Ege Postası
Geri

Gazeteci Solak, Soyer'in '100 eser kazandırdık' iddiasını eleştirdi

Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak, TR35 TV’de yayınlanan Haftanın Notları programında Hamza Dağ’ın AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığını değerlendirirken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Söz verdik, yaptık. 5 yılda 100 eser.” kazandırdık iddiasını eleştirdi.
Gazeteci Solak, Soyer'in '100 eser kazandırdık' iddiasını eleştirdi
Haberler / Yerel Politika
19 Ocak 2024 Cuma 21:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak, TR35 TV’de yayınlanan Haftanın Notları programında gündemi değerlendirdi.

“DAĞ’IN METROPOLDE KARŞILIĞI YOK!”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığını değerlendiren Gazeteci Halil Solak, “Hamza Bey uzun süredir konuşuluyordu ve Cumhur İttifakı’nın adayı oldu. Genç olmasına rağmen tecrübeli bir isim. Teşkilat içerisinde sevilen bir isim. Hamza Dağ’ın aday olması teşkilatta sevinçle karşılandı. Ancak İzmir açısından değerlendirdiğimiz zaman Dağ’ın adaylığı pek öyle görünmüyor. Gençliğinden itibaren AK Parti’de siyasetin içerisinde olduğu için çok politik bir isim. İzmir zaten belli bir yapıya sahip. Bu kenti almak için farklı hamleler yapmak gerekiyordu. Kadın aday olur mu olmaz mı gündeme geldi ardından İZTO Başkanının (Mahmut Özgener) adı geçti. Genel Merkez ve Erdoğan Hamza Dağ’da karar kıldı. Teşkilat üyeleriyle konuştuğumuzda metropolde bir karşılığı olmadığı söyleniyor. İzmir’de seçimi kazandıracak yerler metropoldür. Bazı teşkilat üyeleri, ‘İzmir’i kazanmak gibi bir dertleri yok mu?’ diye soruyorlar. Metropole karşılık Ödemiş, Tire, Kınık, Kiraz Bayındır, Aliağa gibi yerlerde karşılığı olduğu belirtiliyor. Bu da onun artı avantajı gibi. Çünkü CHP kırsal alanlarda siyaset üretemiyor. Kocaoğlu’ndan sonra o bölgelerde çalışan olmadı. Önceki seçimde Nihat Zeybekci dışarıdan geldiği için teşkilat bünyesine almamıştı. Binali Bey dışarıdan gelmişti ancak teşkilatta çok seviliyordu ancak başarılı olamadılar. Hamza Bey ne yapacak ben de çok merak ediyorum” ifadelerine yer verdi.

NAZİK DİLİ KAMPANYA BAŞLAYINCA GÖRECEK MİYİZ?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Hamza Dağ’ın arasında geçen tebrik mesajlarını değerlendiren Solak, “ Soyer tebrik mesajı yayınladı. Hamza Bey yanıt verdi. Bunlar siyasette görmek istediğimiz görüntüler. Kampanya dönemi başladığında da nazik bir dille yaklaşacaklar mı göreceğiz” diye konuştu.

“O PROJE BENİM DİYEMEZSİNİZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, ‘100 eser’ kazandırdık iddiasını değerlendiren Gazeteci Solak, “Soyer 100 eser olarak ne yaptı diye 2 gün düşündüm. Sayıyorum, sayıyorum 100 eseri bulamadım. Sitesinden (tuncsoyer.com.tr) baktım ve ilginç detaylara ulaştım. Narlıdere Metrosu, Aziz Kocaoğlu zamanında başlayan ve yüzde 15-20 gibi bir aşama kaydedilmiş bir projeydi. Bir büyük projeye başlarken en büyük sorun planlama, finansman kaynağı ve izin almaktır. Muhalif belediyeler ne diyor; ‘İzin alamıyoruz. Onay çıkmadı, imza atılmadı.’ Narlıdere’de bunların hepsi tamamdı. Proje başlamıştı. Siz geldikten sonra başlayan projeyi tamamlamışsınız. Önümüzdeki ay açılacağını ifade ediliyor. O proje ‘benim’ diyemezsiniz. Bunu söylemek haksızlık olur” ifadelerine yer verdi.

BUCA METROSU İKİNCİ DÖNEMİ OLSA BİLE…

Buca Metrosu’nun ne zaman biteceğini soran Halil Solak, “Buca Metrosu sayın Soyer’in projesidir. Ne zaman bitecek? Buca Metrosu 13,5 kilometre, 11 istasyondan oluşuyor. Yeni başladı. Soyer’i ikinci dönemi olsa bile bitmeyecek bir proje. Yüzde 15-20 ilerlemiş Narlıdere projesi 7 istasyonu 5 yılda anca bitiyor” dedi.

“BAŞLAYIP BİTİRDİĞİ TEK BÜYÜK PROJE: ÇİĞLİ TRAMVAYI”

Halil Solak, Tunç Soyer’in “5 yılda 100 eser. Söz verdik, yaptık” proje raporunu değerlendirmesini şu sözlerle sürdürdü:

Çiğli Tramvayı bu beş yılda başlayıp bitirdiği tek büyük proje. 651 otobüs alımı yapıldı. Halk Konut’a geldiğimizde ise bir tane Dilber Apartmanı var. Bu apartmanı da eser olarak lanse etmek bana garip geliyor. Kentsel dönüşümde de Örnekköy, Uzundere ve Ege Mahallesi’nde yapılıyor. İzmir’de 5-6 mahallede kentsel dönüşüm devam ediyor. Bu 100 eser içerisinde Gaziemir Emrez’i eklememişler. Dönemin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu temelini attı. Üzerinden yaklaşık 1,5 yıl geçti ancak ilerleme yok. Temel atılan yerin yanında 4 şeritli bir yol var. O yolun 2 şeridi inşaata doğru çöktü. Zemin etüdü düzgün yapılmadığı söyleniyor.  Kemal Bey’in temel attığı yeri kırdıkları ve dolgu yaptıkları ve tekrar beton döktükleri iddiaları var . 100 esere Gaziemir’i neden koymadınız?  Soyer, ‘Bizden önce İzmir’de kentsel dönüşüm durma noktasına gelmişti’ diyor. Örnekköy başlamıştı. Uzundere’de hak sahiplerine  evler Aziz Kocaoğlu tarafından teslim edilmişti. Hatta siz kat karşılığı alınan daireleri bile sattınız. Orada kentsel dönüşüm durdu demek haksızlık”.

“BELEDİYECİLİK FAALİYETLERİNİ YANLIŞ ANLADILAR”

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. Fazı hala bitmediğine dikkat çeken Solak, “ ‘Kazandırdık’ diyor. Henüz inşaat aşamasında ne zaman biteceği belirsiz. Şaşal Su fabrikasını yeniden faaliyete geçirdi.

Bergama Kozköyü Zeytinyağı Fabrikası 1,7 milyon liraya mal olmuş. İzmir’in zeytinyağı fabrikasına mı ihtiyacı mı vardı? Pako Hayvan Barınağı projesi güzel bir proje. İzmirli markaları var. Bunları eser olarak sayabilir miyiz? Halkın Bakkalı/Kasabı dar gelirli vatandaşların uygun fiyatlı ürünleri alması için faaliyete geçirilmesi gerekiyordu. Dar gelirlilere kar gütmeden vermeniz lazım. Bunlar proje değil.

Kültürpark kapılarını yenilemek, dirençli hale getirmek eser değil. Siz zaten var olan bir şeyi sağlıklaştırıyorsunuz.

Mahalle Bostanları diye bir eser yazmış. 3-5 mahalleye patlıcan, domates ekmek eser mi? Biz mi yanlış anladık onlar mı belediyecilik faaliyetlerini yanlış anladı.” İfadelerini kullandı.

“BOŞA HARCANAN 1 SENE”

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne dikkat çeken Gazeteci Solak, “9 ay öncesinden başladı. İşçi, çiftçi, STK, sendika vs. buluşmaları yapıldı. Birinci İktisat Kongresi neden yapıldı, Amacı neydi? Savaştan çıkmış bir ülkenin ekonomik temellerini atmak için yapılmıştı. Burada bir hedef var. Siz iktidar değilsiniz. İkinci kongreden sonuç ne var? Bir kitap var bir de aklımızda kalan 6’lı Masa liderleri seçim öncesi gelip verdikleri mesajlar… Sonrası yok. İşinin erbabı ekonomi alanında profesörler ve doçentler muhakkak katkı sundu. Ancak biz orada sadece siyaseti konuştuk. 6’lı Masa liderlerine şirin gözükmek için yapılan bir girişim. 1 sene harcadılar bu kongre için. 7 bölgeden, 200 kurum ve 500 delege katıldı. Bu insanların karşılanması bir masraf” dedi.

"KARABAĞLAR YURDUNU SİZ YAPMADINIZ!"

Karabağlar Atatürk Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu projesinin Karabağlar Belediyesi tarafından hayata geçirildiğine dikkat çeken Gazeteci Halil Solak, “Karabağlar Belediyesi’nin bir projesi bu… Yine Kocaoğlu zamanında imzaya alındı. O zaman Büyükşehir yüzde 60’ı Karabağlar yüzde 40’ını karşıladı. tuncsoyer.com’da yayınlıyorsanız bu projenin tamamı sizin olması lazım.

Tarihi Havagazı Fabrikası Kocaoğlu zamanında restore edildi. Buranın bir bölümünün Gençlik Merkezi olarak tahsis edilmesi bir eser mi? 17 tane Masalevi açıldı. Masalevini Narlıdere’de, Bayraklı’da yapıyor. Maraton İzmir bir eser mi? Uluslar arası bir spor organizasyonu… Bunun kent ekonomisine katkısı olur. Dahası var. CittaSlow mahallelerinde 100 eser içinde Karşıyaka Demirköprü ve  Konak Agora Ören Yeri’ndeki Pazaryeri Mahallesi pilot bölge seçilmiş… Sonuç ne olacak? O mahallelerde ne yapılacak?” diye konuştu.

"KADINLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR HİZMET"

Solak, “Anahtar Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmetleri Merkezi’nde şiddet uğrayan kadınları ağırlıyorlar ve gerek hukuki herek manevi destek veriyorlar. Bu eser değil ancak iyi bir proje. Önemli bir hizmet. O kadınların psikolojileri yıpranıyor. Ekonomik anlamda ihtiyaçları varsa kurs sağlanıyor” dedi.

“ESER DEĞİL KÜÇÜK DOKUNUŞ”

Bostanlı İskelesi Mikromobilite Alanı projesiden bahseden Solak, “Eser demek tuhaf. Bundan eser olur mu? Bu günümüz şartlarında hayatı kolaylaştıran küçük dokunuşlardır. Bunu İzmirlilere eser diye sunamazsınız. Sünger Kent projesi dediler ancak yağmur suyundan faydalanmanız için altyapınızın iyi olması gerekiyor. Bunun dünyada iyi örnekleri var. Örnek alırsınız. 2 tonluk evlere dağıttığınız bidonlarla sünger kent olunmaz” diye konuştu.

"VAPURLAR KOCAOĞLU DÖNEMİNDE ALINDI!"

Vapurların Kocaoğlu döneminde alındığını vurgulayan Halil Solak, “167 milyon Euroluk yatırımla 15 yeni yolcu gemisi ve 3 feribot alımı yaptık. Sitesinde ‘yaptık’ diyor. 15 gemi ile 3 feribot Kocaoğlu zamanında alındı. ‘Yaptık’ demek haksızlık. Başkalarının emeğini almak. Bakın, ‘geçmiş dönemde alınmıştı biz de üzerine 2 feribot aldık’ demiyorlar. ‘Yaptık’. Diyorlar devamında da  ‘Yaklaşık 137 milyon TL ek yatırımla Fethi Sekin ve Uğur Mumcu feribotlarını da filomuza kazandırdık.’ diyorlar algı yaratıyorlar. Görenler, bilmeyenler ‘Bakın Soyer, 167 milyon Euroluk vapur almış’ diyecekler. Bakın Büyükşehir Belediyesi’nin sitesinde olsa tamam. Ancak siz kendi sitenize bunları ‘yaptık’ şeklinde koyamazsınız.”

“OPERA BİNASINI NEDEN EKLEMEDİNİZ?”

Bir türlü bitirilemeyen Mavişehir Opera Binası hakkında açıklamalarda bulunan Gazeteci Halil solak, “101. eser ise yarım ve bitirilemeyen Opera Binası. Aziz Başkan gitmeden son attığı temeldir. Öyle yarım kaldı. Neden 100 eser arasına eklemiyorsunuz? Nereden tutarsanız elinizde kalıyor. Twitter’dan paylaşıp İzmirlilerin algısıyla oynamak için yapıyorlar. Önceki başkanların emeğine yazık” ifadelerine yer verdi.

“DALGA GEÇER GİBİ BİN TL!”

2024 yılı Yatırım Programı kapsamında İzmir’e ayrılacak yatırım tutarları belli oldu. İzmir’e ayrılan bütçelere dikkat çeken Gazeteci Solak, “Halkpınar-Otogar Metrosu’na sürekli bin TL ayrılması ‘biz yapmıyoruz’ demenin Türkçesi. Ulaştırma Bakanlığı’nın bu kente raylı sistem katkısı yok. Bir tane projelendirdiler bunu da sürekli bekletiyorlar. Buca gibi zor bir bölge de değil. Tüm kaynakları YHT’ye ayırmışlar. Bir an önce YHT’yi bitirmek istiyorlar. Tire-Belevi yolu ‘ölüm yolu’ olarak geçiyor. O yolu bitirmeleri gerekiyor. Dalga geçer gibi bin TL ödenek ayırıyorlar. İzmirliler de halkı olarak verdiği verginin karşılığını alması lazım. CHP’liler tepki gösteriyor çünkü rakamlar komik” ifadelerine yer verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası