Ege Postası
Geri

Bavyera seçimleri - SPD, çifte vatandaşlık için inisiyatif başlatacak

Yeşiller partisi ile birlikte muhafazakar CSU partisini muhalefete göndermeyi hedefleyen Sosyal Demokrat Parti (SPD), çifte vatandaşlık, yerel seçim hakkı, anadil dersi ve Türkiye'nin AB üyeliği konusunda olumlu açıklamalar yapıyor. Başbakan...
Bavyera seçimleri - SPD, çifte vatandaşlık için inisiyatif başlatacak
Haberler / Dünya
14 Eylül 2013 Cumartesi 14:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yeşiller partisi ile birlikte muhafazakar CSU partisini muhalefete göndermeyi hedefleyen Sosyal Demokrat Parti (SPD), çifte vatandaşlık, yerel seçim hakkı, anadil dersi ve Türkiye'nin AB üyeliği konusunda olumlu açıklamalar yapıyor. Başbakan adayı Christian Ude, samimi bir dille bu hedeflere ulaşmak için Türk kökenli seçmenlerden de yardım istiyor.

Bavyera'nın ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti, Türk kökenli seçmenlerin isteklerine büyük oranda olumlu yaklaşıyor. Türk vatandaşlarının da çifte vatandaş olabilmesi için ülke genelinde inisiyatif almayı düşünen SPD, uzun süredir Almanya'da yaşayan vatandaşların Alman makamlarının engellerine takılmadan Alman vatandaşı olabilmesini amaçlıyor. Sekiz yıl Almanya'da kalan yabancılara Alman vatandaşlığı verilmesini isteyen SPD, Almanya'da doğup büyümüş kişilere uygulanan opsiyon modelinin de yük olduğu kanaatinde. SPD, çifte vatandaşlığı iki kültürü birleştiren bir zenginlik olarak görüyor. Yerel seçim hakkının sadece Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarına değil, AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarına da verilmesini isteyen SPD, eğitimde başarı sağlamak için Almanca'nın önemli olduğunu, fakat anadillerin de okullarda ders olarak okutulması istiyor.

Türkiye'nin AB üyeliği görüşmelerinin tam üyelik perspektifi ile devam edilmesi ve buna yeni bir dinamizm kazandırılmasını talep ediyor. Türkiye'nin AB üyeliğini her iki taraf için de siyasi ve ekonomik bir kazanç ve kültürel bir köprü olarak değerlendiren SPD, bunun için AB kriterlerinin yerine getirilmesinin önemine vurgu yapıyor.

Göçmen kökenli çocukları bir zenginlik olarak gören SPD, bu çocukların okullarda daha başarılı olması için bir taraftan Almanca teşviki diğer tarafdan da anadil dersi verilmesini istiyor. Bu bağlamda öğretmenlerin kültürler arası becerilerini de geliştirmesini amaçlayan SPD, anaokullarından başlamak üzere mümkün olduğunca erken eğitim teşviki hedefliyor. Göçmen kökenli vatandaşların bu şekilde topluma daha iyi katılımlarını sağlamayı amaçlayan Sosyal Demokrat Parti, bir de uyum yasası ile bunu yasal bir zemine oturtmak istiyor. Bu yasa ile önemli kurum ve kuruluşlarda göçmen kökenli vatandaşlar da temsil edilebilecek ve kamuda daha fazla istihdam edilecek.

SPD, Bavyera eyalet meclisi seçimlerine Nürnberg kentinden Arif Taşdelen ve Elif Cındık-Herbrüggen adlı iki Türk kökenli adayla giriyor.

Nürnberg Kuzey bölgesinden Bavyera Eyalet Meclisi seçimlerine milletvekili adayı olan Arif Taşdelen, yıllardır Bavyera meclisinde tek bir yabancı kökenli bir milletvekilinin giremediğine dikkat çekip, artık bunu değiştirmek istiyor. Taşdelen, çalışmaları ile vatandaşlara hizmet edip, sorunların çözümüne katkı sağlamak istiyor.

SPD BAŞBAKAN ADAYI CHRİSTİAN UDE'NİN SEÇİM MESAJI

''Bavyera dünyaya açık, misafirperver ve modern bir eyalet. Ancak bu gerçek, hali hazırdaki Bavyera hükümeti tarafından böyle görülmüyor. Tam aksine CSU, göçmenleri dezavantajlı duruma düşürmeye ve onların hayatlarını zorlaştırmaya çalışıyor. Bu böyle kalamaz. Bavyera Başbakan adayı oldum ve tıpkI 20 yıldır yönettiğim Münih Belediyesinde olduğu gibi eyalet genelinde yabancılar politikasını daha insancıl yapmak istiyorum. Bunun için lütfen bana ve SPD'ye destek verin.''

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası