Ege Postası
Geri

Dışişleri Bakanı CHP'yi suçladı

Davutoğlu, 'Esas Türkiye'yi savaşa sokacak olan CHP'nin tavrıdır' dedi.
Dışişleri Bakanı CHP'yi suçladı
Haberler / Politika
7 Ekim 2012 Pazar 12:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA (ANKA) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, tezkereye hayır diyen CHP’nin Suriye politikasını sert bir dille eleştirdi. Davutoğlu, “Muhtemelen bütün dünyanın kınadığı Suriye Devlet Başkanı moral bulmak için ya bizim muhalefeti ya da bizim televizyonlardaki yorumları dinliyordur” dedi. Davutoğlu, Suriye yönetiminin bile saldırıyı kabullendiğini ancak muhalefetin hala Suriye yönetimini mazur gösterecek açıklamalar yaptığını söyleyerek, “Esas Suriye yönetimine cesaret verecek olan budur. Esas Türkiye’yi savaşa sokacak olan bu tavırdır” diye konuştu. Davutoğlu ayrıca, tezkereyle Türkiye’nin tüm saldırılara karşı “Anında cevap verme hazırlığını tamamladık. Anında da cevap verilir herkes ayağını denk alsın” uyarısını yaptığını söyledi. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye ile ilgili son gelişmelere ilişkin TRT’ye konuştu. Davutoğlu, “Devlet olmak iyi niyetli çabalar dışında bütün senaryoları göz önünde bulundurmayı gerektirir. Yani bir devlet karşı tarafla diplomatik ilişkileri sürdürürken, uyarıları sürdürürken uluslararasındaki bütün çalışmalarını yürütürken bir taraftan da olabilecek bütün senaryolara hazırlıklı olmak zorundadır” dedi.

Suriye krizi bağlamında Türkiye’nin doğrudan etkilenecek bir ülke olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, “Eğer bu saldırı bizim vatandaşlarımızın can güvenliğini tehdit eder hale gelmişse tehdit etmenin ötesinde can güvenliğini yok etmişse beş vatandaşımızın iki anne üç kız çocuğu o zaman bunun karşılığının verilmesi bir zaruret haline gelir” diye konuştu.

-“SURİYE TELEVİZYONLARI BİLE BÖYLE BİR MÜDAFAA İÇİNDE DEĞİLLER”-

Davutoğlu, TBMM’de kabul edilen tezkereye ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:
“Tezkere bir savaş ilanı değildir, savaş niyeti de değildir, savaşa yönelik atılan bir adım da değildir. Eğer Akçakale’de vatandaşlarımız katledilmiş olmasaydı böyle bir adıma ihtiyaç hissetmezdik. Öyle bir hava yaydılar ki muhalefet ve bazı basın yayın organları herhalde Suriye televizyonları basın yayın organları böylesine yorumcular görmüyordur şuanda. Muhtemelen bütün dünyanın kınadığı Suriye Devlet Başkanı moral bulmak için ya bizim muhalefeti dinliyordur ya bizim televizyonlardaki yorumları dinliyordur.”
Bakan ayrıca, “Suriye televizyonları bile böylesine can siper bir müdafaa içinde değiller. Bunu anlamak mümkün değil. Sanki Türkiye Suriye’ye gereksiz yere savaş ilanı yapıyormuş gibi kamuoyunu da tahrik edecek bir söylem benimseniyor” dedi.

Öteyandan, Suriye’den gelen top mermisinin adresinin belli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, tezkereyle Türkiye’nin caydırıcılığını gösterdiğini belirterek şu ifadeleri kaydetti:

“Hiçbir ülke çıkıp da Türkiye mukabelede bulunmakla hata yapmıştır demedi. NATO’nun açık desteklediği son dönemlerde NATO’nu yaptığı en net ve sert açıklamadır bizim tarafımızdan yayınlanan metin virgülüne dokunulmadan kabul edilmiştir. BM Genel Sekreteri desteklemiştir. Bütün bu uluslararası organlar ve örgütler desteklerken muhalefetin sorumsuzca Beşar Esat’ı aklayacak şekilde, acaba bu saldırı muhalefet tarafından mı yapıldı havan topu ile onlar mı yaptı diye halan dün akşam dahi televizyonda yorum yapanların sadece bu saldırı karşısındaki duyarsızlıklarını değil aydın bir insan olarak duyarsızlıklarını hayretle karşılıyorum.”
Davutoğlu ayrıca, “Büyük bir sınavdan geçiyoruz hepimiz. Biz hükümet olarak, yetkililer olarak bu sınavın bütün ağırlığını omuzlarımızda hissediyoruz. Ama herkesin hissetmesi lazım” mesajını verdi.

Bakan Davutoğlu, “Türkiye yalnız kaldı” yorumlarını yapan kişilerin de “ya dünyayı takip etmediğini ya haberleri takip etmediğini ya da Türkiye’nin yalnız kalmasını istediğini” ifade etti.

-“HERKES AYAĞINI DENK ALSIN”-

Tezkereyle birlikte Suriye’nin gerekli mesajı aldığını, Türkiye’nin caydırıcılığının daha fazla arttığını ve sınırın daha güvenli hale geldiğini belirten Bakan, tezkereyle Türkiye’nin tüm saldırılara karşı “Anında cevap verme hazırlığını tamamladık. Anında da cevap verir herkes ayağını denk alsın” uyarısını yaptığını söyledi. Davutoğlu ayrıca, “Bundan sonra Suriye tarafından gelebilecek hiçbir adım mukabelesiz kalmayacak. Bunu biliyorlar” mesajını da verdi.

Davutoğlu, Suriye yönetiminin bile saldırıyı kabullendiğini ancak muhalefetin hala Suriye yönetimini mazur gösterecek açıklamalar yaptığını söyleyerek, “Esas Suriye yönetimine cesaret verecek olan budur. Esas Türkiye’yi savaşa sokacak olan bu tavırdır. Suriye yönetimi Türkiye kamuoyunda böyle bir tartışma olduğunu bildiğinde yanlış bir öz güven içine girer” dedi.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası