Ege Postası
Geri

Kalp ameliyatı sonrası hasta sigara içilen ortamda bulunmamalı

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Erdem Çetin, açık kalp ameliyatı sonrasında hastaların sağlıklarına azami derece önem vermesi gerektiğini söyledi. Hastaların kendilerini fazla yormaması gerektiğini...
Kalp ameliyatı sonrası hasta sigara içilen ortamda bulunmamalı
Haberler / Güncel
27 Ağustos 2013 Salı 12:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Erdem Çetin, açık kalp ameliyatı sonrasında hastaların sağlıklarına azami derece önem vermesi gerektiğini söyledi. Hastaların kendilerini fazla yormaması gerektiğini ifade eden Çetin, ameliyat sonrasında sigarı bırakan hastaların yanında sigara içilmemesi gerektiğini önemle vurguladı.

    Açık kalp ameliyatı sonrası hasta, ortalama 6 hafta süren bir iyileşme dönemine ihtiyaç duyuyor. Bu süre hastanın genel sağlık durumuna, hastalığın ve ameliyatın türüne, yaşına ve günlük alışkınlıklarına bağlı olarak değişiyor. Hasta ameliyat sonrası bazen kendini yorgun, halsiz ve kötü hisseden hastanın iyileşme sürecinde bu şikayetleri zamanla ortadan kayboluyor. Kalp ve Damar Cerrahı Çetin, bypass sonrası hastaların iyileşme dönemi ve dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

    Açık kalp ameliyatı sonrası uykusuzluk ve iştahsızlığın görülebileceğini ifade eden Çetin, "Bu tür değişimler özellikle yaşlı hastalarda daha sıktır. İyileşme dönemi sonunda bu şikayetler de ortadan kalkar. Hastanın taburcu olduktan sonra en az 6 hafta sırt üstü yatması gerekir. Aynı zaman aralığında hastanın ağırlık kaldırmamasına dikkat edilmelidir. Ameliyat sonrası günlük aktiviteler ve yürüyüşler sırasında hasta kendini yormamalıdır. Böylelikle hastanın zamanla efor kapasitesi yavaş yavaş artacaktır." dedi.

    AMELİYAT SONRASI ENFEKSİYON RİSKİNE DİKKAT

    İyileşme döneminde dikkat gerektiren bir diğer konunun hasta ziyareti olduğunu kaydeden Çetin, açık kalp ameliyatı sonrasında vücudun savunma mekanizmalarının bir miktar baskılandığını söyledi. Bu dönemde hastanın kendini enfeksiyon kaynaklarına karşı koruması gerektiğini belirten Çetin, "Yoğun bakımdan çıktıktan sonra ilk 2 gün mümkün olduğu kadar ziyaretçi kabul edilmemesi önerilir. İlerleyen günlerde ise ziyaretler mümkün olduğunca az ve kısa süreli kabul edilebilir. Hasta, nezle ve grip gibi bulaşıcı hastalığı olanlarla aynı ortamda bulunmamalıdır." şeklinde konuştu.

    Kalp ameliyatı sonrasında sigarayı bırakan hastaların yanında sigara içilmemesi gerektiğinin altını çizen Çetin, "Kişi, hastalık veya ameliyat nedeniyle eğer sigarayı bırakmışsa, iyileşmeye yönelik ilk adımı atmış demektir. Sigaranın kalbin en büyük düşmanı olduğunu unutmamak gerekir. Hasta sigara içilen ortamlarda bile kesinlikle bulunmamalıdır." ifadelerini kullandı.

    VARİS ÇORABI KULLANILMALI

    Bu tür hastaların varis çorabı kullanması gerektiğini kaydeden Çetin, şöyle konuştu: "Varis çorabı kullanırken dikkat etmeniz gereken noktalar; Çorabınızı sabah yataktan kalkmadan giyiniz. Önerilen süre içinde kullanıma devam ediniz. Çorapta kırışıklık, katlanma olmamasına dikkat ediniz. Gece yatarken çorabınızı çıkarınız. Uygun boyutta varis çorabı kullanınız. Çorabı giyip çıkarmak için gerekirse yardım alınız."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası