İZMİR-Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, British Council ve Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği işbirliğinde, Hollanda Büyükelçiliği mali desteğinde kurulan 0 800 314 00 70 numaralı gençlik destek hattının tanıtımı, İzmir Barosu'nda gerçekleştirildi.
Gençlik Destek Hattı Proje Koordinatörü Fulya Çay, "Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre, 30 Nisan 2012 itibariyle ceza infaz kurumlarında 2 bin 225 çocuk bulunmaktadır. Bu çocukların, bin 828'i tutuklu, 397'si hükümlüdür. TİK'in verilerine göre, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerine gelen veya getirilen çocukların sayısı 2008 yılında 62 bin 430 iken 2011 yılında 84 bin 916'ya yükselmiştir. Güvenlik birimlerine ilk kez gelenlerin sayısı ise 41 bin 576'dır. Bir başka anlatımla polise veya jandarmaya birden çok gelenlerin sayısı 43 bin 349'dır veya yarıdan fazladır" diye konuştu.
"Bu verilere göre, suç tekrarının tehlikeli bir boyutta olduğunu görmekteyiz" diyen Çay, şöyle devam etti:
"İstatistiklere göre, polise yada jandarmaya yeniden suç işleyerek gelenlerin sayısının yarıdan fazla olması, suç tekrarı alarmı vermektedir. Bu veriler ışığında suç tekrarının önlenmesine yönelik planlama ve çalışmaların yapılması büyük önem arz etmektedir. Suça itilmiş çocuk ve gençlerin aileleri ve çevreleri ile yapılan araştırmalarda suça itilmek ya da yeniden suç işlemek konularında aile ve çevrelerinin etkilerini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, çalışmaların çocuk ve gençlerle birlikte aile ve çevreyi de kapsaması gerekmektedir. Tahliye sorası gençlere daha önce de yapmış olduğumuz çalışmaların başarısı bizi yeni bir çalışma yapmaya yöneltti ve Gençlik Destek Hattı Projesi'ni hayata geçirdik. Türkiye'de, çocuklara ve gençlere yönelik bir ilk olan bu çalışma, pilot olarak çocuk eğitim evlerinin bulunduğu illerde, Ankara, İzmir ve Elazığ'da başlatıldı. Bu çalışmayla, tahliye sonrasında ve risk altındaki çocuklara ve gençlere ücretsiz telefon hattı ve web sitesi üzerinden bireysel danışmanlık yapılmaktadır. Bu kapsamda, iletişim, ailevi sorunlar, okula devam, meslek edinme, psikolojik destek ve ailelere yönelik danışmanlık hizmetler verilmektedir."
TÜRKİYE'DE İLK
Aynı zamanda sosyal hizmet uzmanı olan Çay, "Avrupa'da birçok örneği bulunan ve Türkiye'de bir ilk olan bu çalışma için hedefimiz, projenin 2013 yılında İstanbul'u, 2015 yılında da tüm yurtta risk altındaki çocukları ve gençleri kapsamaktadır. Öncelikle yerel yönetimler tarafından yatılı merkezler ve mesleki kurslar için yer temini, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından barınma ve aile destek çalışmalarına katkı sağlanması, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık sorunları ve rehabilitasyon çalışmalarının üstlenilmesi ve ilgili STK'ların verecekleri destekler büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.
ŞİMDİLİK 12 SAAT HİZMET
Çay, telefon hattının Haziran ayında faaliyete geçtiğini, şu ana kadar kendilerine ulaşanlara her türlü desteği verdiklerini dile getirerek, "Gençlik Destek Hakkı, sabit telefonlardan ücretsiz aranabilen 0 800 314 00 70 numaralı telefondan pazar hariç her gün saat 10.00 – 22.00 arasında çocuklar, gençler ve ailelerinin hizmetindedir. Ayrıca, www.genclikdestekhatti.org web sitemizden de bize ulaşmak mümkün. Kısa süre içinde maddi destek, ailevi sorunlar, gelecek kaygısı, eğitim, hukuki destek, iş, ulaşım gibi taleplere cevap verdik, arayanları işbirliği yaptığımız kurum ve kuruluşlara yönlendirdik" dedi. Özellikle cezaevinden tahliye olan çocuk ve gençler için hazırlattıkları, üzerinde, destek hattının telefon numarası ve web sitesinin adresinin yazılı olduğu kartları da dağıtıp kendilerine ulaşmalarını beklediklerini dile getiren Çay, "Hükümete, devlet kurumlarına ve STÖ'lere sesleniyoruz. Bu kartopunu çığa dönüştürmek ve çocukların tekrar cezaevlerine dönmesini engellemek için desteğiniz çok ama çok önemli ve değerli" dedi.
Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği kurucuları Gülçin Saya ve Nevin Öktem'in de bulunduğu tanıtımda Proje Koordinatörü Çay, hatta başvuranlara okuma, yazma, iş, barınma konularında yardımcı olduklarını söyledi. Çay, kendilerine başvuranlardan da örnekler vererek, "Bir çocuk tutuklumuz. Cezaevinden telefon açıp, ağabeyinin de cezaevinde olduğunu ailesinin maddi durumunun iyi olmadığını belirtti ve yardım istedi. Biz de aileye ulaşıp maddi ve manevi destekte bulunduk. Ağabeyinin çocuğunun ihtiyaçlarını giderdik. Yine tahliye olan bir gencimiz, Ankara Sincan'daki cezaevinden ayrılışı sırasında ailesine ulaşmak için yardım istedi. Görevlilerimiz tarafından bulunduğu yerden alınıp şehirlerarası otobüsle, giderlerini karşılayarak ailesine ulaştırdık. İŞ-KUR aracılığıyla da tahliye olan gençlerimizi iş sahibi yaptık" diye konuştu.(DHA)