Ege Postası
Geri

Gazeteci Umutoğulları, CHP İzmir İl Kongresini değerlendirdi

TR35 TV’de yayınlanan Birol Soylu ile 10. Köy programında Gazeteci Mithat Umutoğulları, CHP 38. İl Kongresine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Umutoğulları, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e önerilerde bulunarak, “Kongrede kendilerine muhalif olmuş isimlerin hepsini toplayarak kurultaya daha güçlü gidilmesi gerekiyor” dedi.
Gazeteci Umutoğulları, CHP İzmir İl Kongresini değerlendirdi
Haberler / Yerel Politika
21 Eylül 2023 Perşembe 15:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- TR35 TV’de yayınlanan Birol Soylu ile 10. Köy programında Gazeteci Mithat Umutoğulları gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“DELEGASYONA BASKI”

CHP İzmir 38. İl Kongresini değerlendiren Mithat Umutoğulları, “Kongreyi Celal Atik Spor Salonu’nda yapmak bir gelenekti, gelenek bozuldu. Bu sefer yapılan yerde insanlar oturdukları yerde sahneyi göremedikleri için ön tarafta yığılma oldu. Ben bir gerginlik bekliyordum. İlçe kongrelerinden sonra delegasyona ciddi bir baskı varedı. Salonda o baskıyı hissediyorduk. O gerginlik ister istemez salona da yansıdı. Sağ tarafta Kılıçdaroğlu lehgine slogan atan bir grup vardı. Sol tarafta duran grup ise sloganları çarşaf üzerinden attı. Salonda daha blok-çarşaf oylaması yapılmadan, blok liste talebinin geleceği ön görülmüştü. Bu gerginlik 15-20 kişiyle sınırlı değildi. Onlar Şakir Başak’ı desteklemeye gelen bir gruptu. Bir çok kişi blok listeye reaksiyon gösterdi. Bu tartışmaları biz her dönemde gördük. Bu tartışmaları intikam noktasına getirirseniz olay başka yere gider” dedi.

“AK PARTİ’YE NEDEN YANIT VERİLMİYOR?”

İl Başkanı Aslanoğlu’nun mazbata töreninde kavga için ‘küçük adli bir olay’ dediğini hatırlatan Umutoğulları, “Salonda olanlar salonda kalır. Fiziki bir zarar gelmediği için bir işlem yapılacağını düşünüyorum. Sonraki süreçte art arda yapılan açıklamalar hoş değildi. Şenol Aslanoğlu’nun şoförü var, Soyer’in koruması var, Tunç bey, git bu adamı döv mü dedi. Oradaki olayı sonraki süreçte il başkanına karşı aday çıkaranlarla ilgili hamle yapılmasını doğru bulmuyorum. Bugüne kadar azınlıkta olanlar ses yükseltmek için bağırıp, çağırdılar. Bu meselenin fazla uzamaması gerekiyor. Parti içinde sesini yükseltenler, günah keçisi arayanlar ya da olayı alıp hala siytasi malzeme yapmaya çalışanlar neden AK Parti’ye neden cevap vermiyorlar. Bugün Eyyüp Kadir İnan, ‘akraba’ listesi diye paylaştı. Neden bunlara cevap verilmedi?” ifadelerine yer verdi.

UMUTOĞULLARI’NDAN UYARI: İZMİR’DE İKTİDAR YÜZÜ GÖREMEZLER

Cumhuriyet Halk Partisi’nde her geçen gün siyasetçi profile düştüğünü aktaran Gazeteci Umutoğulları, “CHP’de Deniz Yücel, Mahir Polat, Utku Gümrükçü, Erhan Kılıç, Şenol Aslanoğlu gibi genç isimler uzun yıllar partiye hizmet edecekler. Burada kısır döngüye girip bunuu kan davası haline gatirerek  kendi varlıklarını da tartışmaya açıyorlar. CHP’nin bir vicdanı var. Soyer ve ekibi kongreden çok güçlü çıktılar. Ama yukarıda işin rengi başka olacak. Geçmiş dönemde Hasan Karabağ muhalefet misyonunu üstlendi, bu dönem ise Utku Gümrükçü üstlendi. Bugün Büyükşehir belediyesi’nin karşısında Gümrükçü ve onunla siyaset yapanlar var. Siz kazanmayı sayısal görürseniz yanılırsınız. Delegeleri alıyorsunuz ama yukarıya gittiğinizde adam yazdıramıyorsunuz. Bir MYK İzmir’de dengeleri değiştirir. Bunun geçmişte çok örneğini gördük. Biraz tansiyonu düşürmek gerekir. Aslanoğlu ve Soyer’den şünü bekliyorum, kongrede kendilerine muhalif olmuş isimlerin hepsini toplayarak kurultaya daha güçlü gitmesi gerekiyor. Bunun sonucunda parti içi gerginlik düşer. Zaten İYİ Parti, HDP aday çıkarıyor. Dolayısıyla CHP, İzmir’de yeniden kurumsallaştırması lazım. Bunu da kendi belediyer başkanlarında, örgütünle yaparsın. Bunu yapmazsan çıkacak faturanın bedeli ağır olur. Belki bir daha İzmir’de CHP iktidar yüzünü göremez. Burada herkesin tarihi bir günde misyon üstlenmesi gerekiyor” dedi.

“CHP’DE DEMOKRASİ KİŞİYE GÖRE İŞLİYOR”

Kongre gününe ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan  Umutoğulları, “Bürokratların siyaset yapma tercihleri gemideki kaptana bağlı. Kaptan müsade ederse bürokrat yapar. Aziz Kocaoğlu’nun böyle bir tercihi yoktu. Tunç Soyer ise bürokratlareın siyaset yapmasına fırsat veriyor. Bence etik değil. Belediye başkanlarının da örgüte müdahale etmesi etik değil. Kamu gücünü kimse kullanmasın. CHP’de son 6 yıldır demokrasi kişiye göre işliyor. Bayraklı İlçe Başkanı kongrede biz çarşafla mı geldik diye sordu. Didem Gültekin’in söylediği doğru ama bence kongre sonrasında Didem Hanımın siyasi hayatı bitti. CHP bunu unutmaz. Gültekin’in yaşı genç, 20 yıl sonra bile önüne çıkacak. Neden 1 kişiyle sınırlı tutular, delegasyon çıkıp konuşsaydı. Ben divan başkanının kongreyi kötü yönettiğini düşünüyorum. Tavrı çok yanlıştı. CHP’de işler böytle gitmez. Şu an gücü eline geçirenler iradeyi kendi lehlerine kullanacaklar ama bir yerde de CHP’n in bir vicdanı var. Soyer, şu an başkanlık koltuğunda oturuyorsa CHP vicdanı sayesinde oturuyor. Bugün gücü elinde tutanlar bilsin ki, bu partinin ilahi adaleti var.” ifadelerini kullandı.

“AK PARTİ GİBİ BİAT KÜLTÜRÜ OLUR”

Umutoğulları açıklamasında, “Kongre sonrasında yaşanan olaylardan dolayı Utku Gümrükçü sorumlu tutuluyor. Kongrenin seyrinde doğal gelişen bir tartışmaydı. Biz kişiler üzerinden birilerine fatura keseceksek, Soyer’i, Aslanoğlu’nu da koymalıyız. Bu tez başından sonuna yanlış. CHP’de siyasetçi yetişmiyor. CHP’de yetenklerini ispatlamış genç siyasetçilere imtiyaz tanınması gerekiyor. Utku Gümrükçü genç bir siyasetçi. Hataları olabilir, bu anlaşılır bir şey. AK Parti’ye ve sisteme karşı mücadele eden Gümrükçü’ydü. Sisteme karşı mücadele ederken aynı adam İzmir il kongresinde partililerin hakkını savunurken aynı insan değil mi? Bunu yaptı diye partiden mi atmak gerekiyor, itibarsızlaştırmak mı gerekiyor? CHP bunu yapmaya devam ederse AK Parti’de olduğu gibi partiyi kendi mücadeele ruhundan uzaklaştırıp biat kültürünün olduğu bir siyasi partiye dönüşür” dedi.

“EŞ-DOST-AKRABA”

Gençler siyaset yapmak istediklerine dikkat çeken Umutoğulları, “Sen listelere akraba, eş dost yazarsan yarın sokağa çıkacak genç bulamazsın. Kongre sonrasi nitelikli insanlar istifa etti. Neden istifa ettikleri sorulmadı bile. CHP 1991’de kaybettiğinde yaşadığı şımarıklığı yaşıyor. Bnece buna bir an önce son verilmeli ve parti içinde barışın sağlanması gerekiyoır. En tehlikeli şey insanların o, bu diye sınıflandırılması.  İzmir’de siaysetçiler bu kadar şımarık davranıyorsa tek sebebi gazeteciler” diye konuştu.

“HERKESİN KARNESİ VAR”

CHP Grup Başkanı Özgür Özel’in konuşması sırasında yaşanan gerginliğe ilişkin açıklamalarda bulunan Umutoğulları, “Özgür Özel’e destek Güzelbahçe’den geldi. Bir belediye başkanı kongrede demorkatik hakkını kullanıyor diye Kılıçdaroğlu karşıtı oluyor, Güzelbahçe Belediye Başkanı ise Özel’e destek verdiği halde Kılıçdaroğlucu oluyor. Neden ona zarar vermiyorlar, çünkü rakip görmüyor. Herkes görmek istediğini görüyor. Güzelbahçe’deki adama neden ihale çıkamıyorlar. Gümrükçü, kongrede 2 olay çıktı diye Kılıçdaroğlu düşmanı mı oldu? Fotoğraf senin benim baktığımız gibi değil. Yukarıda başka fotoğraf var. Herkesin bir karnesi var. O karneye bakacaklar. Soyer hakkında yazılanlara bakarsak çoktan içeri girmesi gerekiyordu. İktidar medyası itibarsızlaştırmak için bunu yapıyor. Güç büyükşehirin elinde. Soyer gidip, başkanların karnesini anlatsın. Ama sokakta partiyi tartışma. AK Parti’nin bir haftadır üzerinde tepindiği kongreyi o hale getirme” dedi.

"BATUR’A OPERASYON"

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a operasyon çekildiğini ileri süren Umutoğulları, “Uzun yıllardır siyasetin içindeyiz. Parti geleceği vardır. Abdül Batur İzmir’e uzun yıllar hizmet etmiş bir başkan. Ama hala Abdül Batur İzmir’de en becerikli en iyi başkanlardan biri. Bir akit imzalıyorsunuz. Batur’u sadece belediye seçimlerinde bir daha aday olmasın diye çizdiler. Aynı listede olduğun insanların çizmesi ahlaksızlıktır. Bunu yapanları siyasette güvenilirliği yoktur. CHP’nin kendini resetlemesi gerekiyor. Abdül Batur’u rakip gördükleri için itibarsızlaştırmaya çalıştılar ama yapamazlar. Bunu da çok etik bulmuyorum. Bu kongre CHP’nin ne geleceğine ne de CHP gibi bir çınara yakışmadı. CHP’lilerin 100’üncü yıla yakışır bir süreç yaşamaları gerekiyor” dedi.

"İZMİR’DE CHP'YE OLAN TEVECCÜH DEVAM EDECEK"

Yerel seçimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Umutoğulları, “Ben İzmir’de CHP’nin ciddi bir ivme kaybedeceğini düşünmüyorum. Diğer siyasi partilerle yapılan ittifaklar CHP seçmenini küstürdü. Ben İzmir’in CHP’ye olan teveccühünün devam edeceğini düşünüyorum. İYİ Parti bir gidip AK Parti’yle flört ediyor, bir gidip HDP’yi istemiyor ama ittifakı reddetmiyor. Seçmen bunu görüyor CHP Genel Başkanının bu memlekete kattığı değerler var. Meral Akşener 15 vekil sayesinde buraya kadar geldi. CHP Türkiye’deki demorkasi gelişsin diye yaptığı çalışmaları CHP’nin oyları eridi diye okursanız, yanlış yaparsınız. CHP örgütleri yerelde yanında ağırlık olmadan koşacaklar” ifadelerine yer verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası