Ege Postası
Geri

Foça'da 'Eko-Köy' gerginliği: Fıçı çevrecilerle tartıştı

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, Foça'da mera alanına yapılmak istenilen Ekoköy Projesini protesto etmek ve belediye tarafından verilen ruhsatların iptal edilmesi için Başkan Saniye Bora Fıçı'ya seslendi. Öte yandan Başkan Saniye Bora Fıçı'nın eylem yerine geldiği ve eylemcilerle tartıştığı öğrenildi.
Foça'da 'Eko-Köy' gerginliği: Fıçı çevrecilerle tartıştı
Haberler / Yerel Politika
4 Haziran 2024 Salı 16:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Foça'da mera alanına yapılmak istenilen Ekoköy Projesini protesto etmek ve belediye tarafından verilen ruhsatların iptal edilmesi için Ekoköy  inşaat alanında kitlesel bir açıklama yaptı.

Eylem sırasında “Ekoköy değil ekokırım var”, “Ekoköy adı altında ekokırım ve talana hayır”, “Ekoköy ekolojik tarım değil rant ve betonlaşma projesidir” pankart ve dövizleri taşındı. Eyleme Ekoköy Projesini Meclis gündemine taşıyan DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın da eyleme katıldı. Akın, Ekoköy projesine karşı yürütmüş olduğu çalışmalar hakkında bilgi verirken, belediyenin tepkiler üzerine inşaat alanında yaptığı mühürlemenin yeterli olmadığını ruhsatları iptal etmesi gerektiğini vurguladı. 

İMARSIZ BİR ŞEKİLDE YAPILAŞIYOR! 

Basın açıklamasını okuyan Platform Sözcüsü Ramis Sağlam,  Eski Foça- Yeni Foça sahil şeridi başta olmak üzere son dönemde gündeme gelen “LÜKS KONUT PROJELERİ” Foça’yı tehdit etmeye devam ediyor. Nüfus yoğunluğuna neden olacak yapılaşma tehdidi altında yaşamaya mahkûm ediliyoruz. Birçok tarım arazisi cins değişikliği yapılarak imarsız bir şekilde yasal olmayan yollarla yapılaşmaya açılıyor" dedi. 

MERA ALANI CEVZİLİ BAHÇEYE ÇEVRİLDİ

Hobi bahçeleri ve peş peşe özellikle bir bölgede çıkan yangınlardan dolayı endişeli olduklarını belirten Sağlam, "Endişelerimiz her gün kendisini daha da hissettiren iklim krizidir. Endişemiz iklim krizinin tehdit ettiği tarım alanları, su kaynaklarımızdır. Endişemiz bölgenin imara açılarak yeni yapılaşmanın önünün açılmasıdır.  Foça Belediyesi, Fevzi Çakmak Mahallesi’nde 2022 yılında nüfus yoğunluğuna neden olacak 510 dönümlük mera alanı Encümen kararıyla bahçeye  çevirdi. Ardında da “Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi” adı altındaki lüks villa projesine ruhsat verdi. Bu proje meslek odaları, bilim insanları tarafından EKOKÖY değil Lüks villa projesi  olarak değerlendirilmesine rağmen proje inatla hala sürdürülüyor. Ekonomik olarak FOÇA’ya hiçbir şey kazandırmayacak olan bu projeler sadece lüks rant konutuna hizmet  ediyor. Foça’nın en önemli sorunlarının başında altyapı yetersizliği geliyor. Elektrik ve su kesintileri ayyuka çıkmışken, yüzlerce hatta binlerce lüks konut projesiyle bu sorun içinden çıkılmaz hal alacağı biliniyor. Artan nüfus yoğunluğu, yetersiz altyapı deniz ve kıyı kirliliğine neden oluyor" dedi. 

Açıklamanın devamı şu şekilde; 

EKOKÖY PROJESİ DAVALIK

Platformumuzun girişimleriyle Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından açılan dava devam ediyor. Foça Belediyesi, açılan davaya verdiği savunmada önce RANT PROJESİ EKOKÖY’ü savunurken gelişen kamuoyu baskısı sonucunda imara yakırı bölümleri mühürlemeye başladı. İlk günden beri söylediğimizi tekrarlıyoruz; bu proje imarsız alanda imara açma projesidir. Bu proje lüks villa projelerinin yolunu açma projesidir. 

2022 yılından bu yana söylediklerimize üç maymunu oynayanlar projeye 14 adet ruhsat verenler denetim yetkinizi bugüne kadar neden kullanmadınız. Bir kere daha söylüyoruz; Ekoköy projesinde istinat duvarı, hafriyat olmaz. Bölgenin doğal yapısı bozularak, proje alanını maden sahasına çevirerek ekoköy olmaz. Baştan beri söylediğimiz gibi burası EKOKÖY DEĞİL LÜKS VİLLA PROJESİDİR.

MÜHÜRLEME DEĞİL RUHSATLAR İPTAL EDİLSİN!

Foça Belediyesi, mühürleme yerine biran önce verdiği ruhsatları iptal ederek neden olduğu çevre felaketine son vermelidir. Özellikle bu bölgedeki lüks villa projelerinin altında kimin imzası olursa olsun sonuna kadar karşı durmaya devam edeceğiz. "

FIÇI KAVGAYA GİTTİ

Öte yandan Başkan Saniye Bora Fıçı, eylem alanına giderek eylemcilerle kavga etti. Fıçı'nın eylemcilere, 'burada kamuoyu yaratmaya çalışıp benim uğraşlarımı görmemek haksızlık'. Ben göreve gelili 2 ay oldu. Ben 2 aya rağmen ruhsat iptalini yaptım' diye sitem ettiği öğrenildi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası