Ege Postası
Geri

Durak’tan fobi çıkışı: Karşıyaka’nın aydınlık yüzünden korkuyorlar

Karşıyaka Belediyesi Temmuz ayı birinci meclis toplantısına Başkan Cevat Durak damga vurdu. Karşıyaka’yı yakından ilgilendiren Atık Kompost Tesisi, Marina Projesi, Mavişehir Planları ve Örnekköy’deki stat projesine yönelik açıklamalarda bulunan Durak, ilgili bakanlık ve birimleri hedef aldı. Durak, “Acaba, yıllarca önlerinde duran projeleri imzalamayan bakanlıkların bölge veya şube müdürlükleri, CHP’li belediyeleri nasıl sıkıntıya sokarız yarış ve telaşına mı düştü'Her şeyi sessizce izliyoruz. Üretmeye çalışıyoruz. Üzerimize farklı bir şekilde geliniyor. Yıllardır Karşıyaka’ya yönelik farklı çalışmalar yapılıyor. Karşıyaka fobisi var üzerlerinde. Karşıyaka’nın aydınlık yüzünden korkuyorlar” ifadelerini kullandı. Son günlerde, “Akşam Çayları”, adı altında ilçelilerle bir araya geldiğini hatırlatan Durak, vatandaşların sıklıkla emlak vergisi artışlarını gündeme getirdiğini belirterek “2013 yılında, Emlak Vergisi’nde, yüzde 7 gibi bir artış oldu. Bu artış oranını da, biz değil, Bakanlar Kurulu belirlemiştir”dedi.
Durak’tan fobi çıkışı: Karşıyaka’nın aydınlık yüzünden korkuyorlar
Haberler / Yerel Yönetimler
1 Temmuz 2013 Pazartesi 18:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - Karşıyaka Belediyesi Temmuz ayı birinci olağan meclis toplantısı Belediye Başkanı Cevat Durak başkanlığında gerçekleşti. Meclis toplantısına Başkan Durak’ın konuşması damga vurdu. Karşıyaka’yı yakından ilgilendiren Atık Kompost Tesisi, Marina Projesi, Mavişehir Planları ve Örnekköy’deki stat projesine yönelik açıklamalarda bulunan Durak, ilgili bakanlık ve birimleri hedef aldı.

ATIK TESİSİ İLE BAŞLADI
Büyükşehir Belediyesi’nin “Atık KompostTesisi” için Yamanlar’daki girişimine baştan beri karşı çıkan Başkan Durak,alana yönelik Devlet Su İşleri 2. Şube Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili birimlerinin “olur” vermesi ile ilgili haberler çıktığını ve şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade etti. Durak, “Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı proje için ilgili bakanlıkların, çekincelerini belirterek, “kısmi onay” verdiği belirtilmektedir. Karşıyaka Belediyesi olarak, konuya ilişkin, iki üniversiteye yaptırmış olduğumuz bilimsel araştırmanın sonuçları dahi dikkate alınmadan, ilgili birimlerinin “olur” vermesini şaşkınlıkla karşılıyoruz.İzmir’in kuzey aksında yaşayan 2 milyona yakın nüfusun su ihtiyacı karşılayan, kentin geriye kalmış son yeşil bölgelerinden biri olan Yamanlar Dağı’nda yapılması düşünülen bu tesisle ilgili, kurumların görüş bildirirken, kullandıkları ifadeleri anlamak ise mümkün değildir. Orman Bölge Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’nin çekinceleri olmasına rağmen, onay vermesi, ister istemez, Karşıyakalıların akıllarında soru işaretleri uyandırmaktadır” dedi.



İLGİLİ KURUMLARA SORU YAĞMURU
Karşıyaka Belediyesi olarak dikkatle takip ettikleri sürece ilişkin ilgili kurumlara soruları olduğunu belirten Durak şöyle devam etti, “ Zengin yer altı su kaynaklarına ve doğal özelliklere sahip, bölgenin geleceğini yakından ilgilendiren görüşleriniz hangi kriterlere dayanmaktadı? İzmir’in ender doğa cennetlerinden biri olan Yamanlar Dağı’nda sırf yeraltı suları değil, kuzeyden İzmir’e esen şiddetli rüzgarlarında kenti etkisi altına aldığını düşünecek olursak, bu kriterler dikkate alınmadan, bir mahcubiyet içinde olunsa bile, kısmi onaylar verilmesi, bilimsel verilerden, planlamadan ziyade, siyasi maksat taşıdığı sonucuna varabilir miyiz'Acaba, yıllarca önlerinde duran projeleri imzalamayan bakanlıkların bölge veya şube müdürlükleri, CHP’li belediyeleri nasıl sıkıntıya sokarız yarış ve telaşına mı düştü'Karşıyaka Belediyesi olarak, İzmir’in kuzeyinde yaşayan milyonlarca insanı bu kadar yakından ilgilendiren bir çalışmanın, onlardan adeta kaçırılarak yapılmasına seyirci kalmayacağımızı kamuoyuyla, bir kez daha paylaşmak istiyoruz. Umarız, yapılan haberler doğru değildir”

“BAKANLIK BİZE SÜRPRİZ YAPTI”
Başkan Durak’ın gündeme getirdiği ikinci konu ise Marina projesi oldu. Marinaların yerine yönelik Bakanlık nezdinde ki gelişmeleri gündeme getiren Durak, ”Karşıyaka Belediyesi olarak, 3 marina projesi hazırlayarak, planlara da işlemiştik. Turan bölgesi için hazırladığımız proje, Bayraklı’da kalmıştır. Diğer, 2 projeden biri, Yelken Kulübü’nün olduğu yerde, daha çok çekek alanı olarak projelendirildi. Bir diğer marina yeri olarak da, Mavişehir sahilinin, Çiğli’ye doğru olan tarafını belirleyerek, planlara işlemiştik. Ancak, Ulaştırma Bakanlığımız, bize bir sürpriz yaparak, alternatif bir yerle çıktı karşımıza… Bakanlık, Karşıyaka Vapur İskelesi ile Nikah Sarayı arasında kalan bölgede yapmak istediği marina için ilgili kurumlardan görüş istemeye başladı. Bu doğrultuda, Karşıyaka Belediyesi olarak, bizden de bir görüş isteniyor. Biz, aslında, bu proje gündeme geldiği ilk günden bu yana görüşümüzü dile getiriyoruz.Zira, derinliği nedeniyle, ek maliyet çıkarmayacağı gerekçesiyle, bakanlık tarafından, ısrarla üzerinde durulan bölge, bu projenin getireceği yoğunluğu kaldırabilecek durumda değildir. 100 bin metrekarelik inşaat alanına sahip, 20 bin metrekaresi kapalı alan olarak, planlanan proje, kentin en işlek ana arteri üzerinde bulunmaktadır. Bölge aynı zamanda, deniz trafiğinin de çok yoğun olduğu bir bölgedir” dedi.

“KARŞIYAKA’NIN KALBİNE DERİN BİR YARA AÇAR”
Bölgede 100 bin metrekarelik bir alan bulunmadığı için denizin doldurulmasının kaçınılmaz olacağını ifade eden Durak şöyle devam etti; “ Projede ayrıca, 5 bin metrekarelik ticaret alanı da bulunmaktadır. Marinanın yapılmak istendiği yerin, Karşıyaka Çarşısı’na yakınlığı düşünüldüğünde, buradaki ticaret de olumsuz etkilenecektir. Biz, marinayı, Mavişehir’de projelendirirken, tüm bu etmenleri göz önüne alarak, bir planlama yapmıştık. Zira, projelendirilen büyüklükteki bir marinanın, bölgeye getireceği yük de, çok iyi değerlendirilmelidir. Biz, Mavişehir sahilini seçerken, otoban bağlantısını da, dikkate alarak, planlamamızı yapmıştık.Ancak, derinliği bahane ederek, Bakanlığın yapmak istediği değişiklik, Karşıyaka’nın kalbine derin bir yara açmaktan başka bir anlam taşımamaktadır. Ankara, maliyetten kaçmaya çalışırken, asıl maliyeti İzmirlilerin, Karşıyakalıların, dolayısıyla, insanlarımızın ve kentimizin sırtına yüklemektedir”

“UYGULANABİLİR BİR PLAN DEĞİL”
Başkan Durak’ın meclis toplantısında gündeme getirdiği diğer bir konu ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın’ın da katılımıyla gerçekleşen Mavişehir Meydanı açılış töreninde de kürsüden konuşmacılar tarafından dile getirilen Mavişehir Planları oldu. Karşıyaka Belediyesi olarak, konuya çok uzun zamandır dikkat çekmeye çalıştıklarını belirten Durak, “ Belediyemiz tarafından hazırlanan planlar, bazı bölge sakinlerinin itirazları üzerine iptal edilmişti. 2011 yılında yetkiyi bizden alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı plan ise, ciddi yoğunluk artışı getiriyor. Özellikle kamuya açık, sağlık, sosyal, kültürel ve yeşil alanlar ticaret ve konut alanlarına dönüştürülerek, satılıyor. Parklar, dinlenme alanları yok ediliyor. 100 bin metrekarelik alan, inanılmaz derecede büyüyerek, yoğunluğu 230 bin metrekareye çıkartılıyor.Bu plan uygulanabilir bir plan değildir. Bunun üzerine, planın iptali için dava açtık. Dava hala sonuçlanmadı. Ancak, gelen itirazlar üzerine, bakanlık kendi planında revizyon yaptı. Yapılan revizyon, aslında bir anlam ifade etmiyor. Çünkü, plan bu haliyle de uygulanabilir olmaktan çok uzak. Belediye olarak, 2. bir dava açtık, o da devam ediyor. Şu çok iyi bilinmelidir ki; bölgeyi tanımayan, bilmeyenler tarafından, dayatılmaya çalışılan bu planlara karşı mücadelemizi, yasal zemin doğrultusunda sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.



“KARŞIYAKA FOBİSİ VAR”
Yılan hikayesine dönen Örnekköy’deki stat projesini de gündeme getiren Durak, “ Söz verenlerin stadı niye yapmadıklarını soruyorum. Her şeyiyle hazır. Yetkililere soruyorum Niye yapmıyorsunu? Her şeyi sessizce izliyoruz. Üretmeye çalışıyoruz. Üzerimize farklı bir şekilde geliniyor. Yıllardır Karşıyaka’ya yönelik farklı çalışmalar yapılıyor. Karşıyaka fobisi var üzerlerinde. Karşıyaka’nın aydınlık yüzünden korkuyorlar” dedi.

“ARTIŞI BİZ DEĞİL BAKANLIK BELİRLEDİ”
Son günlerde, “Akşam Çayları”, adı altında ilçelilerle bir araya geldiğini hatırlatan Durak, vatandaşların sıklıkla emlak vergisi artışlarını gündeme getirdiğini belirtti. Durak, “ 2013 yılında, Emlak Vergisi’nde, yüzde 7 gibi bir artış oldu. Bu artış oranını da, biz değil, Bakanlar Kurulu belirlemiştir. Bakanlar Kurulu kararıyla, yeniden değerlendirme oranında bir artış olmuştur. Biz, ilgili kurumların da içinde olduğu bir komisyonla, sadece arsa vergisi artışlarıyla ilgili bir karar alabiliyoruz. O, artışta, bu yıl yüzde 10 olarak gerçekleşmiştir” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası