Ege Postası
Geri

CHP'li Aydın'dan 'etki ajanlığı' tepkisi: Suç uydurma girişimi!

CHP İl Hukuk Komisyonu Başkanı Murat Aydın 'etki ajanlığı suçu' kavramını ifade özgürlüğünü, demokratik muhalefeti bastırmak için suç uydurma girişimi olarak değerlendirdi. 
CHP'li Aydın'dan 'etki ajanlığı' tepkisi: Suç uydurma girişimi!
Haberler / Yerel Politika
4 Haziran 2024 Salı 13:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI-  CHP İzmir İl Başkanlığı Dokuzuncu yargı paketinde yer alan 'etki ajanlığı suçu' hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ahmet Doğukan Gül ve İl Hukuk Komisyonu Başkanı Murat Aydın tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında, 'etki ajanlığı suçu' kavramını ifade özgürlüğünü, demokratik muhalefeti bastırmak için suç uydurma girişimi olarak değerlendirdi. 

"HUKUK ELİYLE BASINA BASKI"

İl Hukuk Komisyonu Başkanı Murat Aydın açıklamasında, "Dokuzuncu Yargı Paketi olarak tartışılan ve TBMM'de görüşülmesi istenilen yasa değişiklikleri arasında yeni bir suç düzenlemesi var: Etki ajanlığı suçu. En başta ve açıkça söyleyelim: Bu girişim, ifade özgürlüğünü, demokratik muhalefeti bastırmak için suç uydurma girişimidir. Hukuk eliyle, yargıyı araç kılarak toplumu ve basını baskı altına alma girişimidir. Bizler, bu girişime karşı çıkıyor ve düzenlemeden vazgeçilmesini talep ediyoruz Türk Ceza Kanunu'na eklenmesi önerilen maddeye göre; "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda; Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye'de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar" hakkında hapis cezaları öngörülüyor" dedi. 

"HER SÖZ AJANLIKLA SUÇLANABİLİR" 

Düzenlemenin hukuki güvencelerden yoksun, muğlak, siyasi iktidarın istediği gibi eğip bükeceği ifadeler taşıdığına dikkat çeken Aydın, " TBMM tarafından kabul edilmesi istenilen madde; ceza hukukunun en temel ilkelerinden olan suçta ve cezada kanunilik ilkesi ile ceza hükmü içeren hükümlerin açık ve belirli olması ilkesine aykırı bu düzenlemenin tek amacı vardır o da toplumu baskı altına almak. Düzenleme iktidarın hoşuna gitmeyen her çalışmayı, her araştırmayı ve her sözü ajanlıkla suçlamaya açıktır. Basit bir kamuoyu araştırması dahi bu kapsamda ele alınabilir ve suç sayılabilir niteliktedir. Yapılacak seçimlerde iktidar partisinin geride olduğunu gösteren kamuoyu araştırmaları ve anketler bile bu madde kapsamında soruşturma konusu yapılabilecektir" ifadelerine yer verdi. 

DEMOKRASİ İÇİN ÇAĞRI 

Aydın açıklamasının devamında, "Devletin güvenliği", "iç veya dış yararı" gibi muğlak, tümüyle iktidarın bakış açısına göre ele alınacak kavramlar üzerinden, her türlü söz ve düşünce açıklaması, araştırma, kitap, makale, yayın suç sayılabilecektir. Basın ve ifade özgürlüğünün elde kalan son kırıntılarını da yok etmek isteyen siyasi iktidar, iktidarı kaybetme korkusu arttıkça baskıyı arttırmaya ve bu yolla iktidarda kalmaya çalışıyor. Kişilerin ve kurumların araştırma yapması, bu araştırmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşması ve fikirlerini dile getirmesi suç sayılamaz. Toplumun hiçbir temel ihtiyacına cevap veremeyen, ülkeyi yoksullaştıran, Avrupa'nın istikrarı için ülkeyi mülteci deposu haline getiren siyasi iktidar bu tür düzenlemelerle toplumu baskı altına almayı ve gidişini önlemeyi amaçlıyor. Siyasi iktidar bu amacına ulaşamayacak, geldiği gibi gidecektir. Tüm siyasi ve toplumsal muhalefeti, bilim insanlarını, basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü savunucularını bu düzenlemeye demokratik yollardan karşı çıkmaya, demokrasiye sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası