Ege Postası
Geri

İzmir'in malı İzmir'de kalsın, atıkları da Manisa alsın!

Kapatılan İl Özel İdaresi’nden kalan ve “yerel servet” gözü ile bakılan bini aşkın taşınmazın Hazine’ye devrine isyan eden İzmir Büyükşehir Belediyesi uyguladığı atık politikası kentin zarar etmesine yol açtı. Bergama’da benzer hizmeti yürütecek tesis bulunmasına karşın, kentte toplanan binlerce ton tıbbi atığın bertaraf ve imha işlemi için Manisa’ya gönderilmesi nedeniyle mevcut tesis atıl durumda kalırken, ilçe belediyesi de milyonlarca liralık gelirden oldu. İzmir'in malı İzmir'de kalsın
İzmir'in malı İzmir'de kalsın, atıkları da Manisa alsın!
Haberler / İzmir
24 Ağustos 2015 Pazartesi 10:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yer sıkıntısını bir türlü aşamadığı ve her seferinde farklı engellerle karşılaştığı katı atıkların bertarafıyla ilgili krizin bir benzeri de kentteki tıbbi atıklar konusunda yaşanıyor. Yamanlar’daki bertaraf ve dönüşüm tesisinde ÇED engeline takılan Büyükşehir Belediyesi söz konusu süreç nedeniyle Harmandalı Çöp Tesisi’ne mahkum olurken, geçtiğimiz yıllarda Bergama’da ilçe belediyesinin Katı Atık Depolama Tesisi bünyesinde hizmete açtığı tıbbi atık ünitesi ise Büyükşehir Belediyesi’nin izlediği atık politikası nedeniyle “ölü yatırım” haline geldi.



MANİSA’YA VAR DA, BERGAMA’YA YOK MU'

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2012 yılındaki protokol ile kentte topladığı tıbbi atıkların imhasıyla ilgili hizmeti Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne vermesi Bergama’yı büyük bir zarara uğrattı. Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir’de Büyükşehir Belediyesi tarafından hastaneler ve diğer sağlık kuruluşlarından ücret karşılığında özel araçlarla toplanan binlerce ton tıbbi atık üç yıl önce komşu ile gönderilmeye başlandı. Daha önceden Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı’nda sterilize ve bertaraf işlemi gerçekleşen, ancak daha sonra değişen yönetmelik nedeniyle Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen tesislere gönderilen tıbbi atıklar nedeniyle İzmir milyonlarca lira kayıpla karşılaştı. 

 
SÜS OLSUN DİYE Mİ YAPILDI'
2011 yılında Bergama Belediyesi tarafından bir kısmı dış kredi ile Armağanlar Köyü Mevkii'nde toplam 9 buçuk hektarlık alan üzerine kurulan Katı Atık Bertaraf Tesisi bünyesinde benzer hizmeti yerine getirebilmek amacı ile Tıbbi Atık Sterilizasyon Ünitesi de kuruldu. Ancak yıllarca İzmir’in kanayan yarası haline gelen tıbbi atıkların bertarafı konusunda ilçe belediyesinin bu gayretleri de yeterli gelmedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, günde yaklaşık 1 tonluk bertaraf kapasitesine sahip Bergama’daki tesis yerine atıkları Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne göndermeyi tercih edince ilçe için büyük öneme sahip tesis de atıl durumda kaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, söz konusu tehlikeli atıkların imhası ve bertarafı ile enerji üretimine imkan verecek teknolojiye sahip tesisi kullanmak yerine Manisa ısrarını sürdürürken, Bergama Belediyesi’nin özel bir şirkete işletme hakkını verdiği tesiste yüklenici firma da iş yapamayınca zarara uğradı.
 
İZMİR’İN PARASI İZMİR’DE KALMADI
Atıkların imhası ve dönüşümüyle ekonomiye geri kazandırılmasına da imkan veren tesis yaklaşık dört yıldır yerinde sayarken, Bergama Belediyesi’nin sınırlı kaynakları ile hayata geçirdiği projeye ayrılan onca para da boşa gitti. Yerele destek için çeşitli çalışmalar yürüten Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu atık politikası aradan geçen sürede hem ilçe belediyesini, hem de İzmir’i olumsuz etkiledi.
 

YILDA YAKLAŞIK 50 MİLYAR LİRAYI BULUYOR
Diğer yandan, Büyükşehir Belediyesi’nin bölgede örnek tesis olarak gösterilen Bergama’daki tıbbi atık ünitesini es geçmesi sebebiyle kentin yılda yaklaşık 50 milyar liraya yakın gelir kaybına uğradığı ve ayağına gelen fırsatı da Manisa’ya kaptırdığı dile getirildi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası