Ege Postası
Geri

Süs bitkiciliğinin sorunları Meclis gündeminde

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler, Ödemişli süs bitkisi üreticilerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.
Süs bitkiciliğinin sorunları Meclis gündeminde
Haberler / Yerel Politika
14 Haziran 2014 Cumartesi 12:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Küçük Menderes Havzası'nın dünyada eşine az rastlanır bir iklime ve toprak yapısına sahip bir yer olduğunu belirten Güler, “Küçük Menderes Havzası yılın 12 ayı tarımsal üretim olanağına sahip bir bölgedir. Plansız kentleşme ve şehirlerin beton yığını haline dönüşmesinden dolayı otoyolların ve parkların bitkilere olan ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Önceden ithalat yoluyla elde ettiğimiz süs bitkiler artık Küçük Menderes yöresinde yetiştirilme olanağına sahiptir. Küçük Menderes'te üretimin sağlıklı bir şekilde devamının sağlanabilmesi için sektörün, üreticiye ve ülkeye daha çok gelir getirebileceği düşünülerek desteklenmesi, teknik ve altyapı koşullarının sağlanması, danışmanlık hizmetleri ve planlama çalışmalarının yapılması gerekmektedir" dedi. 

Süs bitkisi ürünlerinde uygulanan, üreticinin rekabet gücünü azaltan KDV oranlarına dikkat çeken Güler, “Üretici örgütlenmeleri içerisinde süs bitkileri birlikleri ve aynı statüde olan kalkınma kooperatifleri, orman fidanlıkları kooperatifleri KDV'den muafken ticari işletmelerde aynı ürün yüzde18 KDV'li satılmaktadır. Üreticiler, birlik ve kooperatifler aynı statüde ürün satmayı ya da en azından KDV'nin yüzde 8'e çekilmesini istemektedir. Bölgede yaşayan üretici yurttaşlarımız şartlardan dolayı ortaya çıkan haksız rekabetin önlenmesini istiyor. Özel sektördeki süs bitkilerine uygulanan KDV nedeniyle ağaçlandırmanın genel anlamda önünün tıkadığı anlaşılmaktadır" dedi.

“İSTİHDAM KAPASİTESİ YÜKSEK"

Süs bitkiciliği sektöründe işin yapısı gereği büyük istihdam alanlarının oluştuğunun ve bu sebeple sektörün desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Güler, “süs bitkiciliği sektöründe çok ciddi istihdam potansiyeli görülmektedir. Süs bitkiliği üretiminde ortalama her yedi dekarda bir işçi istihdam ediliyor. Yani süs bitkiciliği sektöründe 700 dekarda 100 kişi istihdam ediliyor. Sektörün istihdam yaratma gücü çerçevesinde desteklenmesi gerekir. Süs bitkiciliğinde üretimin kayıt altına alınarak kalitenin artması için enerji, gübre, zirai ilaç, saksı, torf, su sistemleri ve dışsatım destek primi gibi üreticiyi rahatlatacak destekler verilmelidir" dedi. 

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, TBMM Başkanlığı'na verdiği önergesinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"Bakanlığınızın süs bitkisi ürünlerinde uygulanan, üreticinin rekabet gücünü azaltan yüzde 18 KDV oranlarının düşürülmesi konusunda herhangi bir çalışma var mıdı? Yapmayı planlıyor musunu? Üreticinin, ürün destek primi uygulaması ile desteklenmesi ve dışsatıma teşvik edilmesi konusunda herhangi bir planlama ya da çalışma yapılmakta mıdı? Ödemiş'te süs bitkisi üreticisine danışmanlık hizmeti verebilecek, alıcıya ürün numunesinin sergilenmesini ve ürün dışsatım kontrollerinin yapılması için laboratuar hizmetlerinin sağlandığı bir merkez yapılması için plan, çalışma var mıdır'"

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası