Ege Postası
Geri

Adanalı esnaflara 'iş sağlığı ve güvenliği' anlatıldı

Adana Esnaf Odaları Birliği’nde (ESOB) oda başkanları ve genel sekreterlerine İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yapılacak ‘Riski Analizi ve Eğitimleri’ konusunda seminer verildi. ESOB Kocavezir Eğitim ve Hizmet Binası Ahi Evran...
Adanalı esnaflara 'iş sağlığı ve güvenliği' anlatıldı
Haberler / Genel
18 Nisan 2013 Perşembe 14:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Adana Esnaf Odaları Birliği’nde (ESOB) oda başkanları ve genel sekreterlerine İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yapılacak ‘Riski Analizi ve Eğitimleri’ konusunda seminer verildi.

ESOB Kocavezir Eğitim ve Hizmet Binası Ahi Evran Salonu’nda yapılan toplantıda konuşan Birlik Başkanı Kazım Barışık, konunun tüm esnaflar açısından çok önemli olduğunu belirterek, uyulmaması halinde ağır para cezaları bulunduğunu söyledi. Barışık, herkesin yasalara uymak zorunda olduğunu hatırlatarak, “Meseleye duyarlı davranmayarak ‘Nasıl olsa bana bir şey olmaz’ diyenler cezayı yediklerinde işin ciddiyetini anlayacaklardır. Ancak biz bunların olmasını istemediğimiz için semineri düzenleyerek bilgilenmenizi arzu ettik. Amacımız tüm esnaf ve sanatkarlarımızın yasalara uymasını sağlayarak, cezalı duruma düşmesini önlemek." dedi.

Technical and Further Education olarak bilinen Teknik ve İleri Eğitim Programları (TAFE) İşyeri Hekimi Dr. Gökhan Şahin ve Genel Müdürü Sevilen Bilben 6331 sayılı yasanın esnaf ve sanatkarlardan neler istediğini ayrıntılarıyla anlattı. Bilben, 30 Haziran 2012 tarihinde kanunun Resmi Gazete de yayınlandığını ve 1 Ocak 2013’ten itibaren de uygulamaya konulduğunu hatırlattı. Bilben, “Bu kanun, iş kazaları ve meslek hastalıklarını oluşmadan önlemeye yönelik düzenlendi. Kanun kapsamında işletmeler, öncelikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan, kodlarına internet üzerinden bakarak kurumlarının tehlike sınıfını öğrenecek. Buna göre de işletmesinin risk analizini yapacak. Bir kişi dahi olsa personeline iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitimini ve sertifikasını aldıracak” dedi.

Dr.Şahan, bu işlemleri yaptırmayan işletmelere, ilk ay için 4 bin 500 TL, takip eden her ay için 3000TL para cezası kesileceğini bildirdi. Bu cezanın müfettişlerin yetkileri dahilinde, geriye dönük olarak yasanın ilk çıkış tarihi olan 2003 yılına kadar da rücu ettirilebileceğini belirten Şahan, eğitim almayan her bir personel için de 1000 TL para cezasının ayrıca uygulanacağına dikkat çekti, Şahan, işyerlerinin yapması gerekenleri de şöyle sıraladı: “İşletmenin risk analizi yapılacak. Personele temel eğitim verilip, sertifikalandırılacak. Çalışma ortamı incelemesi ve raporlaması yapılacak. Acil durum ( yangın, ilk yardım ve afet planı) raporu hazırlanacak. İşletme de yeni bir risk oluşmadığı sürece, eğitim ve sertifikalar 2 yıldan 4 yıla kadar geçerli. Bu hizmeti almak isteyen işletmelerin, ivedilikle Adana ESOB ile irtibata geçerek hizmet alım talebinde bulunmaları gerekir.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası