Ege Postası
Geri

CHP Buca'da kongre heyecanı sona erdi! Çağdaş Kaya büyük farkla kazandı

Cumhuriyet Halk Partisi'nde ilçe kongreleri bugün yapılan seçimlerle sona erdi. CHP Buca Olağan İlçe Kongresi öncesi üç isim adaylıklarını açıklamıştı. Adaylardan Sinan Yeşilbaş yarıştan çekilirken, adaylardan Hasan Sağlam'a destek verdi. Seçim sonunda ilçe örgütünün uzlaşı adayı, Çağdaş Kaya büyük farkla seçimi kazandı. Kaya 344 oy alarak yeni ilçe başkanı seçilirken, rakibi 68 oyda kaldı. Öte yandan CHP İzmir eski Milletvekili Tacettin Bayır, CHP Buca İlçe Kongresi’nde konuştu. Bayır, “Adaylar pırıl pırıl ama arkasına baktığınızda adayların değil arkasındaki gücün yarıştığını görüyoruz. Bu örgütü yıpratır” dedi.
CHP Buca'da kongre heyecanı sona erdi! Çağdaş Kaya büyük farkla kazandı
Haberler / Yerel Politika
27 Ağustos 2023 Pazar 07:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- CHP'de 5 Ağustos'ta başlayan ilçe kongreleri maratonu bugün yapılacak kongrelerle noktalanıyor. 

Bugün İzmir’de 6 ilçede sandık kurulacak ve delegeler ilçe başkanlarını belirlemek üzere sandık başına gidiyor..

CHP Buca Olağan İlçe Kongresi, Şirinyer Düğün Salonu'nda başladı.

Kongrenin saat 10.00’da başlayacağı duyurulmuştu, çoğunluk sağlanamaması nedeniyle kongre ancak saat 13.00’te başlayabildi.

Kongrede mevcut Başkan Hacer Taş aday olmazken, kongre öncesi uzlaşı adayı Çağdaş Kaya oldu. Kaya'nın kongredeki rakibi Hasan Sağlam oldu.

ÇAĞDAŞ KAYA BÜYÜK FARK ATTI

Seçim sonunda 344 oy alan Çağdaş Kaya yeni ilçe başkanı seçilirken, rakibi Hasan Sağlam 68 oy alabildi.

LİSTELER BELLİ OLDU!

Çağdaş Kaya'nın kazanan kırmızı listesi;

Hasan Sağlam'ın kaybeden mavi listesi

GÜNBOYU KONGREDE YAŞANANLAR?

'LİSTE' KRİZİ

CHP Buca İlçe Kongresi’nde Hasan Sağlam ve Çağdaş Kaya’nın konuşmalarının ardından liste hazırlıkları başladı. Listenin divan tarafından onaylanıp delegelere sunulmasının ardından flaş bir gelişme yaşandı. Sağlam’ın temsil ettiği mavi listede 4 isim önerge vererek çekilme kararı verdi. Kaya’nın oluşturduğu kırmızı listede ise bir isim çekildi.

YEŞİLBAŞ, HASAN SAĞLAM'I DESTEKLEME KARARI ALDI

Daha önce adaylığını açıklayan Sinan Yeşilbaş ise kongreye saatler kala yarıştan çekildi. Kongrede Sinan Yeşilbaş, Hasan Sağlam'ı destekleme kararı aldı.

DELEGELERE 'BASKI' İDDİASI

CHP Buca’nın iki adayı sahneye çıktı. Delegelere önce Hasan Sağlam, ardından ise Çağdaş Kaya seslendi. Kongreye damgasını Sağlam’dan gelen delegelere baskı iddiası vurdu. 

CHP Buca İlçe Kongresi’nde Hasan Sağlam ve Çağdaş Kaya, delegelere seslenmek için sahneye çıktı. İlk olarak sözü Sağlam aldı. Sağlam, zehir zemberek sözlerle delegelere seslendi. 50 imzayı zor topladığını dile getiren Sağlam, delegelere baskı yapıldığını ve ‘istihdam’ vaadi verildiğini iddia etti. Ardından ikinci sözü Kaya aldı. Kaya, “Bizler bu partinin her kademesinde mücadele etmeden aday olmadık. Güç elinde değilken adaleti dağıtmak kolay” dedi.

HASAN SAĞLAM: ÇOK ÜZGÜNÜM

CHP Buca İlçe Başkan Adayı Hasan Sağlam, “Bu bir kongre, kazananı ve kaybedeni olacak. Bunu sindirmeliyiz. Kamu gücü, üzerimize kırbaç gibi kullanıldı. Bu kongrenin sonunda kucaklaşacağız. Ve önümüzdeki yerel seçime birlikte yumruk içinde gireceğiz. Birkaç gündür bu imza süreciyle alakalı ciddi sorunlar yaşadık. İmza toplamamızı istemediler, baskı kurdular. Adeta mahalleleri ipotek altına aldılar. Kamu gücü bize değil kentlere hizmet için kullanılmalı. Biz hiçbir arkadaşımıza uzak ya da yakın değiliz. Buraya ikinci bir adayın çıkmaması için inanız her şey yapıldı. Ben partim ve partililer adına çok üzgünüm” diye konuştu.

‘GÖZ YAŞLARINI TUTAMADI”

Konuşması esnasında göz yaşlarını tutamayan Sağlam, “Bizim de haklarımız var. Haklarımızın elimizden alınmasına lütfen izin vermeyin. Görevi bana verecek olursanız size namus sözü veriyorum, böyle bir şeyin yaşanmasına bir daha izin vermeyeceğim. Bu baskı 3-4 gündür değil, mahalle delege seçimleriyle birlikte başladı. Yaklaşık bin 200 üye karartılmış. Telefonlar ve kim oldukları belli. Ben dosya hazırlayıp rapor edeceğim. Bu haksızlığı lütfen olumlamayın. Ben buraya çok zorlanarak geldim. Üç gün resmen ızdırap çektim. Mahallelerimiz esir alındı. Ne ile alakalı? İstihdam ile ilgili. Mahallelere gittiler talepleri istediler. Bunun adı umut tacirliğidir arkadaşlar. Burada söylediğim her şey, eleştirel bir yaklaşım biçimidir.  Ben örgütümüzün bu tür durumlara izin vermemesi gerektiğini düşünüyorum. 50 imzayı zor bulduk, hiç mi Allah korkunuz yok? Bu esaret nedir arkadaş! Nasıl kabul edeceksiniz bunu. İnsanlardan yalvararak imza aldım, dediler ki Hasan Sağlam çekilmiş. Algı yaptılar. Bu sıkıntıları yaşamayı arzu etmiyordum. Hiçbir hakkımızı doğru dürüst kullanamadık. Kendi felaketimize koşa koşa gidiyoruz. Hani biz yoldaştık? İnsan yoldaşına zulmeder mi?” ifadelerini kullandı.

ÇAĞDAŞ KAYA: BİZ BAYRAK ASMASINI İYİ BİLİRİZ!

Ardından sözü alan CHP Buca İlçe Başkan Adayı Çağdaş Kaya, “Bizler gençlik kollarındayken kamu gücünü konuşan arkadaşlardan öğrendik. Bizler bu partinin her kademesinde mücadele etmeden aday olmadık. Eksiğimizle artımızla beraberiz. Hiçbirimiz babadan zengin değiliz, alın teri dökerek geliyoruz. Ben buraya üçüncü defa çıkıyorum, yine duyguluyuz. Maalesef yarışıyoruz, bu bir bayrak yarışı. Biri kazanıyor diğeri kaybediliyor değil, biri seçiliyor diğeri seçilmiyor. Ayrıştırmayacağız. Ben ölü toprağını kaldırmaya geliyorum. Biz kapı çalmayı, bayrak asmayı iyi biliriz. Birbirimizi kandırmayalım. Söylemde değil icraatta mücadelede bir olalım. Güç elinde değilken adaleti dağıtmak kolay. Güç elindeyken adaleti dağıtmak daha zor arkadaşlar. Örgüt gerçekten daha sakin ve uzlaşıdan yana kucaklayıcı. Çünkü yerel seçimi kaybedersek hepimiz kaybedeceğiz. Delege yazacak arkadaş bulamayız. Sizlerden ricam bu kardeşinize sahip çıkın” açıklamasını yaptı.

KONGREDE KİM NE MESAJ VERDİ?

Kongrenin Divan Başkanlığı'na CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan seçildi.

BAŞKAN KILIÇ: BİZ VE ÖRGÜTÜMÜZ HAZIRIZ

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “Türkiye’nin en kritik seçimini yaşadık. Parti tarihimizin en yüksek oyuna eriştik. Önemli işlere imza atıldı. Partimizin daha yeni ve modern ilçe binasına sahip oldu, kapısı herkese açık oldu. Saha programları ile örgütümüzle birlikte yürüdük, başarılar kazandık. Hacer Taş ve yönetimimize teşekkür ediyorum. Yerel seçim sürecinde Buca’da dolaştık, ideallerimizi onlara anlattık. Yaratmak istediğimiz güzel bir dünya var. Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı seçtirmek için yoğun çalıştık. Görev verilen ilçelerde seçim çalışmalarımızı yürüttük. Daha çok çalışmak, mücadele etmek zorundayız. Biz ve örgütümüz hazırız. Elimden gelem ne yapılacaksa yapmaya hazırım. Yerel seçim sürecinde mücadeleyi büyütmeye hazırız. Belediyemizi borcu yok hale getirmiş olmanın gurunu yaşıyoruz. Görev sürecimizin ilk zamanın da pandemi süreci yaşadık. Ekip arkadaşlarımızla sürecin üstünden geldik. Buca Cezaevi kentin kanayan yarasıydı. Buca Cezaevi sorununu ortadan kaldırılmasına katkı sağladık. Buca Cezaevi’ni kesen caddeyi ulaşıma açtık. Metro ile birlikte ulaşım daha da rahatlayacak” dedi.

İLHAN CİHANER: ÖN SEÇİM GARANTİ ALTINA ALINMALI

CHP İstanbul eski Milletvekili İlhan Cihaner kongrede söz alarak parti yönetimine seslendi ve “Hezimet boyutunda bir seçim yaşadık. Eleştiriye buradan başlamalıyız. Partiyi yönetenler ise samimi bir özeleştiri yapmalıdır. Aynı zamanda gereğini de yapmalılar. En önce umutsuzluktan çıkmalıyız. Tek tek partililer olarak yenilmedik. Çünkü bizim partililerimiz yarışmadı. CHP listelerindeki sağcılar bu seçime girdik. Bu seçimde laiklikten ve sol değerlerden bahsedilmedi. Ekonomiden bahsediyoruz fakat bugünkü ekonomiden sorumlu ismini ekonominin başına getirmekten bahsettik.  Yeniden umudu örgütlemeliyiz. Partinin politik hattı netleştirilmedi. Birinci turda sosyal demokrat parti ama ikinci turda ırkçı bir parti gibi davranamayız. CHP’nin oyunu sağcı politikalara teslim olarak artıramayız.  Politik tutumla ilgili uyumlu bir kadro değişikliği şart. Bu yenilginin sorumluları değişmeli. Tüzüğümüze de demokratikleştirmeliyiz. Ön seçim garanti altına alınmalı. Bunları yaparsak üzerimizdeki yılgınlık geçecektir” dedi.

CHP’Lİ BAYIR: KONGRELERDE ADAYLAR DEĞİL ARKASINDAKİ GÜÇ YARIŞIYOR!

Kongrede konuşan CHP İzmir eski Milletvekili Tacettin Bayır, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Bayır, “İçim kan ağlayarak söylüyorum. Şu anki yapıda parti içinde demokrasi olduğunu söyleyemeyiz. Adaylar pırıl pırıl ama arkasına baktığınızda adayların değil arkasındaki gücün yarıştığını görüyoruz. Bu örgütü yıpratır” dedi.

‘DİŞLİ DEĞİŞMELİ’

Kırmızı çizgisinin CHP’nin bütünlüğü olduğunu belirten Bayır, “CHP’liler olarak çok kritik bir dönemin içindeyiz. Daha önce de biz bu kritik dönemleri yaşadık tıpkı 99’daki gibi… Baraj altında kalmış ve eve ağlayarak gitmiştik. O dönem adeta küllerinden yenilenerek yeniden doğduk. CHP’nin bölünmesinden kaynaklı büyük acılar çektik. Bugün de farklı birtakım partiler kuran CHP içinden ayrılan arkadaşlarımızın bu davaya hizmet ettiğini söyleyemeyiz. Bugün CHP’de en önemli gereklilik ve ihtiyaç partinin Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu dönemki çizgiye dönmesidir. Yüzleri değiştirmişsiniz ama rota aynı devam ediyorsa hiçbir şey ifade etmez. Öncelikle rotayı laiklik ilesinden çeviren dişliler değişmelidir.  Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçin dönemindeki performansı ile ilgili kimse bir şey söyleyemez, söylenirse adaletsizlik olur. Ben 40 yıldır siyasetin içindeyim, ben hiçbir zaman genel başkan değiştiğinde partinin iktidar olduğunu görmedim. Demek ki sadece tek bir ismin değişmesi bir şey ifade etmez. Anlayış ve takım değişmeli. Partinin dağa sola gitmesi gerekirken daha sağa giden anlayış değişmeli” dedi.

‘Liste’ eleştirisi yapan Bayır, “Ben milletvekili listesini gördüğüm gün kalp krizi geçirecektim. Ben listede olmadığım için sevindim, emek veren arkadaşlarım için de üzüldüm. Getirdiniz sağdan 4 kişiyi seçilebilir sıralara koydunuz, bunu anlamış değilim. Murat Bakan ve Deniz Yücel gibi partiye emek vermiş insanlarla diğerleri nasıl aynı listede olur dedim” diye konuştu.

 

CHP’li Murat Bakan, Buca Kongresinde konuştu: Depresyondayım!

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası