Ege Postası
Geri

Liberal Demokratlar, anayasa değişikliğinde geri adım attı

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokratlar (LDP), yaz aylarında yapılacak Senato seçimleri için hazırladıkları parti programında anayasa vaadinden geri adım attı. Parti, Japon Anayasa'nın 96. maddesinde değişiklikle ilgili vaadine programında...
Liberal Demokratlar, anayasa değişikliğinde geri adım attı
Haberler / Dünya
24 Mayıs 2013 Cuma 11:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Japonya'da iktidardaki Liberal Demokratlar (LDP), yaz aylarında yapılacak Senato seçimleri için hazırladıkları parti programında anayasa vaadinden geri adım attı. Parti, Japon Anayasa'nın 96. maddesinde değişiklikle ilgili vaadine programında yer vermedi.

Japonya'da geçtiğimiz aralık ayında Liberal Demokratlar'ın iktidara gelmesiyle başlayan anayasa tartışması dinmiyor. Parti, anayasa değişikliğine 96. maddeyle başlayıp ardından da ünlü 9. maddeyi değiştirmeyi hedefliyordu. 96. madde, anayasanın nasıl değiştirilebileceğine yönelik hükümleri içeriyor. Buna göre, meclisin iki kanadının da 3'te 2 çoğunlukla değişikliğe evet demesi, ardından da referandumda basit çoğunluk gerekiyor.

LDP, meclisteki şartı yüzde 51'e indirmeyi planlıyordu. Buna yönelik vaadini de Senato seçimlerine ilişkin programına koymak istiyordu. Ancak LDP'den üst düzey isimler, programda 96. maddeye ilişkin bir şeyin olmayacağını ancak anayasa değişikliğinin hedeflendiğinin yer alacağını söyledi. LDP'nin anayasa değişikliğine koalisyon ortağı Yeni Adalet Partisi karşı çıkıyordu. Budist grup Soka Gakkai'nin desteklediği Yeni Adalet Partisi, anayasanın pasifist yapısına dokunulmamasını parti programına yerleştirmişti.

Japonya'nın anayasası, 2. Dünya Savaşı'nın ardından ABD tarafından yazılmıştı. Ünlü 9. madde, Tokyo'nun savaşı uluslararası sorunları çözmede bir yöntem olarak kullanmasını yasaklıyor. Ayrıca ordunun kurulmaması, sadece öz güvenlik güçlerinin kurulabileceği gibi ifadeler bulunuyor. Bu maddenin değiştirilmesi yönündeki isteğin en önemli nedeninin ise Çin'in artan askeri tehdidine karşı cevap verebilmek olduğu yorumları yapılıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası