Ege Postası
Geri

CHP İzmir’de çarşaf-blok belirsizliği! Eski vekillerden ‘gelenek’ hatırlatması

CHP İzmir’de gözler, 16 Eylül günü yapılacak olan il kongresine çevrildi. Kongre öncesi blok-çarşaf tartışmaları gündeme gelirken CHP eski milletvekilleri geleceğin çarşaf olduğunu hatırlattı.
CHP İzmir’de çarşaf-blok belirsizliği! Eski vekillerden ‘gelenek’ hatırlatması
Haberler / Yerel Politika
13 Eylül 2023 Çarşamba 10:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Cumhuriyet Halk Partisi’nde olağan kongre takvimi tüm hızıyla işlerken ilçe kongrelerinin tamamlanmasıyla gözler, 16 Eylül günü gerçekleştirilecek olan il kongresine çevrildi.

16 Eylül günü yapılacak olan il kongresinde mevcut İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve Konak eski ilçe başkanları Aytekin Tunus ve Şakir Başak yarışacak.

İl kongresine sayılı günler kala blok liste- çarşaf liste tartışmaları da hız kazandı. Aytekin Tunus ve Şakir Başak, CHP’de geleneğin çarşaf olduğunu hatırlatarak çarşaf liste için çağrıda bulunmuştu.

‘ÇARŞAF BİRLEŞTİRİR’

Blok listenin ayrıştırdığına dikkat çeken CHP İzmir önceki dönem Milletvekili ve eski İl Başkanı Tacettin Bayır,  “Kongrenin nasıl olacağı delegenin takdiridir. Geçen il kongresinde de blok olsun diye 400 imza toplanmıştı. Oylamadan önce blok-çarşaf konusunda bir lehte bir aleyhte olmak üzere söz vermesi gerektiğini söylemiştim. O zaman blok listenin aleyhinde çarşaf listenin lehine bir konuşma yaptım. O konuşmam memnuniyetle karşılandı. ‘Çarşafın aleyhine konuşma yapmak isteyen var mı?’ diye soruldu. 400 imza toplanmasına rağmen bir kişi konuşma yapmadı. Oylamaya geçilince çarşaf liste çıktı. Blok liste için imza verebilirler ama el kaldırmak daha zordur. Tüzüğümüzde yasal olarak çarşaf yapılması gerekir. İzmir’e yakışan da, demokratik olanı çarşaf listedir. Her ne kadar İzmir’deki 30 ilçe kongrelerini blok yaptılarsa da blok liste ayrıştırmayı getirir. Blok listede listenin biri kazanır, diğer kaybeder. Kaybeden liste kendini dışlanmış hisseder, partiye küser. Çarşaf listede ise listeler birleştirilir, karma bir yapı oluşur. Hem yönetim kurulunda hem kurultayda karma bir yapı olur ve daha kucaklayıcıdır” dedi.

‘GELENEK ÇARŞAFTIR’

İzmir’de geleneğin çarşaf olduğunu hatırlatan CHP önceki dönem Milletvekili Atila Sertel, “Demokrasinin gereği olarak delegeler sandıkta istediği insanları seçmek üzere serbest bırakılmalı. Çarşaf liste en uygunudur. Tüzüğümüzde de çarşaf esastır. İlçelerde blok olabilir ama il için gelenek çarşaftır” diye konuştu.

‘TABANA BASKI’

Parti üstündeki tartışmaların tabana yansıtıldığına dikkat çeken CHP İzmir 23. dönem milletvekili ve eski il başkanı Selçuk Ayhan ise açıklamasında, “Parti üstündeki çekişmeleri baskıyla tabana yansıtmaya çalışıyorlar. Bence seçimler delegenin özgür iradesiyle yapılmalı. Delege seçilirken o özgür irade ne kadar yansıdı tartışılır. İl kongresinin çarşaf olması daha demokratiktir” ifadelerine yer verdi.

‘BLOK LİSTE DAYATMASI’

30 ilçede kongrelerin blok listeyle yapılmasının yanlış olduğunu vurgulayan geçmiş dönem İzmir Milletvekili Musa Çam, “Tüzüğümüz çarşaf listenin esas olduğunu söylüyor. Delegelerin talebiyle bir oylamaya sunulur. Biz çarşaf listeden yanayız. Çarşaf liste birleştirir, blok liste ayrıştırır ve ötekileştirir. Bizim geleceğimiz çarşaf listeyle seçime gitmektir. Ben il kongresinde böyle bir teklifin gelmeyeceğini düşünmek istiyorum. Delegeler kendi iradeleriyle il yöneticilerini, kurultay delegelerini ve partinin organlarını kendi özgür iradeleriyle seçmeliler. Dayatılan blok listeyle seçim olmaz. İlçelerde yanlış yapıldı diye ilde de yanlış yapmak zorunda değiliz” dedi.

 

 

Deniz Yücel'den kongre öncesi kritik 'çarşaf liste' açıklaması:İzmir’in demokrat ruhuna çok daha uygun
 

 

 

CHP İzmir’de çarşaf-blok tartışmaları tam gaz: Başak’tan demokrasi vurgusu

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası