Ege Postası
Geri

Bornova’nın 2024 yılı bütçesi belli oldu: İduğ’dan ‘Menemen’ göndermesi

Bornova Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumunda 2024 yılı bütçesi ise 2 milyar 246 milyon TL olarak belirlendi. Bütçe ve hgizmet tartışmalarının damga vurduğu oturumda Menemen’in dev bütçesine de gönderme yapıldı.
Bornova’nın 2024 yılı bütçesi belli oldu: İduğ’dan ‘Menemen’ göndermesi
Haberler / Yerel Politika
11 Ekim 2023 Çarşamba 12:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Bornova Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumu Başkan Mustafa İduğ idaresinde gerçekleştirildi.

2 MİLYAR 246 MİLYONLUK BÜTÇE ONAYLANDI

Toplantıda 2024-2026 mali yılı gelir ve gider bütçe taslağı oy çokluğuyla gündeme geldi. Bornova’nın 2024’te gelir bütçesi 2 milyar, gider bütçesi ise 2 milyar 246 milyon olarak kabul edildi.

Plan bütçe komisyonu Başkanı Cem Arıkan önergeye ilişkin yaptığı açıklamada, “2024 yılına ait bütçe belediye bürokratlarımızca hazırlanıp meclisimize sunulmuştu. O toplantıda ilgili bütçe komisyona havale edilmişti. Bütçenin genel değerlendirmesini yapma imkanımız oldu. 2024 yılı bütçesi uygulanabilir ve gerçekçi bir bütçe. Önümüzde seçim olmasına ragmen popülist bir bütçe değil. Deneyimli bürokratlar ayakları yere basan bütçe yapmışlar. Bir kamu kurumu olarak enflasyonla mücadeleye katkı sunmalıyız. Sağlıklı bvir bütçe ortada” ifadelerine yer verdi.

AK PARTİ’DEN  ELEŞTİRİ YAĞMURU

AK Parti meclis üyesi Akın Dalgıç, “2019 yılında 8 proje taahüt edildi, bunlardan sadece 2 tanesi hayata geçirildi. 2020 yılında yine 8 proje söylendi, 5 proje uygulandı. 2021’de 9 proje, 5 proje yine 2020’den gelen proje. 2020 yılı 7 proje, 2 tanesi yapıldı. 2023 yılı 9 proje, 4 tanesi yapılmış bunlar önceki yıllardan gelen projeler. 2024 yılı 7  proje, 3 proje önceki yıllardan gelen. Biz İçtaş binasını çok konuştuk. Bunu komisyonda da değerlendirdik. Bunun 1 yıllık ince işi var. Büyükşehir’in yapılacak olan binayı kabul etmeyeceği söylendi. Bir tek büyükşehir mi var, Bakanlık’tan da geçilebilirdi. Pınarbaşı’nda yıkılan belediye hizmet binamız için 15 milyonluk bütçe konulmuş. Keşke 5 yıl önce değerlendirilseydi. Pınarbaşı’ndaki Nar kafe uzun zamandır boş. Buralar bize gelir kaybı yaratıyor” dedi.

“BORCU OLMAYAN TEK BELEDİYE”

Başkan Mustafa İduğ ise, “2019-2023 yılı Eylül ayına kadar Bornova Belediyesi’nin yaptıklarını da söylenemeniz gerekir. Biz ölçülebilir performansla çalışıyoruz. Bu bir mali disiplin getirdi, borcu olmayan tek belediyeyiz. Müdürlüğümüzün bütçeleri kontrol altında. Kredi kullanmayan, kimseye borcu olmayan bir belediye var. Pınarbaşı’ndaki belediye binası benim için öncelikli değil. Benim önceliğim dokunmamız gereken alanlar. Biz birlikte çalışma arkadaşlarımızın bütçelerini inceledik. 4,5 yıllık dönem içerisinde ısrarla söyledim. Kurumlar arasındaki işbirliği eksikliği var. Hep bir şey istemek doğru değil. Biz her kazıyı bildirecek değiliz, onlar işini tam yapacak. Bornova kendi yağıyla kavrulan belediye” diye konuştu.

53 FAALİYET PLANLANDI

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, “Yaşanan olumsuz nedenlerden dolayı belediyemiz stratejik planlarında değişiklik yapmak zorunda kaldı. Bornova Belediyemiz bu şartlar altında 2024 yılı içinde uygulanmak üzere 53 adet faaliyet planlamıştır. 2024 yılı için 2 milyar gelir bütçesi, 2 milyar 246 milyon gider bütçesi hedeflenmiştir” diye konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR’İN ÜVEY EVLADI”

AK Partili Meclis üyesi Adem Kasacı ise konuşmasında, " sadece 2024’teki bütçeyi değil yapılmayan işleri de baz almak zorundayız. Çünkü 4 buçuk yıldır belediyeyi biz yönetiyoruz. Yapmadığımız projeleri tabii ki konuşacağız. Her konuşmada ekonomi diyorsunuz da bu sözleri biz değil siz verdiniz. 2021 yılında Bornova Kongre Merkezi için Büyükşehir’in destek olacağını söylediniz. 2024 yılına giriyoruz ancak Büyükşehir’in üvey evladı olduğumuz için bize destek geldi. Atıl bir şekilde duruyor. Daha iyi bir proje yapacaksanız, satalım. Demirbaşımızdan eksilmiyorsa ona da evet deriz. Ücret tarifelerinde yüzde 300-500 artışlar gördük. Bu artışı yaparsak enflasyonun yükselmesine katkı sağlamaz mıyız? Yüzde 85 personel maaşı var, yüzde 15 yatırım. Bu oran ile nasıl yatırım yapacaksınız?” dedi.

İDUĞ’DAN MENEMEN GÖNDERMESİ: YER SATARAK BÜTÇE YAPMADIK

İduğ ise, "Personel gideninin bütçedeki payı bu yıl yüzde 85 değil, gelir- gider dengesi içerisinde payı bu yıl yüzde 70. İller Bankası’ndan gelen para ise yüzde 62 arttı.  Asgari ücret belli, ekonominin geldiği durum ortada. 2 milyarlık gelir bütçesi içerisinde 1 milyar 578 milyon lira çalışma arkadaşlarımıza ödenecek olan paradır. 85 milyon civarında mal hizmet alımları var. Yüzde 10 yatırım yapma fırsatımız var. 2024 yılı sağlıklı bir bütçeyle biz yatırım yapacak bütçeyi sağladık.  Bu Cem Bey’in de dediği gibi ayakları yere basan, seçim için hazırlanmamış bir bütçedir. 2024’e geçerken Bornova’nın borçsuz bir belediye olarak geçeceğini hatta kasasında para olacağını söyleyebilirim. Bu açıdan bakıldığında mali dengede bir sıkıntı yok. Faiz ödemiyoruz, 2024 yılı iyi bit bütçedir. Bornova Belediyesi kredi kullanmıyor, faiz ödemiyor.  Bu meclis söz veridklerini yerine getirecek. Personel giderleri artışı herkesin ana sorunu. Ben hiçbir yeri satmadım. Başka belediyeleri kıyaslamak istemem ama 4 milyarlık bütçe yapıp 2 milyarlık yer satarak bütçe yapan belediyeler var. Hatta 2022’de 36 milyonluk kamulaştırma yaptık. Eksiklerimiz olabilir tamamlayacak zaman ve bütçemiz var” ifadelerine yer verdi.

“MENEMEN MAL SATIYOR AMA...”

AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan ise  açıklamasında, “Personelle alakası olarak hep siz konuştunuz. Biz personel alınmasına hiçbir zaman hayır demedik. Neden personel alıyorsunuz sorusunu soran meclis üyemiz yok. Aldığınız personel tamamen masa başına endeksli. Biz teknoloji üssü değiliz, fiziki noksanlıklarımız var. Alınan personelin yüzde 99’u masa başına alınıyor. İhtiyaç varsa ona da sözümüz yok ama temizlikle, park bahçelerle ilgili sorunumuz varsa… Bizim 2 binlere yaklaşan personelimiz var. Personel sayısı eksik değil, sahada çalışan personel eksikliği var. Bu meclisin yerine getirmeyeceği hiçbir söz olmadığını söylediniz. AK Parti grubu adına bizim için zaten bu öyle. Biz verdiğimiz hiçbir sözü tutmamazlık etmedik, lakin sizin verdiğiniz sözleri de biz vermedik. Deprem’in Bornova’da olduğunu söyleyip diğer ilçelere bakmıyoruz. Yapamamanın gerekçesi bu değil demek ki. Diğer belediyeleri örnek gösteriyorsunuz, Bahsettiğiniz belediye evet mal satıyor ama kendi kentinin kaderini değiştiriyor. Burada Menemen’i övecek Bornova’yı yerecek değilim. Aynı şeyi Konak, Karşıyaka için de söyledim. Eğer siz malı satıp yerine katma değer üretecekseniz yaşamı kolaylaştıracaksanız satmadığınız zarardır. Zaten siz bu belediyeyi batık devralmadınız. Bornova’nın tarihi zaten borçsuzdur. Bugün baktığımızda Bornova halkı belediye hizmetinden memnun değil. Bir sonraki dönem sizin olmanız memnun olunduğu anlamına gelmeyecek. En son ne zaman yürüyerek Bornova’yı gezdiniz? Her sene bütçe konuşmaları aynı, ayakları yere basan bütçe… Çamkule’ye Naldöken’e gidin. Muhakkak geçiyorsunuzdur ama o gözle bakmıyorsunuz” diye konuştu.

 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası