Ege Postası
Geri

CHP’li Güler, “Onuncu Plan hem değersiz kağıt hem de önemli kanıt”

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler,TBMM Başkanlığına verdiği 4 Temmuz 2013 tarihli Yazılı Soru Önergesi ile yönelttiği sorularına Kalkınma Bakanlığından gelen baştan savma yanıtın, bir itiraf belgesi olduğunu söyledi.
CHP’li Güler, “Onuncu Plan hem değersiz kağıt hem de önemli kanıt”
Haberler / Yerel Politika
25 Eylül 2013 Çarşamba 15:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Onuncu Kalkınma Planı’nın uzun vadeli strateji dayağından yoksun olduğunu belirten Güler, “Plan’da sık sık ‘Türkiye’nin 2023 Hedefleri’ne dayandığı belirtiliyor. Ancak bu hedeflerin yer aldığı belge Plan ekinde yok. TBMM görüşmelerinde Hükümet’e bu belgenin ne olduğu sorulduysa da herhangi bir açıklama alınamadı. Bu belge nedir, hangi kurumca kararlaştırılmıştır, nereden bulunabilir diye sorduğum yazılı soru önergesine Kalkınma Bakanı’nın verdiği yanıt, ilginç bir durumu açığa çıkardı” dedi.
“Acayip yanıt!”

Kalkınma Bakanlığı’nın önergeye verdiği yanıtla Onuncu Plan’ın uzun vadeli kamusal stratejiye dayanmadığını itiraf ettiğini belirten Güler, “Kalkınma Bakanlığı verdiği yanıtta Onuncu Plan'ın uzun vadeli stratejisi olmadığını belirtiyor. Önceki iki beş yıllık planın dayandığı 2001-2023 Strarejisi’ni tanımıyor. Peki bu ‘2023 Hedefleri nereden geliyor’ sorusuna ise, ‘Onuncu Plan çalışmalarında belirledik’anlamına gelen acayip bir yanıt veriyor. Yanıt acayip, çünkü bu Plan'ın süresi 2014 - 2018 yıllarıyla sınırlı beş yıl. Bu tarihler için hazırlanan bir planın, 2023 hedeflerini kendisinin belirlemiş olmasını açıklamak mümkün değil” dedi.

Kalkınma Bakanlığı, ikidebir andığı "2023 Hedefleri" belgesinin kim tarafından, ne zaman, hangi organın kararıyla belirlendiğinin bilinmediğini ve Bakanlığın da bunu ısrarla söylemediğini ifade eden Güler; “Yani ortada ‘2023 Hedefleri’ diye devlete ait resmi bir belge yok. Peki ama, bu hedefleri kim belirled? Bu kimin belgesi'” diye sordu.
“Kamunun yerini Parti mekanizmaları mı aldı'”
Bakanlığın bu soruları açıklığa kavuşturmaktan kaçındığını belirten Güler, “Plan’daki Türkiye’nin 2023 hedefleri” diye gönderme yapılan metin, olsa olsa Eylül 2012’de yayımlanmış olan ‘AK Parti 2023 Siyasi Vizyonu’ adlı parti belgesi ve o zamanlarda bürokrasinin eline tutuşturulmuş 100 maddelik liste olabilir. Eğer böyleyse, Onuncu Kalkınma Planı, kamusal mekanizmalarda belirlenmiş Uzun Vadeli Strateji dayanağından yoksun ve bunu bir partinin kendi görüşüne dayandırmış olması nedeniyle değersiz kağıt durumuna düşmüştür” dedi.
“Parti-devlet gerçeğinin kanıtı”
“Eğer bütün bir ülkenin 15 - 20 yıllık özgörüşü, bir partinin iç siyasal belgesine dayandırılmışsa, ortadaki siyasal gerçek, bir parti-devletiyle cebelleşmek durumunda olduğumuzdur. Onuncu Plan’ın kendisi devlet planlamasının belgesi olmaktan çıkmış, parti-devlet gerçeğini gösteren önemli bir kanıta dönüşmüştür.”
Güler, Kalkınma Bakanlığı’ndan açık ve tam bir yanıt almak amacıyla,sorularını yeni bir önergeyle yineleyeceğini belirterek, yetkililerin “2001-2023 Strateji Belgesi yürürlükten kaldırılmış mıdır; Plan’ın dayandığı belirtilen 2023 hedefleri belgesi hangi belgedir” sorularına açıklık getirmelerini istedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası