Ege Postası
Geri

Ekonomist başkan: Tedbirlerinin karşılığını aldı

Koltuğa oturur oturmaz kendini 150 ile 250 milyon lira arasındaki borcun içinde bulan Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, 9 ay boyunca aldığı tasarruf tedbirleri ile dikkat çekerken, tedbirlerin karşılığını da aldı. Adeta ekonomist gibi hareket eden Arslan, geçmiş yıllarda gelir ve gider bütçesinde ortaya çıkan uçurum farkında önüne geçti. 2013 yılını 36 milyonluk bir gelir gider farkıyla kapatan Çiğli Belediyesi, Arslan’ın 9 ayında görev aldığı 2014 yılını 3,5 milyonluk bir farkla kapattı. Arslan, “Geçmiş yıllara bakarsak çok önemli bir rakam bu. Esas gösterge 2015 sonunda olacak" dedi. EKONOMİST BAŞKAN
Ekonomist başkan: Tedbirlerinin karşılığını aldı
Haberler / Yerel Politika
5 Şubat 2015 Perşembe 12:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - 30 Mart yerel seçimlerinde İzmir’de CHP’nin oy oranını en çok arttırarak başkanlık koltuğuna oturan Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, geride kalan sürede adeta ‘ekonomist’ gibi görev yaptı. Koltuğa oturur oturmaz kendini 150 ile 250 milyon lira arasındaki borcun içinde bulan Aslan, 9 ay boyunca aldığı tasarruf tedbirleri ile dikkat çekerken, tedbirlerin semeresini de aldı.

TEDBİRLER ALDI
Alacaklar için 45 kişilik tahsilat ekibi kuran, gereksiz makam aracı kullanımını önleyerek, harcama ve satın almaları durdurarak sıkı tasarruf tedbirleri uygulayan Başkan Hasan Arslan, bir yandan da gelirleri artırdı. Bu tedbir ve çalışmalar sonucunda Arslan, geçmiş yıllarda gelir ve gider bütçesinde ortaya çıkan adeta uçurum farkında önüne geçti. 2013 yılını 36 milyonluk bir gelir gider farkıyla kapatan Çiğli Belediyesi’nde Arslan’ın 9 ayında görev aldığı 2014 yılı 3,5 milyonluk bir farkla kapandı.

GEÇMİŞE BAKARSAK İYİ BİR RAKAM
Belediyeyi borçlu devraldığını bu nedenle ciddi tasarrufu tedbirleri uyguladığını ifade eden Arslan, “ Göreve gelir gelmez geçmişi analiz ettik. 2010 yılında 6 milyon, 2011 yılında  12 milyon, 2012 yılında 26 milyon, 2013 yılında ise 36 milyon civarında gelir gider arasında dengesizlik olduğunu gördük. Gider fazlalığı vardı. Ben kamu yöneticiliği de yaptım. Aile ekonomisinde, şirket ekonomisinde ve belediyenin ekonomisinde de mali hesaplar çok önemlidir. Mali hesabı düzgün tutturamazsanız başarılı olamazsınız. Biz hemen tasarruf tedbirlerini ortaya koyduk. 2014’ün ilk 3 ayı bizim olmamakla birlikte geride kalan 9 ay boyunca hep tedbirlerimizi uyguladık. 2014 yılı sonunda 101 buçuk milyon gelir, 105 milyonda gider olarak bir tablo çıktı. Meclise de gelecek zaten. Üç buçuk milyonluk bir fark çıktı. Geçmiş yıllara bakarsak çok önemli bir rakam bu. Esas gösterge 2015 sonunda oluşacak ama 2014 yılını bu şekilde kapatmamız büyük bir başarı. Planlı programlı harcamalar yaptık” dedi.

SEVİNDİRİCİ OLAN ESNAFTAN MAL ALIYORUZ
 Belediyenin tam olarak düzlüğe çıkması adına 1-1,5 yıla daha ihtiyacı olduğunu belirten Arslan, “ Borçlarımız devam ediyor ama sevindirici olan  her esnaftan mal alabiliyoruz. Bir ara esnaf mal vermeme noktasına gelmişti. Haklı olarak uzun süre alacaklarını alamamışlar. Biz erittik bunu, icralık olanları protokole dönüştürdük. Protokollere bağlı kalıyoruz. Bu da güven oluşturmaya başladı. Zamanında protokol yapmayanlar başvuru yapıp icradan vazgeçiyorlar” dedi.

RUHSAT ALDIRIYORUZ
“Belediyenin bütçesini ne kadar iyi dengelersek Çiğlililere o kadar daha iyi hizmet veririz” diyen Arslan, yeni gelir kalemleri oluşturduklarını ifade etti. Arslan, şöyle devam etti;
“İlk 9 ayımda 650 tane ruhsat vermişiz. 650’yi 9 aya böldüğümüzde her aya 70 civarında ruhsat düşüyor. Çiğli gibi bir yerde ay da 70 başvuru olacak bu mümkün değil. Geçmiş dönemlerde kimse işin peşine düşmemiş. Oysa belediye gelirleri için çok önemli...Bir çok yere yeni yeni ruhsat aldırıyoruz” 

KREDİ ÇEKECEĞİZ
Meclis üyelerinde, Çiğlililerde ve  esnafta kendisine yönelik güvenin oluştuğunu ifade etti. Arslan, “ Sayıştay müfettişleri borçları nasıl ödeyeceksiniz diyor. ‘Ben 9 ay iyi şekilde götürdüm. Bundan sonraki süreçte de bir yol yordam bulacağız’ diyorum.  Kredi desteği olacak. Kredi konusunda meclisimiz de bir kişi hariç herkes onay verdi. Kredi çekeceğiz. Bu da meclis üyelerinden bize bir güven oluştuğunu gösteriyor. Çiğli’nin parasını çarçur etmeyeceğimi en başından beri söyledim. 2014 yılında da kredi talebinde bulunmuş ve aldığım krediyi planlı bir şekilde kullanmıştım. 2014’ün sonunda ikinci bir ek kredi talebinde bulunmuştum. İçişlerinden olur alıp krediyi çekmiştik. O parada çok işimize yaradı.Bankalarında bize güveni oluştu. Süreç için bu da bizim için önemli” dedi.

DENETLEMELERDE ÇOK RAHATIM
Sayıştay denetlemelerinden çekinmediği aksine rutin olarak denetlenmelerinin faydalı olduğunu belirten Arslan, şunları söyledi;
“ Bu konuda çok rahatım. Kendime güveniyorum. Bürokrata güveniyorum. Bilmeden hata yapılabilir. Sayıştay gelir uyarısını yapar, uyarılar dikkate alınır. Kimsede zimmet noktasında zorlanmamış olur. Yeter ki denetimler art niyetli olmasın. Bir takım yanlışlar olmasın istiyorum. Bürokratın ceza alamaması için zamanında denetleme yapılmasından yanayım. Zaten yasa gereği bu denetlemelerin yapılması gerekiyor. Ne hikmetse son 10 yıllık süreçte eksik yapılmış. Çiğli’de denetlemelerden memnun. Her yıl yapılmasından yanayım.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası