TEPKİ 

AK Partili meclis üyeleri ise, belediyelerin mali durumuna dikkat çekerek Karşıyaka'ya verilen 'özel' desteğe tepki gösterdi. AK Parti Meclis Üyesi Adem Öztürk, " Cemil Başkan meclise başkanlık etmiyor ancak kendisinin Karşıyaka'ya özel ilgişsi bizleri mutlu ediyor. Ancak özel ilgisini bu madde bağlamında irdelemek gerekiyor. Başkan bir önceki döenmde Karşıyaka'yı yönetirken 420 milyon borç bıraktı. bu kötü mali tablo neticesinde Karşıyaka'nın mali dengesini düzeltmek için adım atma çabası içerisine girdi. Siz buna ahde vefa da suçluluk psikolojisi diyebilirsiniz. Biz bu güne kadar hiç karşılaşmadığımız şekilde yarım kalan prjeye İzBB'nin ortak olmasını algılayamıyoruz. Diğer belediyelerin mali durumu ortada. Mali açıdan Karşıyaka'da bırakılan bir enkaz var. Diğer belediyelerde durum bu kadar kötü, o belediyelere de aktarımda bulunacak mı?" diye sordu. 

KATKI SAĞLAMAZ 

Altan İnanç ise Öztürk'e yanıt olarak, " Belediye Başkanımız Tugay'ın Karşıyaka'dayken yürttüğü çalışmalar takdir edildi. Gündemde yazılı maddeye ilişkin konuşmalar yaparken Cemil Başkanın Karşıyaka'daki uygulamalrı meclis gündemine taşırsanız hem süreç anlamında hem de siyasi anlamda katkı sağlanmaz" ifadelerine yer verdi. 

KREŞ DE Mİ SUÇLULUK PSİKOLOJİSİ? 

CHP Grup Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır ise, " Koskoca 5 senelik muhasebeden bahsederken, bugün Karşıyaka Belediyesi için sağlanan bir olanaktan hareketle suçluluk psikolojisinden kaynaklandığını söylemek zorlama geldi bana. Başka belediyelerle ilgili Büyükşehir'in neler yapılabileceği ayrı bir konu. Biz her konuya çözümcül bakış açısıyla bakıyoruz, elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Gündemdeki diğer maddelerden de bu anlaşılacaktır. 25 yıllık Konak Belediyesine tahsis ettiğimiz kreşe de mi suçluluk psikoloji diyeceksiniz” çıkışında bulundu. 

MALİ SORUNLARIN KAPATILMASI ÇABASI 

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız ise yanıt olarak, "Karşıyaka Belediyesi’nden yer satın almaya oy birliği yapmıştık. Cemil Başkan da anladığım kadarıyla Karşıyaka’ya mikro milliyetçilik yapıyor ama onun asli görevi İzBB. Bu önerge, ile ilk kez başlamış bir işin hak edişini ödemektir. Bu sistematik olarak Karşıyaka’daki sorunların kapatılma çabasıdır. Bunu da sormak en doğal hakkımızdır. Biz nereye kadar Karşıyaka’nın sorunlarını kapatacağız? Çok açık ve net bir şekilde bu önerge Karşıyaka’daki mali sorunların kapatılma çabasıdır. Kendi başlattığı işin parası yetmesi diye Büyükşehir’den para gönderirse hayır deriz. Biz nereye kadar Karşıyaka’nın sorunlarını kapatmak için İzBB kaynakları kullanacağız?" dedi. 

AYRIM YAPMIYORUZ! 

CHP'li Yıldır ise Yıldız'a yanıt olarak, "Her ilçe ile ilgileniyoruz. Ayrım yaptığımız doğru değil. Ne tür yardımların yapılıp yapılamayacağı konuşuluyor. Bu çalışmalar tamamlandığında kayrılan bir yer olmadığı ortaya çıkacak. Büyükşehir ilçeler arasında ayrım yapmadan çalışacaktır" dedi. 

ESTETİK DOKTORLUĞUNU MU TARTIŞACAĞIZ? 

Önerge ile ilgili söz alan AK Partili Meclis Üyesi Dilaver Kişili, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı geçmiş dönem Karşıyaka'yı yönetti. Geçen mecliste kendisi, 'Karşıyaka ile ilgili konu gelmesi canımı sıkıyor' dedi. Günün sonunda buraya Karşıyaka'dan geldi. Ondan ötesini bilmiyoruz. Ben estetik ameliyatı yaptırmadım, Cemil Bey'in estetik doktorluğunu tartışacak halimiz yok" ifadelerine yer verdi. 

MESLEK İLE NE ALAKSI VAR? 

İnanç ise Kişili'ye yanıt olarak, "Konunun başkanın mesleği ile ne alakası var?" diye tepki gösterdi. 

OPERA BİNASINI BİTİRSİN! 

Kişili ise, "İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka'dan önce yarım kalan İzmir'in kabusu olan Opera Binası'nı tamamlamayı neden gündeme getirmiyor? Bence önce o binayı tamamlasın. O görüntü İzmir'e yakışmıyor" dedi. 

ESTETİK MEVZUSU NEDİR ALLAH AŞKINA? 

CHP Grup Başkan Vekili Yıldır ise, "Bu estetik mevzusu nedir Allah aşkına? Büyükşehir Belediye Başkanını değerlendirmek ve tartışmak normal midir? Hem de yaptığı meslek kapsamında... " dedi. 

ATAMIZIN ANNESİNİN İSMİNİ TAŞIYOR... 

İnanç ise, "  İzmir bir bütündür. Her ilçe sorumluluğu bizim sorumluluğudur. Burası yerel parlamento gibidir. İzmir'de ne sorun varsa bizim sorumluluğumuzdur. İzmir siyasetinde çok güzel bir gelişme oldu. Cemil Başkan ilçeleri siyasi parti ayrımı yapmadan geziyor. İzmirlilere müjde olan 90 dakika gerçekleşti. Bu siyasi ayrım yapmaksızın İzmir'in sorunlarını çözme noktasında ne kadar duyarlı olduğumuzun da bir göstergesi. Tartıştığımız proje Atamızın annesinin adını taşoyan bir projedir. Bu projenin kısa sürede bitirilmesi ve hizmete açılması gerektiğini düşüyotum" ifadelerine yer verdi. 

İlgili önerge şu şekilde; 
Karşıyaka Belediye Başkanlığı, Karşıyaka ilçesinde yapılacak olan KDV hariç 15.365.000,00-TL ihale bedelli “Zübeyde Hanım Mahallesi Taziye Evi ve Kütüphane Yapılması İşi”nin Belediyemizle birlikte ortak proje kapsamında yapılmasını talep edildiğinden; söz konusu tesisin yapımı için Karşıyaka Belediyesi inşaatın tamamlanması ile ilgili olarak yapmış olduğu 4 (dört) adet hakedişle toplam tahakkuka bağlanan 18.074.157,86-TL’nin 9.463.186,05-TL’sini ödemiş olup; Belediyemizce dördüncü hakedişle tahakkuka bağlanan 9.475.181,66-TL’nin ödenmeyen 8.610.971,81-TL’lik kısmının ödenmesi ve sonraki düzenlenecek hakedişlerde ödenmek üzere 15.365.000,00+Keşif Artışı+Fiyat Farkı+KDV bedelinin (8.610.971,81-TL’lik ödenecek tutar dahil) toplamının %50’sine karşılık gelecek tutara yönelik yapılacak yardımın önerge ekindeki Protokol kapsamında değerlendirilerek karşılanmasının oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk – Plan ve Bütçe Komisyonları Müşterek Raporu. 

KÖRFEZ DAİRE BAŞKANLIĞI KURULSUN ÖNERGESİNE RET! 

AK Parti grubunun 'Körfez Daire Başkanlığı kurulsun' önergesi CHP grubu tarafından kabul edilmedi. AK Partili Meclis Üyesi Uğur İnan Atmaca, önergeye ilişkin konuşmasında, "Bizim önergeyi verme maksadımız ise şube müdürlükleri düzeyinde gerçekleştirilen çalışmalar çözüme yönelik bir katkı sağlamadığını görüyoruz. Bir daire başkanlığı altında farklı disiplinler içerisindeki uzmanların bir araya gerelek Körfez'de yaşadığımız sıkıntıların çözümü noktasında. Uzmanlar İzmir'in zeminin battığını ifade ediyor. Biz önergenin bu şekilde gelmesini doğru bulmuyoruz" dedi. 

"WİKİPEDİA'DAN KOPYALANMIŞ!" 

CHP Meclis Üyesi Saadet Çağlın ise, " Önergenin bir kaç özelliği var. Önergede Körfez tamamen İZSU ile özdeşleştirilmiş. Hem İZSU'nun hem de İzBB'nin uzmanları çalışmaları sürdürüyor. Hem İZSU'ya indirgenmesi hem sadece Körfez'e indirgenmesi doğru değil. Artı olarak önerge hazırlanırken 2017 Nisan'dan 2020 Ocak'a kadar erişim engeli getirilen Wikipedia'dan kopyalanmış. Körfez ile ilgili daha özgün kaynaklardan çok daha nitelikli önerge hazırlanabilirdi. Körfez'e verdikleri değer için kendilerinden bakanlıklar düzeyinde özen göstermesi takdirde sorun kalmayacaktır" ifadelerine yer verdi. 

Altan İnanç ise önergeye ilişkin açıklamasında, "Hem merkezi hükümetin hem de yerel yönetimlerin yetki ve sorumluluğu var. Yasal düzenleme olmadan daire başkanlığı kurulması dorğu değil" dedi. 

İYİ NİYET VURGUSU 

AK Partili Atmaca ise yanıt olarak, "Sorun sadece İZSU'ya indirgenmiş denildi. Gerçekten de öyle. Hepimizin yaşadığı koku probleminin kaynağı İZSU'nun derelerle ilgili yapmamış olduğu sıkıntıladan kaynaklanıyor. Bu sebeple İZSU'ya indirgedik. Körfeze gelen dere yataklarının tamamının tabanı betonlanmış durumda ve hepsinin altında pis su kanalları var. Kamuya açık kaynaklardan da faydalanacağız. Biz iyi niyetle bir çalışma yapıyoruz. 90 dakikada olduğu gibi bu sorunun da etap etap çözümü noktasında bir irade koyuyoruz" dedi.

İZBETON ARTIK SADECE YOL YAPACAK!

İlgili maddede, İzBB ve İZBETON A.Ş. arasında geçtiğimiz dönemde imzalanan ve AK Parti ile CHP arasında sert tartışmalara neden olan protokollerin 6306 sayılı Kanunun 8.2 maddesi kapsamında imzalanmış olup; söz konusu Protokollerde yer alan “Devir” maddesinde; “İdare’nin yazılı izni olmadan protokol devir edilemez. Devir alacaklarda ilk protokoldeki şartlar aranır.” Hükmü bulunmakta olduğundan, İZBETON A.Ş.’nin önümüzdeki süreçte kentin acil çözüm bekleyen altyapı sorunlarının çözümüne odaklanmasını temin etmek üzere söz konusu işlerin Protokollerin devir maddesi kapsamında İZBETON A.Ş. ve Ege Şehir Planlama A.Ş. arasında düzenlenecek mutabakat metni çerçevesinde Ege Şehir Planlama A.Ş.’ye devredildi. 

“İNŞAAT YAPIMLARI DEVREDİLDİ”

Öte yandan Kentsel Dönüşüm Alanlarında Belediyenin vatandaşa taahhüt ettiği bağımsız birimlerin yapımını gerçekleştirmek amacı ile "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun"un 8. Maddesi kapsamında Belediye ile İZBETON A.Ş. arasında imzalanan;

Örnekköy 3. Ve 4. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü, Aktepe-Emrez 1. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü, Uzundere 3. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü, Uzundere 4. Etap Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi Protokolü olmak üzere 4 adet Protokolün Ege Şehir Planlama A.Ş. ye devir edilmesi talep edilmiştir. Komisyonlarımız tarafından yapılan ortak çalışma neticesinde; İZBETON A.Ş. yükümlülüğünde bulunan Protokollere konu işlerin, alınmış olan Başkanlık Oluru gereğince yürütülmesi için Kentsel Dönüşüm Dairesine iade edilmesinin” oybirliği ile uygun bulundu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası